Koulunkäynti Australiassa

G’day!

Kolme viikkoa täällä vietettyäni en voi sanoa olevani Australian koulujärjestelmän speliasti, mutta eroja oon huomannut lukuisia. Mun koulu on yksi suurimmista koko kaupungissa. Oppilaita on 1600 mikä tuntuu iha hurjalle luvulle. Mun lukiossa Suomessa taisi olla oppilaita 700 ja se tuntu jo paljolle ku kaikki oppilaat on käytävällä. Täällä henkilö määrä on iha toista luokkaa.

Muuten ihan yleisesti ni oon nauttinu tosi paljon. Tietenkin on tunteet menny ylös ja alas, mutta yleisesti oon tosi ilonen ja oon niin onnellinen, että päätin lähteä.

 

 

Koulupuku, tykätä vai eikö tykätä

Kun alkaa miettimään eroja Australian ja Suomen koulunkäynnin välillä, ekana tulee mieleen koulupuku. Positiivinen asia koulupuvussa on tietysti se ettei tarvii aamusin miettii mitä pukee, vaan aamusta toiseen vaa vedetään sama asukokonaisuus päälle. Koulupukuja on tosi monenlaisia ja kaikki riippuu ainoastaan koulusta.

Joillakin kouluilla on vain pikeepaidat koulun logolla varustettuna kun taas toisissa kouluissa on hiukan tiukemmat säännot uniformun suhteen. Mun koulun unifromuun kuuluu mustat nahkakengät, tummansiniset sukkahousut tai vaihtoehtoisesti valkoiset pitkä sukat sekä kauluspaita ja villapaita tai hupparityyppinen takki. Kolmen viikon jälkeen en oo oppinu ainakaan vielä tykkäämään kamalista nahkakengistäni enkä valkosista tennis sukista niiden kanssa.

Ja vieläkin on välillä hankala muistaa miten sen hameen kanssa pitäisi istua. Jalat sirosti ristissä. Mutta 9 kuukaudessa varmasti totun. Sport Uniform on pikeepaita ja shortsit. Uniformut on yleensä koulun väreissä jotka Brightonilla ovat tummansininen ja tummanvihreä.

Koulun 1600 oppilaasta vaihto-oppilaita on noin 70, joista 60 japanilaisia tai kiinalaisia vain yhdeksi jaksoksi tänne tulevia opiskelijoita. Loput vaihtareista on Saksasta, Brasiliasta, Italiasta, Espanjasta sekä Sveitsistä. Isossa koulussa on hyvät ja huonot puolensa. Isosta massasta ihmisiä on ollu tosi helppo saada moikkaustuttuja ja kamuja joiden kanssa jutella, oikeiden ystävien saanti voikin viedä sitten enemmän aikaa.

Vaihto-oppilaista on tullu mulle tosi läheisiä ja ihana jakaa jonkun kanssa asioita mitä hän käy samaan aikaan läpi kuin mä. Meidän välillä on oikeasti ymmärrys kun Suomikavereille on välillä vaikea selitellä ilon ja surun yhtä aikaisia tunteita ja mieliala vaihteluita.

Kurssi valikoimassa muutakin kuin vain luokassa istumista

Ison koulun hyvänä puolena on suuri kurssitarjonta. Brighton Secondary on erikoistunu musiikkiin ja lentopalloon. Lentopalloa pääsee täällä pelaamaan aineena ja nää saa siitä kurssisuorituksen, mulla ei kuitenkaan ois sinne mitään asiaa sillä nää on ihan Australian huippuja. After school activities täällä on ainakin kesäisin, mutta vielä en oo mihinkään tutustunut. Mutta vaihtoehtoja pitäisi ainakin olla australialaisesta jalkapallosta sulkapalloon.

Kursseina mulla on Child Studies, P.E, English Communications, Outdoor Ed ja Psychology. Child studies on verrattavissa lukion biologian, terveystiedon ja psykan yhdistelmäna. Kurssi käsittelee pienen lapsen kehitystä ja ensi viikon jälkeen saadaan elektroniset vauvat hoidettavaksi viikon ajaksi. Oon aika kauhuissani tosta, se on asennettu vastasyntyneeksi lapseksi ja viikon aikana tullaan kuulemma saamaan niin vähän unta että kahvi on tarpeellinen kaveri joka päivä. P.E, Physical Education on liikuntaa. English Communications on enkun kirjotuskurssi. Analysoidaan tekstejä ja luetaan novelleja. Tästä oon eritysesti tykänny. Outdoor Education on ihan huippu hauska kurssi.

Harjotellaan selviytymistä, tulen tekoa, solmuja ja kaikki tää valmistaa meitä kurssin lopuksi olevaan leiriin sekä vuori- ja sisäkiipeilyyn sekä melontaan mitkä tapahtuvat kurssin aikana. Psykologiaa luin Suomessa parin kurssin verran ja aluksi mulla olikin tän tilalla matikka minkä vaihdoin äskettäin pois kun olin ilmeisesti eksynyt johonkin Specialist Maths, joka sitten osottautukin vähän vaikeammaksi kuin lyhyt matikka Suomessa, haha.

Lopuksi vielä pakko mainita että miten hyvä tuuri on että, Noora mun lukiosta kotoSuomesta asuu parin tunnin ajomatkan päästä Adelaidesta. Ja hänen host vanhemmillaan on kakkos asunto täällä ja päästiin näkemään nyt viikonloppuna. Oli ihana puhua suomea ja nähdä ihanaa Nooraa.

Hyvää koulunalkua kaikille Suomeen ja tsemppiä kaikille vaihtareille!
See ya, Elina

Elinan on yksi Exploriuksen bloggaajista Australiassa. Haluaisitko sinäkin lähteä lukiovaihtoon Australiaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Australiassa olisi.

Hae vaihto-oppilaaksi