Tietoa vanhemmille

Wilma kertoo videolla mitä hän hyötyi omasta vaihto-oppilasvuodestaan Yhdysvalloissa

Hienoa, että teillä mietitään lapsen vaihto-oppilaaksi lähtemistä! Saada kokea vieras kulttuuri isäntäperheen perheenjäsenenä on ainutlaatuinen kokemus ja teini-ikäisenä vaihto-oppilaana ulkomailla opitut taidot ovat mukana läpi elämän. Kiitos, että harkitsette Exploriusta lapsenne vaihto-oppilasmatkan järjestäjäksi!

Explorius on erikoistunut vaihto-oppilasohjelmien järjestämiseen ja olemme osa kansainvälistä Educatius Groupia, jolla on vaihto-oppilastoimintaa ympäri maailman. Standardisoinnin, jatkuvan koulutuksen ja seurannan avulla voimme tarjota teille vaihto-oppilasmatkan modernein palveluin. Alla on tietoa Explorius vaihto-oppilasmatkan järjestelyistä, kysymyksiä voitte lähettää meille täältä.

Ilmoittautuminen sitoumuksetta

Vaihto-oppilaspaikkoja on rajoitettu määrä ja suosittelemme tekemään ilmoittautumisen varhaisessa vaiheessa. Tämä on tarpeellista paikan varmistamiseksi kohdemaasta, jonne lapsenne haluaa. Pitkä valmistautumisaika antaa myös aikaa koko perheelle sopeutua ajatukseen nuoren lähdöstä vaihto-oppilaaksi.

Vaihto-oppilashaastattelu

Kun olemme vastaanottaneet lapsenne ilmoittautumisen, kutsumme hänet haastatteluun. Haastattelua edeltää tapaaminen, johon toivomme ainakin toisen vanhemmista osallistuvan. Tapaamisen aikana saatte lisätietoa lapsellenne tarjolla olevista mahdollisuuksista.Heti tapaamisen päätteeksi lapsenne haastatellaan vaihto-oppilasohjelmaa varten. Tämä haastattelu on vaihto-oppilashakemuksen ensimmäinen osa.

Vaihto-oppilaspaikan vastaanottaminen

Tapaamisen ja haastattelun jälkeen ilmoitamme sähköpostitse pystymmekö tarjoamaan lapsellenne vaihto-oppilaspaikkaa. Viestin saatuanne teillä on vielä pari viikkoa aikaa miettiä lapsenne vaihto-oppilaaksi lähtöä. Vaihto-oppilaspaikan vastaanottamisesta ilmoitatte meille verkkolomakkeen kautta.

Englanninkielinen hakupaketti

Tästä alkaa vaihto-oppilashakemuksen toinen ja tärkein osa. Englanninkielisessä hakupaketissa olevien tietojen perusteella tulemme etsimään isäntäperheen lapsellenne. Hakupaketin täyttämiseen varataan aikaa kuukauden verran ja linkin hakupakettiin saatte kun olette ottaneet vaihto-oppilaspaikan vastaan.

Hakupaketin täyttämiseen sisältyy myös opetuksellinen elementti, tämä lienee ensimmäinen kerta kun lapsenne yrittää kertoa itsestään kirjallisesti ihmisille, joita ei tunne ja jotka asuvat vieraassa kulttuurissa. Hyvää harjoitusta tulevaisuutta varten!

Lasku 

Vaihto-oppilasmatkan laskun lähetämme melko pian sen jälkeen kun olette vastaanottaneet linkin englanninkieliseen hakupakettiin. Vaihto-oppilasmatkan maksu suoritetaan erissä ja viimeinen erä maksetaan n. kaksi kuukautta ennen lapsenne lähtöä.

Hakupaketin tarkistus ja korjaukset

Kun lapsenne on saanut hakupaketin valmiiksi ja lähettänyt sen meille, tarkistamme paketin.

Tavoitteena on saada hakupaketti sellaiseksi, että toisessa maassa asuvat isäntäperheet ja koulut saavat sen perusteella selkeän kuvan lapsestanne. Kulttuurierojen takia asioita voidaan ymmärtää monin eri tavoin ja niinpä tarkistusvaiheen aikana voi tulla lisäkysymyksiä tai täydennyspyyntöjä meiltä tai kohdemaan toimistolta.

Hakupaketin hyväksyminen kohdemaassa

Kun kaikki tarkistukset ja mahdolliset täydennykset on tehty, kuittaa kohdemaan toimisto aloittavansa lapsenne vaihto-oppilasohjelman järjestelyt.

Valmentautuminen ennen lähtöä

Explorius järjestää kolme Get Ready -valmennusta kesällä 2020 lähteville vaihto-oppilaille. Kaksi valmennuksista on vapaaehtoisia, tosin  suosittelemme osallistumaan kaikkiin kolmeen! 

Lokakuu 2019

Get Ready 1
Elämä isäntäperheessä ja uudessa koulussa

Maaliskuussa 2020 järjestetään

Get Ready 2
Kulttuurierot ja sosiaalinen media 

Kesällä 2020 

Get Ready 3
Käytännön asiat (esim. raha ja matkustaminen) 
Vaihto-oppilaan vakuutuspaketti
Harjoituksia

Get Ready 3 on vaihto-oppilaille pakollinen. Vanhempien on myös osallistuttava joko Get Ready 2 tai Get Ready 3-valmennukseen. 

Tammi-maaliskuussa 2020 lähtevien vaihto-oppilaiden ja heidän vanhempiensa valmennus järjestetään 30.11.2019. 

Isäntäperhe ja koulupaikka

Sopivan isäntäperheen löytymiseen kuluu aikaa ja suurin osa kesällä lähtevistä vaihto-oppilaista saa isäntäperhetiedot lähtöä edeltävänä keväänä. Kaikki ohjelmassa mukana olevat isäntäperheet ovat käyneet vastaavanlaisen hakumenettelyn läpi kuin lapsennekin. Isäntäperheiden taustat on tarkistettu ja heidän kotonaan vierailtu.

Kun isäntäperhetiedot ovat tulleet lapsellenne, on aika ottaa yhteyttä isäntäperheeseen!

Lennot

Vaihto-oppilasmatkan hintaan sisältyvät menopaluulennot isäntäperheen läheisyydessä sijaitsevalle lentokentälle. Exploriuksen lentotiimi hoitaa lentovaraukset ja suurin osa vaihto-oppilaista lentää ryhmissä kohdemaihinsa. 

Kohdemaahan matkustetaan yleensä korkeintaan viikko ennen koulun alkamista.

Soft Landing Camp

Classic High School -ohjelmassa lukuvuoden ja lukukauden mittaisiin ohjelmiin sisältyy Soft Landing Camp kohdemaassa. Leirillä eri maista tulevat vaihto-oppilaat totuttelevat uuteen maahan ja osallistuvat viimeisten valmennusten lisäksi kiertoajeluille ja muuhun hauskaan.

Saapuminen isäntäperheeseen

Isäntäperhe on lastanne määränpäässä vastassa ja he ovat varmasti yhtä jännittyneitä kuin lapsenne. Koulu alkaa parin-kolmen päivän päästä saapumisesta ja arjen rytmin myötä lähtee lapsenne sopeutuminen uuteen maahan ja kulttuuriin mukavasti käyntiin.

Paikallisedustaja

Isäntäperheen lisäksi lapsenne apuna kohdemaassa on paikallisedustaja, joka ottaa yhteyttä lapseenne ensimmäisten viikkojen aikana. Monet paikallisedustajat ovat jo lentokentällä vastassa vaihto-oppilaitaan.

Paikallisedustaja pitää säännöllistä yhteyttä lapseenne ja isäntäperheeseen sekä kouluun. Paikallisedustajat raportoivat yhteydenpidostaan ja saatte näistä raporteista kopiot.

Yhteyshenkilö

Teillä ja lapsellanne on myös yhteyshenkilö Suomessa, joka hoitaa lapsenne asioita lähdöstä kotiinpaluuseen.

Koulu

Koulu on tärkeä osa elämää ulkomailla ja koulunkäynti on vaihto-oppilaille pakollista.

Koulussa lapsenne oppii tuntemaan muita nuoria ja opiskelee kursseja, jotka ovat hänelle uusia. Koulunkäynti vaihto-oppilaana lisää itsevarmuutta kun nuori huomaa ymmärtävänsä vieraskielistä sisältöä ja pystyvänsä osallistumaan kokeisiin sekä tunneilla.

Paluu Suomeen

Kotiin vaihto-oppilaat palaavat viimeistään viikko koulun päättymisen jälkeen. Exploriuksen lentotiimi hoitaa paluumatkojen lentovaraukset.

Tapaaminen Suomeen paluun jälkeen

Elokuussa järjestetään Returnee -tapahtuma, jonne kaikki sinä vuonna palanneet Explorius vaihto-oppilaat kutsutaan.

Räätälöidyt vaihto-oppilasohjelmat

Select High School ja Boarding School -ohjelmissa on yllä esitetyn lisäksi räätälöityjä palveluja, esim. koulun valitseminen jo ennen hakupaketin täyttämistä.