Marian blogi #8 - VaihtarivinkitNyt kun vaihdosta on kulunut jo yli seitsemän kuukautta(!?), on minun aikani antaa vinkkejä uusille vaihtareille.

En voi uskoa, että enää alle kolme kuukautta jäljellä ja sitten lennän takaisin Suomeen. Koko Suomi tuntuu jotenkin kauhean kaukaiselta ja pian pitää jättää tämä kaikki taakseen ja palata kotiin. Kotiinpaluu ja siitä murehtiminen on varmaan viimeinen asia mielessäsi juuri nyt, jos vuotesi on vasta alussa ja niin sen täytyy ollakin. Vielä sinun ei tarvitse eikä kannata miettiä Suomeen paluuta, vaan elää hetkessä. Tämä on sinun vuotesi.

Yritin koota kokoon mahdollisimman tsemppaavan ja rehellisen listan, josta jokainen voisi poimia itsellensä ainakin joitain vinkkejä, joten leeeeet’s go!

• Ole oma itsesi

Koska miksi ei? Täällä kohdemaassa on mielestäni jopa helpompi olla oma itsensä, sillä kukaan ei tunne sinua. Kukaan ei oleta mitään, joten voit olla juuri sellainen kuin haluat. Ja silloin saat ympärillesi ihmisiä keiden kanssa viihdyt. On myös äärettömän stressaavaa yrittää olla jotain muuta kuin on.

• Älä odota mitään

Kuulostaa karulta, mutta on ollut parhain vinkki mitä itse sain ennen lähtöä. Älä odota mitään miltään ja silloin et myöskään pety. Juuri pettymykset olivat minulle alussa vaikea paikka Väistämättä, vaikkei olisi tahtonut, sitä toivoi ja odotti vuodelta tai ihmisistä tiettyjä asioita. Pysy kuitenkin avoimena ja varaudu etteivät kaikki suunnitelmat toteudu. Ja tee itse kaikkesi sen eteen, että saat omat unelmasi vaihtovuoden suhteen toteutettua.

• Ole avoin ja ennakkoluuloton

Lähde innolla mukaan kaikkeen uuteen, sellaisiinkin asioihin jotka eivät ole se ’’juuri sinun juttusi’’. Tutustu kaikenlaisiin ihmisiin äläkä tee turhia johtopäätöksiä ihmisistä joita et vielä tunne.

• Kunnioita isäntäperhettä ja sääntöjä

Isäntäperhe on ottanut sinut luokseen, joten kunnioita heidän tapojaan ja sääntöjään. Perheessä on varmasti monia uusia ja erilaisia tapoja, mutta niihin tottuu ja hyvällä asenteella pääsee pitkälle. Alussa perhe ei välttämättä luota sinuun, sillä he eivät tunne sinua ja säännöt saattavat tuntua tiukoilta. Luottamus täytyy ansaita ja jos mielestäsi säännöt ovat liian tiukat, voit aina keskustella niistä perheen kesken. Varaudu myös siihen, että perheen kanssa oikeasti vietetään aikaa, joten et välttämättä voi olla joka ilta menossa kavereiden kanssa.

• Pysy positiivisena

Vaihtovuosi on pullollaan alamäkiä ja välillä tuntuu, että pienimmistäkin asioista mieli on allapäin. Koita kuitenkin pysyä positiivisena ja miettiä huonoja hetkiä kasvattavina. Kaikille tulee jossakin vaiheessa vuotta vaihe, jossa mennään alaspäin, mutta muista että se on osa tätä vuotta ja kuuluu asiaan. Vuoden edetessä elämä kuitenkin helpottaa, joten huonona hetkenä älä lannistu ja vajoa masennukseen, että onko se koko vuosi tällaista. Usko minua, ei se ole.

• Muista, että jokaisen vuosi on erilainen

Jokaisen vaihtarin Instagram feedia katsellessa tulee helposti kateellinen olo, mutta muista ettei moni postaile sosiaaliseen mediaan kuvia tylsistä päivistä tai vaikeuksista vuosien varrella. Koita siis olla vertaamatta vuottasi muihin.

• Järjestä itsellesi tekemistä

Jos ikävä tai huono fiilis yllättää, niin ei kannata jäädä sänkyyn makaamaan, vaan kannattaa keksiä jotain tekemistä ja puhua asiasta jollekin. Se voi olla esimerkiksi siivoamista, urheilua, lukemista, mitä vain mikä saa mielen muualle. Tee itsellesi suunnitelmia ja silloin sinulla on jotain kivaa mitä odottaa.

• Pysy pois draamasta

Mieti, ainakin alussa, kelle kerrot arkaluontoisista asioista. Asiat saattavat levitä todella helposti ja matkan varrella tarinaan liitetään uusia asioita mitä et välttämättä olisi ikinä sanonut.

• Ole rohkea

Anna itsestäsi 110%, mene rohkeasti juttelemaan ihmisille äläkä pelkää puhua kohdemaan kieltä. Älä oleta, että ihmiset tulevat luoksesi vaan mene sinä heidän luokseen.

• Löydä oma tapasi käsitellä ikävää

Toiselle lohtua tuo tunteiden kirjoittaminen päiväkirjaan, toisilla auttaa kun pitää taukoa kotisuomeen, toisilla ajatuksen muualle vie urheilu. Itselleni kerran kuukaudessa Suomeen yhteydenpito ei toimi, vaan itse näen helpompana puhua perheelleni silloin kun tuntuu hyvältä. Jos se alkaa ahdistaa, niin kannattaa kokeilla pitää taukoa Suomeen puhumisesta ja se voi helpottaa. Tärkeintä on, että tapa käsitellä ikävää on sinulle oikea.

• Varaudu, etteivät läheiset Suomessa ymmärrä mitä käyt läpi

Söikö joku juuri viimeiset aamupalamurot, mitä itse mielessäsi suunnittelit syöväsi? Elämä lannistaa, sillä aamiaismurot olisivat olleet päiväsi kohokohta ja mielesi tekee avautua tästä jollekin. Paras vaihtoehto ei välttämättä ole suomikamu, sillä miltei varmasti voin kertoa, että heidän on vaikeaa ymmärtää millaista on olla vaihdossa. Pienimmätkin asiat tekevät onnelliseksi, mutta samalla pienet asiat voivat viedä mielen halutessaan ojan perukoille. Ja juuri tämä, on suomikamujen vaikeaa ymmärtää.

• NAUTI!


Maria on yksi Exploriuksen bloggaajista Australiassa. Haluaisitko sinäkin lähteä lukiovaihtoon Australiaan? Lähetä ilmoittautuminen sitoumuksetta ja saat kuulla mitä vaihtoehtoja sinulle Australiassa olisi.


Hae vaihto-oppilaaksi