Ohjelman sisältö - isäntäperhe

Isäntäperheiden kohdalla ohjelma alkaa haastattelusta, jossa isäntäperhe tapaa Exploriuksen edustajan ja saa yksityiskohtaisempaa tietoa ohjelman sisällöstä. Kun perhe on hyväksytty ohjelmaan, pääsevät he tutustumaan oppilaiden hakemuksiin. Useimmiten isäntäperhevastaava on valinnut tutustumista varten sellaisten oppilaiden hakemukset, joiden uskoo parhaimmin sopeutuvan perheeseen.


Kun perhe on valinnut vaihto-oppilaansa, järjestämme oppilaalle koulupaikan. Useimmat oppilaat käyvät Suomessa ollessaan lukiota. Koulunkäynti on vaihto-oppilaalle pakollista ja koulua he käyvät siinä missä suomalaisetkin oppilaat.

Isäntäperheen ja vaihto-oppilaan lähin yhteyshenkilö on aluevalvoja, joka pitää sekä perheeseen että oppilaaseen säännöllisesti yhteyttä. Aluevalvojalta perhe ja oppilas saavat käytännön vinkkejä ja neuvoja.


Vaihto-oppilaille järjestetään lukuvuoden aikana neljä tapaamista. Syksyn ensimmäinen kokoontuminen on maahantulovalmennus. Toinen kokoontuminen järjestetään joulun alla. Lisäksi keväällä on kaksi retkeä tai matkaa, joihin vaihto-oppilas ja isäntäperhe voivat osallistua. 


Aluevalvojat tapaavat isäntäperheitä ja vaihto-oppilaita oman aikataulunsa mukaisesti. Näistä tapaamisista isäntäperheet ja aluevalvojat sopivat keskenään.