Kannattaako lähteä vaihto-oppilaaksi?

Toisin kuin Instagramista ja monista blogipäivityksistä voisi olettaa, niin vaihto-oppilaan elämä on paljon muuta kuin pelkkää uuden kokemista ja hyviä päiviä. Instagram ei kuitenkaan ole todellisuus.

Ei kukaan tahdo viikoittain postata kuvaa siitä, kuinka tänäänkään ei tehnyt mitään. Näitä fiiliksiä on vaikea pukea sanoiksi, mutta haluan yrittää. Mun elämäni ole täydellistä täällä, ei todellakaan. Olen kokenut ja nähnyt täällä paljon. Vaihtarin todellisuuteen kuuluu niiden lisäksi kuitenkin pettymyksiä, ikävää, turhautuneisuutta, tylsiä päiviä, epävarmuutta, pelkoa, epäymmärretyksi tulemista, tunnetta ettei juuri nyt jaksa, mutta kumminkin täytyy. Haluaa olla se positiivinen, vahva, ihana ja reipas vaihtari.

Tiedän, etten ole ainoa vaihto-oppilas joka on ajatellut, että tolla menee niin paljon paremmin kuin mulla (vaihtarikateus, tuo ihanuus!). Jokaisella vaihtarilla on näitä fiiliksiä jossain vaiheessa, moneenkin otteeseen. Tiesin myös jo etukäteen ennen tänne tuloa, ettei elämä ole pelkkää hymyä täällä. Haluan myös teidän tietävän, sillä tahdon jakaa teille mahdollisimman rehellisen kokemuksen mun vuodesta. Eikä se ole sitä, jos en koskaan kirjoita näistä asioista.

Täällä tuntuu, että pienetkin jutut kolahtavat paljon kovemmin kuin Suomessa. Se on turhauttavaa. En haluaisi periaatteessa odottaa mitään, sillä monesti suunnitelmat peruuntuvat. Mutta odotan silti ja odotan oikein kovasti ja välillä sitten myös petyn. Tuo pettymys tuntuu niin suurelta. Suomessa se olisi kirpaissut hetken, mutta täällä se kirpaisee kokonaisen valovuoden.

Paljon, aivan älyttömän paljon, on kuitenkin kiinni omasta asenteesta. Älä oleta, että host-perheesi olisi täydellinen. Siellä on varmasti jotain erilaista, jotain mistä et pidä, mutta lähde matkaan mieli avoinna. Silloin kaikki uusi ja erilainen on paljon helpompi ottaa vastaan.

Monesti kun päätän, että hitsi vie tämä päivä on hyvä, niin sitten se on hyvä. Vaikkei mitään erikoista tapahtuisikaan. Ja huonon päivän jälkeen päätän,että seuraava päivä on parempi. Monesti se myös on. Tulen täällä iloiseksi, ihan olemattomista jutuista, kuten laktoosittomasta maidosta, moikkaamisesta koulussa tai hyvästä illallisesta.

Ja  jokainen päivä, olen edellistä vahvempi, kypsempi ja rohkeampi. En ole kokenut suuria menetyksiä ja vastoinkäymisiä, mutta ei niitä tarvitsekaan kokea voidakseen sanoa itseään vahvaksi. En ole voimakkaampi kuin kukaan muu, mutta vahva minä olen. Elän toisella puolella maailmaa, erilaisessa ympäristössä missä olen elämästäni 17-vuotta elänyt.

Täällä jos missään, olen kasvanut. Oppinut pääsemään yli ja kohtaamaan nuo valovuoden kestävät pettymykset.Oppinut arvostamaan niin paljon erilaisia, niin pieniäkin, asioita. Oppinut iloitsemaan aivan pikkisenriikkisistäkin jutuista, jotka olivat vielä 3 kuukautta sitten arkipäivää.


Elä siis, hyvä ihminen hetkessä. Nauti. Jos suunnitelmissasi on lähteä vaihtoon, niin ota kaikki irti siitä ajasta, mitä sinulla on jäljellä! Älä jännitä, ehdit kyllä jännittää myöhemmin. Elämä on ihana asia ja jokaisen ihmisen kuuluisi ottaa siitä kaikki irti. Aina ei jaksa, ja se on ok. Mutta päätä sitten, että seuraava päivä on parempi. Eikä kaikkien päivien kuulukaan olla ihan priimoja, koska sitten ne saattaisivat alkaa tuntua tylsiltä.

Älä anna peloillesi valtaa, vaan kohtaa ne. Älä anna pettymysten lannistaa. Seuraava pettymys ei kirpaise enää valovuotta. Pidä silmäsi auki, mielesi avoimena ja ole rohkea. Anna mennä. Niin minä tein, enkä kadu päivääkään.


Maria on yksi Exploriuksen bloggaajista Australiassa. Haluaisitko sinäkin lähteä lukiovaihtoon Australiaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Australiassa olisi.

Hae vaihto-oppilaaksi