Senjan blogi #8 - Vaihtovuoden haasteitaVaikka vaihtarina oleminen on suurimman osan ajasta ihan parasta, mahtuu matkaan myös monenlaisia haasteita. Tällä kertaa haluan kertoa teille haasteista, joita olen itse kohdannut reissuni aikana, ja mitä ne ovat minulle opettaneet.

Omalla kohdallani suurin haaste on ehdottomasti ollut uusi kieli. Ensimmäiset kuukaudet meni aikalailla viittoen, sillä en puhunut espanjaa lähes lainkaan. Välillä teki mieli vaan luovuttaa, kun tuntui, ettei uusi kieli vaan millään lähde rullaamaan. Mutta sitten jotain kummaa tapahtui ja yhtäkkiä ymmärsinkin mitä mulle sanottiin. En enään tarvinnutkaan kääntäjää koko ajan ja pystyin kertomaan miltä musta tuntuu. Ja ennen kun huomasinkaan pystyin jo nauramaan vitseille ja lukemaan kirjoja espanjaksi! Kärsivällisyys ei ole ikinä kuulunut vahvuuksiini mutta se on kehittynyt huomattavasti tämän vuoden aikana.Toinen haaste, jonka varmasti lähes jokainen vaihtari vuotensa aikana kohtaa, on koti-ikävä. Omalla kohdallani ikävä on iskenyt kunnolla vain pari kertaa ja mennyt nopeasti ohi. Perheen ja kaverien lisäksi ikävöin todella monia asioita Suomesta. Esimerkiksi rahkaa, karjalanpiirakoita, olohuoneita, metroja ja merta minulla on todella kova ikävä. Kun ikävä oikein iskee, voi se olla tosi ikävä tunne mutta pitää vain muistaa, että se menee aina ohi. Koti-ikävä kuuluu ainakin omasta mielestäni vaihtovuoteen eikä todellakaan ole negatiivinen asia. Ikävä on opettanut arvostamaan perhettäni, ystäviäni ja kotimaatani aivan uudella tavalla.

Sitten haasteeseen, jota jokainen vaihtari ei kohtaa mutta johon mielestäni olisi jokaisen hyvä osata varautua, host-perheen vaihtamiseen. Sijoitustiedot saatuani olin aivan varma, että minulle valittu host-perhe olisi aivan täydellinen enkä todellakaan tulisi vaihtamaan. Alku menikin ihan mallikkaasti ilman mitään sen kummempia ongelmia mutta parin kuukauden jälkeen huomasin kuitenkin, että tämä perhe ei vain sopinut minulle. Perheen vaihtaminen kuulosti kuitenkin kamalan suurelta ja pelottavalta asialta, joten jätin asian sikseen. Noin kuukausi myöhemmin uskalsin vihdoin avata suuni ja kävin juttelemassa yhteyshenkilöni kanssa, joka otti asian erittäin hyvin ja aloitti heti uuden isäntäperheen etsinnän. Vaihtoprosessi oli omalla kohdallani aika hidas ja kesti noin kuukauden, sillä mitään pakottavaa syytä vaihtaa ei ollut. Nyt olen kuitenkin todella onnellinen uudessa host-perheessäni ja toivoisin vaan, että olisin uskaltanut puhua yhteyshenkilölleni jo aikaisemmin. Vanhan host-perheeni kanssa olen edelleen yhteydessä ja aina silloin tällöin käyn heillä kyläilemässäkin! Ennen vaihtoon lähtöä perheen vaihtaminen oli yksi suurimmista peloistani, mutta aivan turhaan. Opin todella paljon uutta kummassakin host-perheessäni.Vaihtovuosi on ehdottomasti ollut tähänastisen elämäni opettavaisinta aikaa. Se on ollut täynnä ylä- ja alamäkiä, onnistumisia ja epäonnistumisia, itkua ja naurua. Olen erittäin kiitollinen, että minulla on mahdollisuus asua toisessa maassa ja oppia uutta sen tavoista ja kulttuurista. En vaihtaisi pois sekuntiakaan.

- Senja