Senjan Blogi #3 - Uusi kouluni

Tällä kertaa haluan kertoa teille hieman tarkemmin uudesta koulustani, joka on muuten todella erilainen kun kouluni Suomessa! Ensinnäkin, täällä käytetään koulupukuja. Koulupukuun kuuluu valkoinen koulun logolla varustettu kauluspaita, tytöillä viininpunaiset suorat housut ja pojilla farkut sekä siistit mustat kengät. Tämän lisäksi lähes kaikilla on joko viininpunainen ohut villapaita tai vetoketjullinen kevyt takki. Omassa koulussani ei olla kovin tarkkoja koulupuvun käytöstä, eikä mun tarvinnut esimerkiksi hankkia siistejä kenkiä vaan saan käyttää mustia lenkkareita. Viimeisen vuosiluokan opiskelijat eivät käytä normaalia koulupaitaa, vaan heillä on Suomen abi-huppareita vastaavat hupparit ja paidat. Koulussani on oppilaiden lisäksi todella paljon koiria, jotka tulevat sisälle luokkahuoneisiin asti!Koulusysteemi on täällä periaatteessa samanlainen kuin Suomessa. Ensimmäiset kuusi vuotta käydään primariaa (ala-aste) ja seuraavat kuusi vuotta segundariaa (yläaste ja lukio). Itse olen tällä hetkellä segundarian viidennellä luokalla ja kesän jälkeen (Suomen talvi) siirryn kuudennelle luokalle. Koulua käydään kolmessa eri vuorossa: aamulla koulua käyvät yläastelaiset, iltapäivällä lukiolaiset ja iltaisin samoissa tiloissa toimii yliopisto. Iltapäivä vuoron (13:30-18:30 tai 19:10) lisäksi minulla on kolme kertaa viikossa contraturno eli aamutunteja, jotka kestää 1-3 tuntia.

Olen oman luokkani kanssa koko päivän emmekä vaihda luokkahuonetta, vaan opettajat kiertävät. Oppitunnit kestävät koulussani vain 40 minuuttia ja ovat ainakin oman luokkani kohdalla huomattavasti vauhdikkaampia kuin Suomessa. Tunnin aloittamiseen menee aina vähintään 10 minuuttia eikä opiskelu ole kovinkaan intensiivistä. Koulukirjoja ei ole, vaan jokainen oppilas ostaa koululta paperiset kopiot kirjoista. Suurin osa tehtävistä kopioidaan käsin opettajan sanelemana ja oikeastaan kaikki käyttävät lyijykynän sijasta kuulakärkikynää muistiinpanojen tekemiseen. Ainekohtaisia vihkoja ei myöskään käytetä vaan kaikilla on kansiot, joihin irralliset paperit laitetaan. Arviointiasteikko on täällä 1-10 ja läpi pääsemiseen vaaditaan vähintään 6.Oma opiskeluni on todella rentoa. Opettajat eivät vaadi multa oikeastaan mitää, sillä kieli on vielä suhteellisen vaikeeta. Esimerkiksi historian opiskelu on vielä täysin mahdotonta, kun luettavaa on monta aukeamaa. Käännän kuitenkin kaikki tehtävänannot suomeksi, kirjoitan sanastoa ylös ja yritän tehdä niin paljon kuin osaan, sillä muuten tylsistyn tunneilla. Kokeisiin saan osallistua jos haluan mutta mikään pakko ei ole. Tähän mennessä olen tehnyt kokeet vain englannissa ja matematiikassa mutta tavoitteena on, että pystyisin osallistumaan muidenkin aineiden kokeisiin pian.

Lähes kaikki oppilaat viettävät välituntinsa ulkona mistä pidän todella paljon. Nyt varsinkin kun kesä alkaa lähestyä ja ulkona paistaa jatkuvasti aurinko on ihana mennä haukkaamaan raitista ilmaa oppituntien välissä! Välitunteja on päivän aikana kolme kappaletta: 5 minuuttia, 10 minuuttia ja 5 minuuttia. Todellisuudessa tauot ovat aina huomattavasti pidempiä ja välitunnin loppumisen merkiksi soivaan kelloon ei kukaan reagoi oikeastaan mitenkään. Sisälle mennään vasta kun opettajat tulevat hätyyttelemään. Välipalat syödään myös välitunneilla, sillä luokassa ei saa syödä. Paikalliseen tapaan suurin osa oppilaista syö välipalaksi joko leivoksen, karkkeja tai keksejä ja juomaksi limua tai mehua. Itse tykkään napata hedelmän koulun kahviosta, sillä ne ovat täällä erittäin hyviä ja halpoja.

Pidän uudesta koulustani ja luokastani erittäin erittäin paljon!

- Senja