Senjan blogi #4 - Eroja Suomen ja Argentiinan välillä

Multa kysytään täällä tosi usein, että mikä siellä Suomessa sitten on niin erilaista ku täällä Argentiinassa. Vastaus on aina sama: kaikki. Ruoka, ihmiset, musiikki, ilmasto, luonto, kulttuuri… kaikki. 

Jos alotetaan vaikkapa ruuasta, mikä on mulle itelleni ollu varmaan kaikista hankalin juttu sopeutua. Kaikki ruoka on joko todella rasvaista, suolaista tai makeaa. Tiesin jo ennen reissua, että Argentiinassa syödään paljon lihaa mutta yllätyin kuitenkin siitä, kuinka paljon. Tämän kolmen kuukauden aikana olen syönyt kaksi lämmintä ruokaa ilman lihaa. Kerran söimme perheeni kanssa kalaa ja kerran tilasin ravintolasta raviolit pihvillä ilman pihviä. Eikä siinä sinänsä mitään, liha on täällä erittäin hyvää. Perinteisiä argentiinalaisia ruokia syödään myös paljon. Empanadaksia syödään ainakin kerran viikossa ja polentaakin lähes viikottain. Ehdoton lempparini paikallisista ruuista on empanadakset, jotka ovat pieniä lihatäytteisiä piiraita. Ruokailurytmi on myös aika erilainen. Aamupala on todella pieni ja makea tai sitä ei ole ollenkaan. Lounaalle koko perhe palaa kotiin noin 12 aikoihin. Koulussa syödään pientä välipalaa jos siltä tuntuu ja suurempi välipala koulun jälkeen 19-20 aikoihin. Tämä välipala on (kuten välipala koulussakin) yleisesti ottaen makea, leivonnainen tai esimerkiksi keksejä. Illalliselle kerääntyy taas koko perhe 22-23 aikaan.

Ihmiset ovat kaikki lähes poikkeuksetta todella ystävällisiä, sosiaalisia ja avuliaita. Tämän olen saanut huomata niin koulussa, kirkolla kuin tavallisissa ruokakaupoissakin. Koulussa mulle juteltiin heti alusta alkaen, vaikka en kauheasti mitään ymmärtänytkään tai osannut vastata. Ja kirkolla sama kuin koulussa. Olen käynyt niin nuorten peli-illoissa kuin jumalanpalveluksissakin ja kaikki ovat ottaneet minut lämpimästi mukaan yhteisöön. Kaupoissa asiointi on ollut vaivatonta alusta alkaen, sillä myyjät ovat kärsivällisiä ja aina ihan innoissaan kun asiakkaana on joku ulkomaalainen.

Musiikki on täällä myös todella erilaista kuin Suomessa. Oikeastaan kaikki laulut ovat espanjaksi, vaikka toki englanninkielistä massamusiikkiakin kuunnellaan. Paikallisiin musiikkityyleihin kuuluu moniin myös tansseja, joita tanssitaan niin juhlissa kuin kotonakin.

Ilmasto on täällä huomattavasti lämpimämpi kuin Suomessa. Nyt loka-marraskuussa lämpotilat ovat olleet joka päivä sellaiset 25-35 astetta. Me mennään nyt siis kesää kohti, eli vuodenajat ovat käänteiset Suomeen nähden. Myös kasvillisuus on tosi erilaista. Monet kasvit ovat huomattavasti isompia kun Suomessa. Esimerkiksi puut, kaislat ja kaktukset ovat täällä ihan valtavia.

Tavat ja kulttuuri ovat täällä todella erilaiset kuin Suomessa. Kaikkia puolituttujakin tervehditään aina poskipusulla ja kadulla moikataan tuntemattomia ja toivotetaan hyvää päivää. Kuulumisten kysellessä ei oleteta että toinen oikeasti kertoisi miten tällä menee, vaan vastaus on aina “todo bien” (kaikki hyvin). Uskonto on suuremmassa asemassa kuin Suomessa ja ajattelumaailma on monilla vielä hieman vanhollinen. Lähes joka kodissa tytöt hoitavat ruuanlaiton ja siivoamisen kun pojat katsovat/pelaavat jalkapalloa.

Oma kaupunkini Arroyito eroaa myös todella paljon Helsingistä, jossa olen asunut koko ikäni. Ensinnäkin, se on huomattavasti pienempi, noin 22 000 asukkaan kaupunki. Koko kaupunki on jaettu 100m x 100m kortteleihin ja kadut ovat viivasuoria. Suurin osa teistä on yksisuuntaisia. Talot ovat pääasiallisesti omakotitaloja, jotka kuitenkin jakavat aina seinän viereisen talon kanssa. Lähes kaikki talot ovat yksikerroksisia ja kaupungin korkeimmassa talossa on vain neljä kerrosta.

Monia arkipäiväisiä asoita, kuten rahkaa, metroa ja lunta on tullut ikävä mutta vielä en kuitenkaan ole valmis palaamaan Suomeen!

- Senja