Ryhdy isäntäperheeksi - näin kaikki toimii

Exchange student with host sister in Moominland in Finland

Vaihe 1: Kuka voi ryhtyä isäntäperheeksi?
Vaihe 2: Ota meihin yhteyttä
Vaihe 3: Tapaa vaihto-oppilaat
Vaihe 4: Haastattelu ja kotikäynti
Vaihe 5: Tervetuloa mukaan!
Vaihe 6: Tutustu vaihto-oppilaaseesi
Vaihe 7: Seikkailu alkakoon!
Vaihe 8: Isäntäperheenä
Vaihe 9: Kokemuksen jälkeen

Lähde mukaan kansainväliseen seikkailuun ryhtymällä isäntäperheeksi yhdelle vaihto-oppilaallemme. Vaihto-oppilaan ottaminen omaan kotiin on oiva mahdollisuus verkostoitua kansainvälisesti ja oppia lisää täysin uudesta kulttuurista – omalta kotisohvaltasi käsin!

Explorius on kymmenen vuoden ajan vastaanottanut 14-18 -vuotiaita vaihto-oppilaita Suomeen. Nämä uteliaat ja kunnianhimoiset oppilaat tulevat tänne opiskelemaan lukiossa, oppiakseen lisää suomalaisesta kulttuurista ja myös opiskelemaan suomen kieltä. Isäntäperheemme taas vastaavasti saavat uuden perheenjäsenen kansainvälisestä oppilaasta sekä kokevat uuden ja erilaisen kulttuurin ja sen traditiot.

Hauska ja palkitseva kokemus

Isäntäperheenä toimiminen on todellakin hauska ja palkitseva kokemus, jota voimme suositella lämpimästi kaikille kulttuurivaihdosta ja nuorison kanssa toimimisesta kiinnostuneille.

Jos oma lapsenne on lähdössä vaihto-oppilasmatkalle Exploriuksen kautta, on isäntäperheenä toimiminen oiva tapa valmistautua oman nuorenne vaihto-oppilasmatkaan. Majoittamalla itse vaihto-oppilaan saat paremman ymmärryksen vaihto-oppilaan ja isäntäperheen välisistä suhteista. Perheenne voi toimia vaihto-oppilaan isäntäperheenä myös silloin kuin oma lapsenne on vaihto-oppilaana ulkomailla.

Vaihto-oppilaita kaikkialta maailmasta

Oppilaamme tulevat Suomeen ympäri maailmaa ja odottavat innolla kokevansa jokapäiväistä elämää täällä Suomessa. Haluaisitko esitellä heille sinun perheesi arkea? Tartu tilaisuuteen ja majoita yksi innokas ja utelias oppilaamme – luvassa on varmasti ikimuistoinen kokemus!
Alempaa löydät tarkempaa tietoa vaihe vaiheelta, miten juuri sinä voit ryhtyä Exploriuksen isäntäperheeksi.

Vaihe 1: Kuka voi ryhtyä isäntäperheeksi?

Kaikki isäntäperheet ovat erilaisia ja  hyväksymmekin mukaan toisistaan hyvinkin erilaisia perheitä. Voit asua omakotitalossa maaseudulla, kerrostalossa suuremmassa kaupungissa, sinulla voi olla monta lasta tai voit asua yksin. Mitä arvostamme isäntäperheessä on kiinnostus vieraita kulttuureja ja nuorison kanssa toimimista kohtaan. Tämän lisäksi toivomme, että olet halukas jakamaan jokapäiväistä arkeasi ja oman kotisi vaihto-oppilaalle, ja olet myös valmis oppimaan lisää vaihto-oppilaan kotimaasta ja kulttuurista.

Näiden lisäksi meillä on muita käytännönläheisempiä kriteerejä etsimillemme isäntäperheille:

• Ainakin 25 vuoden ikä
Haastattelun läpäiseminen 
• Perheen taloudellinen tilanne sallii vaihto-oppilaan majoituksen (vesi/sähkö yms.)
• Kenelläkään perheen yli 18-vuotta täyttäneellä ei saa olla rikosrekisterimerkintöjä
• Vapaa sänky ja riittävästi tilaa kodissasi vaihto-oppilaan henkilökohtaisille tavaroille*.

*Oppilaan tulee aina saada oma sänky käyttöönsä, mutta hän voi jakaa huoneen isäntäperheen toisen nuoren kanssa, joka on suunnilleen saman ikäinen vaihto-oppilaan kanssa.

Vaihe 2: Ota meihin yhteyttä

Group of exchange students enjoying Helsinki winter skating

Jos olet kiinnostunut ryhtymään isäntäperheeksi ja täytät yllämainitut isäntäperheen kriteerit, niin voit ottaa meihin yhteyttä jo vaikka tänään. Tämän jälkeen me olemme sinuun yhteydessä ja kerromme sinulle lisää isäntäperheenä toimimisesta. Mietit varmasti miten asiat muuttuvat silloin kuin teillä kotona on vaihto-oppilas, meiltä saat vastauksia kysymyksiisi ennen kuin sitoudut toimimaan isäntäperheenä. 

Saat myös täytettäväksesi isäntäperhehakemuksen, jossa kerrot lisää perheestäsi ja teidän harrastuksistanne ja kiinnostuksen kohteistanne. Näiden tietojen avulla voimme löytää juuri teidän perheeseenne sopivan vaihto-oppilaan. Otathan huomioon, että hakemuksen täyttäminen ei sido sinua vielä mihinkään!

Kysy isäntäperhetoiminnasta

Vaihe 3: Tapaa vaihto-oppilaamme

Exchange students in Copenhagen Soft Landing Camp

Voit jo lukea joidenkin pian Suomeen tulevien vaihto-oppilaiden esittelytekstejä.  Tekstien perusteella voit jo pyytää ennakkotietoja nuorista, jotka tuntuisivat sopivan teidän perheesenne. Isäntäperhe on aina se, joka valitsee omaan perheeseensä tulevan oppilaan.

Tutustu vaihto-oppilaisiin

Vaihe 4: Haastattelu ja kotikäynti

Vaihto-oppilas suomalaisen joen rannalla

Meillä on paikallisedustajia ympäri Suomen ja sinua lähinnä oleva paikallisedustaja tulee kotiisi kotikäynnille ja samalla myös suoritetaan vapaamuotinen haastattelu. Paikallisedustaja toimii myös perheesi ja tulevan vaihto-oppilaasi tukihenkilönä, johon voit aina olla yhteydessä tarvittaessa.

Kotikäynnin aikana paikallisedustajamme kertoo sinulle lisää isäntäperheenä toimimisesta ja vastaa kaikkiin kysymyksiisi. Tapaamisen tarkoituksena on myös tutustua perheeseesi paremmin, jotta voimme selvittää onko isäntäperhetoiminta sinua ja perhettäsi varten.
Jos koemme perheesi sopivan hyvin isäntäperheeksi, esittelemme sinulle niiden vaihto-oppilaiden hakemuksia, joiden koemme sopivan perheesi profiiliin ja uskommekin, että yhdessä löydämme perheellesi juuri sopivan oppilaan majoitettavaksi.

Tutustu isäntäperheeseen

Vaihe 5: Tervetuloa mukaan!

Onnistuneen haastattelun ja kotikäynnin jälkeen sinä ja perheesi hyväksytään ohjelmaamme. Olet viimeinkin valmis toivottamaan tervetulleeksi kotiisi uuden perheenjäsenen!

Vaihe 6: Tapaa vaihto-oppilaasi

Me Exploriuksella huolehdimme kaikista käytännön järjestelyistä vaihto-oppilaan matkaan liittyen, kuten koulupaikan löytämisestä asuinalueesi läheltä, joten sinun ja perheesi ei tarvitse huolehtia mistään järjestelyistä.

Suosittelemme ottamaan yhteyttä oppilaaseesi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai sähköpostin välityksellä jo aikaisessa vaiheessa ennen, kun oppilas on saapunut perheeseesi. Näin voitte tutustua toisiinne jo hieman ennen kuin tapaatte henkilökohtaisesti.

Usein kysytyt kysymykset

Vaihe 7: Seikkailu alkakoon!

Nyt on viimeinkin aika tavata oppilaasi ja teidän yhteinen seikkailunne voi alkaa. Riippumatta siitä miten kauan perheesi voi oppilasta majoittaa, on tiedossa varmasti upea ja opettavainen kokemus niin perheellesi kuin myös vaihto-oppilaallesi.

Vaihe 8: Isäntäperheenä

Helsingin saaristo kesäyönä

Alueellasi toimiva paikallisedustaja toimii perheesi ja myös oppilaasi tukihenkilönä vaihtovuoden ajan ja on aina tavoitettavissasi. Exploriuksen isäntäperheenä voit luottaa siihen, että olemme aina varmistamassa, että kokemuksesi isäntäperheenä on hyvä ja positiivinen.
Järjestämme pidempiä matkoja vaihto-oppilaillemme ja perheen saman ikäisille sisaruksille vaihtovuoden aikana. Teemme matkan muun muassa Osloon ja Tukholmaan ja talvella järjestämme matkan Lappiin revontulia metsästämään.
Paikallisedustajasi saattaa myös järjestää yhteistä tekemistä perheellesi ja muille alueen isäntäperheille ja vaihto-oppilaille.

Vaihto-oppilaat kertovat

Vaihe 9: Kokemuksen jälkeen

Aika isäntäperheenä rientää nopeampaa kuin uskotkaan! Pian onkin jo aika hyvästellä uusi perheenjäsenesi.
Vaihto-oppilasvuoden lopulla oppilaat ovat usein kiireisiä koulun ja kotiinpaluujärjestelyiden kanssa. Kaikki oppilaat palaavat kotimaahansa seitsemän päivän sisällä viimeisestä koulupäivästä. Paikallisedustaja tulee tapaamaan teitä vielä kerran ennen kuin oppilas palaa kotimaahansa, jolloin voitte yhdessä kerrata vuoden tapahtumia. Kun kouluvuosi päättyy, on siis aika sanoa hyvästit oppilaalle ja tälle muistorikkaalle ja erityiselle ajanjaksolle.

 

Usein kysytyt kysymykset

Ilmoittaudu sitoumuksetta