Senjan blogi #6 - Juhlapyhät kaukana kotoa

Joulun viettäminen maailman toisella puolella jännitti jo ennen vaihtoon lähtöä. Olen viettänyt elämäni jokaisen joulun mummilassa perheen kanssa ja ajatus joulusta ilman mamman riisipuuroa ja omaa perhettä kauhistutti. Täällä ei tunneta piparkakkuja, glögiä eikä joulukalenteria ja lämpotila näyttää lähemmäs 30 astetta. Omalla kohdallani kävi vielä niin, että vaihdoin host-perhettä noin kolme viikkoa ennen joulua.Joulun tuloa ei täällä huomannut lainkaan. En kuullut yhtäkään joululaulua koko joulukuun aikana ja jouluvalot ja muoviset kuuset ilmestyivät vasta pari päivää ennen aattoa. Uima-altaalla makoilu ei myöskään erityisemmin nostattanut joulufiilistä. Leivoin perheelleni piparkakkuja äidin Suomesta lähettämistä mausteista, sillä perheeni ei ikinä ollut maistanut niitä. Kaikki tykkäsivät pipareista tosi paljon ja ne loppuivat ihan kesken!24. joulukuuta illalla perheet kokoontuvat syömään jouluruokaa, joka ei oikeastaan eroa normaalista sunnuntaiateriasta juuri lainkaan. Alkupaloina oli täytettyjä kananmunia ja kääretortun tapaisia suolaisia rullia. Pääruuaksi söimme asadoa, eli grillattua lihaa. Tarjolla oli naudan, possun ja vuohen lihaa. Jälkiruokana oli hedelmäsalaattia ja mun leipomia piparitaloja, joista varsinkin suvun pienimmät olivat todella innoissaan. Mitään erityisiä jouluruokia ei täällä siis oikeastaan ole. Jälkiruoan kanssa oli tarjolla shampanjasta ja sitruuna jäätelöstä tehtyä juomaa, jota juodaan vain jouluna. Kello 00:00 kippisteltiin ja toivotettiin hyvää joulua kaikille, sillä virallinen juhlapäivä on 25. joulukuuta. On todella normaalia kokoontua koko suvun voimin ja minunkin perheen joulupöydässä istui lähemmäs 40 henkeä! Lahjat oli tosi pienessä osassa joulun viettoa ja jokainen sai vain yhden paketin, jos sitäkään.

Jouluaterian jälkeen lähes kaikki nuoret lähtivät vielä ulos juhlimaan kavereiden kanssa. Täysi-ikäiset paikalliseen tanssiklubiin ja alaikäiset joen varrelle. Itse menin host-siskoni ja kaverieni kanssa joelle, jossa paikalliset nuoret kokoontuvat ja viettävät aikaa. Tämä tuntui todella kummalliselta, sillä Suomessa olen tottunut viettämään joulun pelkästään perheeni kanssa.Uusi vuosi oli todella samanlainen kuin joulu. Alkuillasta kokoonnuimme taas isolla porukalla syömään. Joulun vietimme host-äitini perheen luona ja uuden vuoden host-isäni perheen luona. Ruokatarjoilu oli sama kuin jouluna, asadoa ja hedelmäsalaattia. Ilta/yö kului mukavasti tätien, setien ja serkkujen kanssa jutellessa.

Klo 00:00 kippisteltiin ja toivotettiin hyvää uutta vuotta kaikille. Omassa kaupungissani ei kulkukoirien takia saa ampua uuden vuoden raketteja ollenkaan mutta onneksemme olimme kokoontuneet maaseudulle (noin 6km kotikaupungistani) perheeni kanssa, joten saimme ampua pari pientä rakettia taivaalle.

Illallisen jälkeen, kuten jouluna, menimme siskoni ja kavereideni kanssa joelle viettämään aikaa. Suurin osa nuorista oli uuden vuoden kunniaksi pukeutunut valkoiseen. Ikävä kyllä aikaisin aamulla nousi hirveä myrsky ja jouduimme palaamaan kotiin suhteellisen aikaisin.


Kaiken kaikkiaan juhlapyhät oli tosi erilaiset täällä pallon toisella puolella. Mulla oli tosi kivat joulu ja uusvuos mun ihanan host perheen kanssa mutta opin myös arvostamaan suomalaisia jouluperinteitä todella paljon enemmän!

-Senja