Koulunkäyntiä Australiassa

Uudessa koulussa voi olla vaikea aloittaa varsinkin kun suomi ei ole kieli jota kukaan puhuu. Mutta koulu on iso osa vaihtarivuotta ja itseasiassa ihan kiva paikka. 

Itse sain nopeasti kavereita, koska omat luokkalaiseni esittelivät minulle koulua ensimmäisenä päivänä. Joten kavereita saa nopeasti. Koulu on muutenkin paljon hauskempaa ja päivät menevät nopeammin kun on kavereita joiden kanssa voi istua välitunneilla. 

Koulu ei minun mielestäni ole mitenkään erityisen vaikeaa, mutta (ainakin minulle) haastetta tuo opiskelu eglanniksi. Vaikka joitain asioita olen itse opiskellu jo aikaisemmin Suomessa, nyt täällä niitä opiskellessani uudelleen ne ovat yllättävän haastavia, koska termit sekä tehtävät ovat englanniksi.

Koulu

Koulut ovat hyvin englantilaistyyppisiä rakennuksia, joten ainakin omasta mielestä erilaisia kuin suomalaiset koulut. Ausseissa on yksityisiä ja julkisia kouluja. Yksityiset koulut ovat aika kalliita ja yleensä niissä on myös pakollinen kirkossa käynti sunnuntaisin. Kaikkien vanhemmat eivät halua käyttää paljon rahaa kouluihin kun opiskelu kuitenkin riippuu paljon myös oppilaasta.

Kouluun voi joskus olla pitkäkin matka ja hyvin monet kulkevat kouluun bussilla, varsinkin kesällä. Koulu alkaa joka aamu samaan aikaan ja loppuu joka päivä samaan aikaan. Aamusin mun koulu alkaa 8.55 ja iltapäivisin koulu loppuu 15.25 paitsi keskiviikkoisin 14.50. Tunnit kestävät 50-55 minuttia.

Koulupuvut

Aihe jota suurin osa suomalaisista nuorista kauhistelee; KOULUPUVUT. Itse käyn julkista koulua, joten koulupuku ei ole niin paha asukokonaisuus kuin voisi luulla. Huppari ja T-paita koulun logolla, verkkari tyyppiset housut tai shotsit/hame eikä kengillä ei ole väliä. Tietysti yksityiskoulussa on tiukemmat rajat koulupuvuille.

 
ruusut:

Koulupuku on hyvä siitä, että kun aamulla herää ei tarvitse alkaa pohtimaan, että mitä laittaisi päälle. Hyviä puolia on myös se, että kaikkilla on samanlaiset vaatteet joten ei ole painetta siitä mitä pukee päällensä. Kuulemma myös on pienempi riski tulla kiusatuksi vaatteiden takia. ”Kun kaikilla on rumat vaattet kaikki voivat olla rumia yhdessä” -terveisin Connor Stephens. Koulupuvut myös edistävät koulun yhteishenkeä.

risut:

Jotkut koulupuvut ovat aika rumia, jos rehellisiä ollaan. Nuoret eivät pääse ilmaisemaan itseään vaatteiden avulla. Koulupuvut voivat tulla nopeasti likaisiksi, jos ei ole varaa ostaa montaa paria housuja ja paitoja, koska koulupuvut voivat olla kalliita. Koulupukusi takia kaikki tietävät mistä koulusta tulet.

Tykkäsit koulupuvustasi tai et sitä kannattaa käyttää. Vaikka omassa koulussani kaikki opettajat eivät siitä rankaisekaan, jos koulupuku ei ole täysin sääntöjen mukainen, eivät he eivät katso hyvällä niitä ketkä eivät koulupukuja käytä. Monet yllättyivät kun saivat kuulla, että Suomessa ei ole koulupukuja.

Nuoret haluaisivat käyttää muitakin vaatteita ja joissain kouluissa on päiviä jolloin saa pukeutua vapaasti. Minulla kesti hetki tottua koulupukuuni vaikka se on yksinkertainen ja rento. Onneksi parin viikon jälkeen alkoi tuntua jo helpommalta pukea samat vaatteet päälle joka päivä, onhan se kiva ettei aamulla tarvitse alkaa miettimään vaatteita. Vaikka täällä käytänkin koulupukua en niitä siltikään haluaisi Suomeen.

Tärkeää muistaa

Minun mielestäni koulussa yksi tärkeimmistä asioista on kaverit. Minulle kavereiden saanti oli helppoa ja uskon että kaikille vaihtareille se on semi helppo tehtävä.

On myös tärkeää kunnioittaa koulun sääntöjä koska täällä on hieman helpompaa joutua ongelmiin.