Senjan blogi #10 - Teinielämä, nuorten muoti ja Promo ‘17

Argentiinalainen teinielämä on tavallaan todella samanlaista kuin teinielämä Suomessa mutta kuitenkin todella erilaista. Kavereiden kanssa vietetään aikaa enimmäkseen viikonloppuisin, sillä pääsemme koulusta niin myöhään iltaisin, ettei kukaan yleensä jaksa enään tehdä mitään. Suomessa kokoonnutaan usein opiskelemaan ja tekemään läksyjä tai projekteja yhdessä mutta täällä ei. Argentiinalaiset ovat todella laiskoja opiskelun suhteen, eikä kaverien kanssa opiskelusta tule yhtään mitään. Sen sijaan ruoka ja juotavat ovat aina mukana, kun kokoonnutaan kavereiden kanssa.

Argentiinalaiset rakastavat juhlintaa ja ulkona käymistä, mikä näkyy myös nuorten elämässä. Oli kyseessä sitten synttärit, valmistujaiset, koulun aloitus, uusien koulupaitojen esittely, mikä vain vähänkään normaalista poikkeava tapahtuma, on tiedossa aivan varmasti jonkin sortin juhlat. Perhejuhlat ja nuorten juhlat eivät juurikaan eroa toisistaan, sillä molemmissa tanssitaan ja lauletaan aamuun asti.Ulos lähteminen kavereiden kanssa kuuluu nuorten ohjelmaan lähes joka viikonloppu. Argentiina on täynnä bolicheja eli tanssiklubeja/discoja, jotka ovat sijainnistaan riippuen joko K16 tai K18. Kun saavuin tänne viime vuoden elokuussa, olivat kaikki kotikaupunkini bolichet K16 mutta viime vuoden joulukuussa ikärajaa nostettiin ja nyt kaikki ovat K18. Nyt jos haluamme kavereiden kanssa mennä ulos matkustamme bussilla johonkin läheisistä kaupungeista.

Bolichet aukeavat lähes poikkeuksetta vain ja ainoastaan lauantaisin ja jotkut vain joka toinen lauantai. Ne aukeavat kahden jälkeen aamuyöstä mutta yleensä täyttyvät vasta kolmen/neljän aikaan. Lähes joka ilta on bolicheissa jokin teema, kuten väri-fiesta, glow in the dark, fiesta de la promo (viimeisen vuosiluokan eli abien ilta), naamiaiset, yms. Eri iltoihin annetaan aina silloin tällöin pukukoodit ja kaikki pukeutuneet pääsevät maksutta sisään. Usein myös kaikki tytöt pääsevät sisään maksutta aina kolmeen asti aamulla ja jos ei, on sisäänpääsymaksu $80-100 eli noin 5-6€. Bolicheissa tanssitaan oikeastaan aina espanjankielisen musiikin tahtiin.Muoti ei ole kovin suuressa arvostuksessa ainakaan tässä pikkukaupungissa, jossa asustan. Suomessa olen tottunut näkemään kaikki nuoret siisteissä vaatteissa lähes joka päivä, tytöillä hiukset laitettuna naama meikissä. Täällä oikeastaan kukaan ei käytä arkisin minkäänlaista meikkiä (mikä johtuu varmasti myös koulun säännöistä) ja kouluun tullaan usein hiukset märkinä nopealla nutturalla. Kun viikonloppuisin lähdetään ulos kavereiden kanssa, kaivetaan kaapista esille minihameita, toppeja ja paksupohjaisia kenkiä. Maailmalla tunnettu “massamuoti” ei oikeastaan vielä ole rantautunut Argentiinaan.

Sitten voisin vielä lyhyesti kertoa, millaista on olla viimeisen vuosiluokan opiskelija Argentiinassa. Viimeinen vuosiluokka on Suomen abivuotta vastaava vuosi, jota kutsutaan Promoksi. Minun luokkatoverit valmistuvat tänä vuonna, joten meidän vuosiluokka on Promo ‘17. Jokainen luokka sai itse suunnitella itselleen promo-paidat ja -takit, joita käytämme koulussa normaalin koulupaidan sijasta. Paitojen esittely on paikallisille nuorille todella tärkeä tapahtuma ja sitä suunnitellaan useita kuukausia. Esittelypäivänä riehuimme, tanssimme ja lauloimme koulumme pihalla ja jälkeenpäin kokoonnuimme vielä joelle juhlimaan yhdessä. Promona oleminen on ihan super kivaa, sillä kaikki luokat ovat yhteinäisiä ja meillä on paljon ohjelmaa myös koulun ulkopuolella.

- Senja