Usein kysytyt kysymykset

 

Alta voit löytää meiltä usein kysytyt kysymykset isäntäperheenä toimimisesta. Jos et löydä kysymykseesi vastausta tältä sivulta, ota meihin yhteyttä, vastaamme kaikkiin kysymyksiisi mielellämme.

Ilmoittaudu sitoumuksetta

Kuinka pitkäksi aikaa voin majoittaa vaihto-oppilaan?

Exchange students with Santa Claus in Helsinki

Voit toimia vaihto-oppilaan isäntäperheenä juuri sinulle sopivan ajan, joka voi vaihdella muutaman viikon tai kymmenen kuukauden välillä. Vaihto-oppilaamme tulevat Suomeen joko kolmen, viiden tai kymmenen kuukauden kestoisiin vaihto-oppilasohjelmiin.  

Meillä on myös varaperheitä, joita kutsumme nimellä Welcome Family, jotka majoittavat oppilaan vielä lyhyemmäksi ajanjaksoksi. Oppilas majoitetaan tällaiseen perheeseen, jos oppilaan oma isäntäperhe on matkoilla tai jos oppilaalle ei ole vielä löytynyt pysyvää isäntäperhettä.

Voit myös aluksi kokeilla vaihto-oppilaan majoittamista ilmoittautumalla Welcome Family -perheeksi, jos olet kiinnostunut oppilaan majoittamisesta pidemmäksi aikaa mutta haluat kokeilla isäntäperheenä toimimista ensin lyhyemmän ajanjakson ajan. Sinun kotisi – Sinun päätöksesi!

Voimmeko valita itse majoittamamme vaihto-oppilaan?

Exchange students in Copenhagen Soft Landing Camp

Kyllä, saatte päättää itse, kenet vaihto-oppilaistamme haluatte majoittaa. 

Tutustu vaihto-oppilaisiin

Onko perheellämme tarpeeksi tarjottavaa vaihto-oppilaalle?

Monet vaihto-oppilaan majoittamisesta kiinnostuneista perheistä miettivät, että onko heillä tarpeeksi tarjottavaa vaihto-oppilaalle: asuvatko he tarpeeksi isossa talossa ja tekevätkö he tarpeeksi hauskoja asioita perheen kesken vapaa-ajalla. Tästä ei kuitenkaan tarvitse huolehtia, sillä perheelläsi on varmasti jotakin erityistä tarjottavaa vaihto-oppilaalle, vaikka et sitä itse vielä huomaisikaan!

Usein juurikin ne pienimmät asiat antavat suurimman arvon vaihto-oppilaasi kokemukselle kotonasi. Tämä voi olla vaikkapa pipareiden leipominen ennen joulua, pulkalla laskeminen ja lumiukon rakentaminen perheen lapsien kanssa tai lautapelien pelaaminen yhdessä viikonloppuisin.

Oppilaat odottavat ystävällistä isäntäperhettä, joka haluaa mielellään näyttää oppilaalle heidän tapaansa elää Suomessa. Jos olet valmis tähän, tulee perheesi tarjoamaan vaihto-oppilaalle kaiken tarpeellisen ja enemmänkin.

Pitääkö perheessäni olla omia lapsia, jotta voin olla isäntäperhe?

Ei, tätä me emme vaadi. Hyväksymme mukaan hyvinkin erilaisia perheitä.

Mitä prosessiin kuuluu ensimmäisen yhteydenoton jälkeen?

Olemme tehneet tuleville isäntäperheille ohjeistuksen, josta näet vaihe vaiheelta miltä koko prosessi tulee näyttämään. Ohjeistuksemme avulla saat selkeän ja yksinkertaisen kuvan isäntäperheenä toimimisesta aina seikkailun alusta sen päätökseen asti.

Onko kotimme sopiva vaihto-oppilaan majoitukseen?

Meillä ei ole vaatimuksia isäntäperheen kodin kokoon tai ulkomuotoon liittyen. Oppilaalla ei välttämättä tarvitse olla omaa huonetta, vaan hän voi myös jakaa huoneen perheen samaa sukupuolta ja suunnilleen samaa ikää olevan sisaruksen kanssa. Huoneen jakaminen sisaruksen kanssa onkin usein todella hauskaa!

Vaadimme kuitenkin, että vaihto-oppilaalla tulee olla oma vuode ja tarpeeksi tilaa hänen omille henkilökohtaisille tavaroilleen, kuten vaatteille.

Isäntäperheen äidin kertomus

Auttavatko vaihto-oppilaat kotiaskareissa?

Kyllä, oppilaiden kuuluu siivota oma huoneensa ja auttaa kotitöissä muiden perheenjäsenten tavoin. On tärkeää keskustella perheenne odotuksista kotitöiden suhteen ja miten ne teidän kotonanne tehdään jo pian oppilaan saapumisen jälkeen, jotta kotona vältyttäisiin ylimääräisiltä konflikteilta.

Isäntäperheen vastuulle jää kuitenkin ruokakaupassa käynti ja ruoanvalmistus. Voit tietysti myös kutsua vaihto-oppilaasi auttamaan sinua myös näissä askareissa. Kotitöiden sujuvuuden taustalla onkin aina hyvä ja selkeä kommunikaatio perheen ja oppilaan välillä.

Kuinka paljon ajastani isäntäperheenä toimiminen vie?

Boating in Finland

Vaihto-oppilas käy Suomessa asuessaan lukiota tai yläkoulua normaalin nuoren tavoin ja tulee Suomeen kokemaan normaalia arkea ja elämää. Emme edellytä isäntäperheitä viihdyttämään oppilaita perheen normaalista arjesta poikkeavilla aktiviteeteillä, vaan perhe voi jatkaa normaalia arkeaan töiden, harrastusten ja kotitöiden parissa.

Vaihto-oppilas voi kuitenkin tarvita enemmän apua ja huomiota vaihtovuoden alussa, kun hän vielä yrittää sopeutua uuteen kulttuuriin ja kouluelämään. Vaihto-oppilasvuoden alussa oiva tapa tutustuttaa oppilas asuinalueeseesi onkin kierrellä hänen kanssaan kaupunkisi lähistöä, viedä hänet pienelle retkelle lähialueelle tai mitä vain perheesi oppilaan kanssa haluaakaan tehdä.  

Pian saapumisen jälkeen oppilas saattaakin olla kiireisempi uusien ystävien ja harrastuksien kanssa, eikä näin tarvitse niin paljon huolehtimista ja opastusta sinulta ja perheeltäsi kuin vaihtovuoden alussa. 

Ilmoittaudu sitoumuksetta

Mitkä asiat meidän kuuluu maksaa vaihtovuoden aikana?

Sinun maksettavaksesi jää normaalit talouden menot, kuten vuokra, vesi ja sähkö kuin myös ruokaostokset. Vaihto-oppilas puolestaan maksaa itse omasta taskurahastaan muun muassa omat hygieniatarvikkeensa, vaatteensa, bussikorttinsa ja harrastuksiin kuluvat varat. Sinun ei odoteta maksavan muusta kuin vaihto-oppilaan majoituksesta ja ruokailusta kotonasi.

Saako vaihto-oppilaan majoittamisesta rahallista korvausta?

Exchange students in train

Isäntäperheenä ei voi toimia elinkeinomielessä. Haluamme perheiden lähtevän mukaan toimintaamme koska he pitävät sitä hauskana ja arvokkaana kokemuksena. Joidenkin oppilaiden kuluihin on mahdollista hakea avustusta, kysy lisää toimistoltamme.

Sinun on mahdollista saada alennus oman nuoresi vaihto-oppilasmatkasta, jos olet majoittanut meidän kauttamme oppilaan vuosi aikaisemmin, samaan aikaan, tai vuosi sen jälkeen, kun oma nuoresi on vaihdossa.

Pitääkö minun löytää oppilaalle koulupaikka?

Exchange student doing a school presentation in Finland

Ei, sillä me Exploriuksella huolehdimme kaikista käytännön järjestelyistä, kuten koulupaikan löytämisestä, viisumihakemuksesta ja vaihto-oppilaan vakuutuksesta. Voitkin siis hyvillä mielin rentoutua ja alkaa odottaa innolla tulevaa aikaasi vaihto-oppilaan kanssa. 

Vaihto-oppilaat kertovat

Voimmeko ottaa vaihto-oppilaan, jos meillä on jo reissu varattuna?

Voitte joko ottaa oppilaan mukaan matkallenne jos oppilaan omat vanhemmat suostuvat siihen*, tai vastaavasti löydämme matkanne ajaksi oppilaalle toisen majapaikan yhdestä toisesta isäntäperheestämme lähialueelta. Vaihto-oppilas ei saa kuitenkaan yöpyä yksin kotonanne matkanne aikana.

Kerro meille mahdollisista matkasuunnitelmistasi jo hakiessasi isäntäperheeksi, jotta voimme löytää sopivimman ratkaisun jo aikaisessa vaiheessa.

*Oppilaan omat vanhemmat maksavat oppilaan osan matkakustannuksista.

Voimmeko majoittaa useamman kuin yhden oppilaan?

Kyllä, voitte majoittaa jopa kaksi oppilasta, mutta oppilaat eivät voi tulla samasta kotimaasta tai puhua samaa äidinkieltä.

Kahden oppilaan majoittaminen samaan aikaan on usein todella hauska ja opettavainen kokemus perheelle ja myös vaihto-oppilaille. Perheesi saa pitää hauskaa ja viettää aikaa kahden eri kulttuureista tulevan vaihto-oppilaan kanssa, ja oppia lisää heidän tavastaan nähdä maailmaa. Toisen vaihto-oppilaan kanssa asuminen ja kodin jakaminen on myös uusi ja hieno kokemus oppilaille.

Voimmeko majoittaa oppilaan useamman kerran?

Kyllä voitte. Monet isäntäperheemme ovat majoittaneet oppilaita useampana vuonna. Vaihto-oppilaan majoittaminen onkin hieno kokemus, joka muodostaa elämänpituisia yhteyksiä perheen ja vaihto-oppilaan välille. Koti tuntuu usein tyhjältä sen jälkeen, kun oppilas on lähtenyt omaan kotimaahansa, ja monet isäntäperheemme haluavatkin majoittaa oppilaan myös seuraavana vuonna. 

Ilmoittaudu sitoumuksetta

Usein kysytyt kysymykset