Vaihtovuosi pulkassa

 
Nyt on vaihtovuoteni sitten loppunut ja olen onnellisesti palannut takaisin koti-Suomeen. Fiilikset ovat todella kummalliset ja jotenkin hieman hämmentyneet. Koko vuosi meni niin nopeasti, etten ole vielä oikein sisäistänyt, että se on nyt oikeasti ohi. On myös kummallista, kun kukaan ei tiedä mitään muuta kuin sen, mitä olen itse heille kertonut Argentiinasta ja vaihtovuodestani. Välillä tuntuu kuin koko vaihtovuosi olisi ollut vain unta, sillä kaikki on Suomessa aivan samanlaista kuin lähtiessäni!

Itse tein valinnan, että palasin Suomeen jo hieman tarkoitettua aikaisemmin. Koti-ikävä iski viimeisien kuukausien aikana niin pahasti, että kotiinpalun aikaistaminen tuntui ainoalta fiksulta vaihtoehdolta. Palasin kotiin tasan kuukautta aikaisemmin, kuin mitä minun alunperin oli tarkoitus. Päätös kotiinpalun aikaistamisesta ei ollut helppo, sillä minulla oli ja on Argentiinassa paljon kavereita ja rakas perhe. Koti-ikävä kuitenkin voitti tällä kertaa, enkä yhtään kadu päätöstäni.

 
 

Sopeutumisen jälkeen on helpompaa

Niinkuin lähes kaikki palanneet vaihto-oppilaat sanovat, viimeiset kuukaudet olivat vaihtovuoden parhaita kuukausia. Kieli oli jo hyvin hallussa ja pystyin osallistumaan koulussa. Kaverit ja perhe olivat jo todella läheisiä ja tuntui, että tunsin heidät hyvin. Kohdemaan elämästä oli tullut oma elämä eikä koko aikaa tarvinnut ihmetellä kaikkea uutta. Oma paikka pienessä kaupungissa oli myös jo löytynyt harrastusten, kavereiden ja perheen myötä.

Vaihtovuosi oli yhtä vuoristorataa. Välillä oli kamalan hauskaa, välillä ei niinkään. Välillä ei ollut mitään ongelmia ja välillä sitten taas tuntui, että kaikki haasteet kaatuivat omaan niskaan. Kulunut vuosi on ollut ehdottomasti tämänastisen elämäni antoisin ja opettavaisin vuosi. Tärkeimpänä asiana olen oppinut arvostamaan perhettä, ystäviä ja Suomea aivan uudella tavalla. Kun on kauan erossa omista läheisistä ymmärtää, kuinka tärkeitä ja ihania he oikeasti ovat. Suomesta olen oppinut arvostamaan aivan kaikkea ilmaisesta koulujärjestelmästä ja rehdeistä ihmisistä julkiseen liikenteeseen ja puhtaaseen kraanaveteen.

 

 


Vinkkejä tuleville vaihtareille!

 
Ensimmäisenä ja ehdottomasti tärkeimpänä asiana kannattaa pitää mielessä, että oma asenne ja aktiivisuus vaikuttavat todella paljon siihen, millainen omasta vaihtovuodesta tulee. Positiivinen suhtautuminen kaikkeen uuteen on avainasemassa vaihtovuoden onnistumisessa. Jos kohdemaan kieli on itselle täysin vieras (kuten minulle oli) kannattaa keskittyä verbien ja perussanaston treenaamiseen eikä niinkään stressata kieliopin säännöistä, ne kyllä selkenevät vuoden mittaan! Kärsivällisyyttä tarvitaan todella paljon uuden kielen oppimisessa.
 
Vinkki jonka jokainen vaihtari varmasti kuulee ennen lähtöä on, että älä pakkaa paljoa vaatetta mukaan. Ja tämä vinkki on todella varteenotettava, sillä kohdemaassakin on varmasti kauppoja ja vuoden aikana tulee varmasti hankittua paljon uusia vaatteita ja tavaroita, jotka on sitten hankala kuljettaa takaisin Suomeen. Viimeisenä vinkkinä annan tuleville vaihtareille päiväkirjan kirjoittamisen. Varsinkin silloin, kun kaikki tuntuu hankalalta, auttaa omien ajatusten purkaminen paperille todella todella paljon. Ja jäähän päiväkirjasta myös ihana muisto, jota voi sitten lueskella vanhana kiikkustuolissa!

- Senja