Isäntäperheen äidin kertomus

Vaihto-oppilas suomalaisen joen rannalla

Olin jo pitkään miettinyt, että voisi olla jännittävää ottaa perheeseemme vaihto-oppilas.

Kun poikamme oli lukiossa, lähti hän 10 kuukaudeksi Yhdysvaltoihin vaihtoon. Meille jäi tyhjä huone, mistä koko idea sitten lähtikin hakea isäntäperheeksi vaihto-oppilaalle. 

Isäntäperheeksi hyväksymisen jälkeen

Saimme ensimmäisen oppilasprofiilin Exploriukselta. Se oli poika Australiasta, joka halusi tulla Suomeen 3 kuukaudeksi. Heti ensimmäiseksi kirjoitin kirjeen perheestämme, jossa kerroin mitä teemme työksemme, asuinalueestamme, kodistamme ja harrastuksistamme. Lähetin kirjeen yhdessä muutama kuvan kanssa nopeasti Exploriukselle, jotta voisimme mahdollisimman pian olla yhteydessä Nickiin ja hänen perheeseen. Halusimme hieman kertoa hänelle etukäteen minkälaiseen perheeseen hän on tulossa. Kirjeemme innosti Nickin kysymään täydentäviä kysymyksiä meiltä, joten olimme paljon yhteydessä ennen hänen saapumistaan. Lähetimme myös enemmän kuvia, jotta hän voisi visuaalisesti valmistautua siihen missä tulee vaihtonsa aikana asumaan.

Perheelle arkipäivää -vaihto-oppilaalle elämys

Koimme monia hienoja kokemuksia Nickin kanssa. Oli myös todella mahtavaa antaa hänelle uusia elämyksiä, jotka ovat meille arkipäivää. Esmerkkinä kävely puistossa syksyllä kun luonto on upeissa syksyn väreissä. Toinen elämys hänelle oli kun hän koulupäivän jälkeen valmistautu kotimatkaan, avasi koulun ulko-oven ja näki valtavan määrän lunta. Hän vain nauroi ja kaivoi kameransa esille. Se oli upea muisto myös meille nähdä Nick niin innoissaan. Hän ei ollut ikinä nähnyt lunta.

Se että voi antaa toiselle kokemuksia, ei tarvitse aina olla kallista. Niitä kertyy aivan itsestään, kun kotona on ihminen toisesta maasta. Teimme muutamia reissuja, esimerkiksi Tanskaan, Legolandiaan. Se oli Nickille todella tärkeä reissu ja hän ottikin paljon kuvia.

Me myös saimme hienoja kokemuksia ja Nick kertoi meille paljon juttuja kotimaastaan. Hän suhteutti kokemansa täällä elämäänsä Australiassa. Ne kolme kuukautta, jotka Nick vietti meidän luona, menivät todella nopeasti. Hän piti erityisesti suomalaisesta koulusta. Australiassa hän käy poikakoulua, jossa käytetään koulupukua joka päivä. Täällä hän kävi tietenkin normaalia lukiota, jossa suurin osa oli tyttöjä. Hän viihtyi koulussa hyvin ilman koulupukua, piti hauskaa ja koki, että suhteet opettajiinkin ovat paljon rennommat Suomessa.

Sinä aikana kun Nick oli meillä me lähetimme hänen perheelleen paljon kuvia. Aika Suomessa oli elämys ei pelkästään Nickille vaan myös hänen koko perheelleen Australiassa.

Nyt kun jälkeenpäin mietin Nickin vaihtoa meidän luona, huomaan, että vietimme myös perheenä yhteistä aikaa normaalia enemmän. Se oli ehdottomasti positiivinen asia. Teimme esimerkiksi useammin yhdessä ruokaa ja söimme kaikki yhdessä. Kaiken kaikkiaan se oli upea ja lämmin elämys!

Pidämme edelleen yhteyttä Nickiin ja hänen perheeseensä. Haaveena on nähdä Nick pian tulevaisuudessa!

-Linda

Pyydä tietoja isäntäperhetoiminnasta