Teinielämä, kaverit ja nuorten muoti

Vaikka eurooppalaiset tulivat Australiaan sen alkuaikoina ja monilla on englantilaiset, saksalaiset tai ranskalaiset juuret, teinielämää ja muoti on täällä hieman erilaista kuin Suomessa tai monessa muussa Euroopan maassa. Nuorten vapaa-ajan vietossa on paljon samanlaisia piirteitä kuin meillä mutta eroavaisuuksiakin löytyy, ainakin siihen mihin mä oon tottunut. Toisaalta ainakin omasta kaveriporukastani monet ovat töissä, joten se vähentää mahdollisuuksia hengata kavereiden kanssa. Täällä on myös hyvin yleistä, että nuoret eivät saa olla ulkona pimeän tulon jälkeen joten talvisin noin 18-19 ja kesäisin noin 21- 22 aikaan kaikki menevät kotiin. Minulle ajatus tuntuu hassulta, koska jos me ei mentäisi ulos pimeän aikaan niin ei käytäs ulkona kuin muutaman tunnin ajan talvella. Pimeällä myös lyhyimmät matkatkin kuljetaan autolla.

Teinielämä ja kaverit

Teinielämä on aika samanlaista kui Suomessakin. Kavereiden kanssa hengataan koulun jälkeen, viikonloppuisin ja lomilla jos jollain on bileet niin niihin odetetaan palavasti kutsua. Erilaista aussien ja Suomen välillä on esimerkiksi se, että monella mun kavereista on ajokortti tai lupa ajaa autoa aikuisen seurassa, koska ausseissa saa alkaa ajaa ajokorttia 16 vuotiaana, ensin aikuisen valvonnassa ja siten yksin, en tosi oo oikeen vieläkään ymmärtäny miten se koko prosessi menee. Joten nuorten on helppo liikkua pitkiä matkoja keskenään. Täällä tosin ei ole samanlaista mopo kulttuuria kuin Suomessa, koska nuoret eivät saa ajaa mopoa tai mautoa. Monella on myös aikaisemmat kotiin tuloajat. Kerran itse pyysin, että voinko mennä koiran kanssa lenkille noin 18 aikaan, eikä minua päästety, koska oli pimeää, vaikka sun ihan turvallisella seudulla.

Kouluelämää ausseissa

Tietysti koulu on iso osa teinien elämää ja siksi siellä vietetään eniten aikaa kavereiden kanssa. Kaikki uusimman juorut myös jaetaan sielä joten draamaa kyllä löytyy yhtä paljon kuin Suomestakin. Jostain syystä myös tuntuu siltä ettei läheskään niin moni nuori seurustele. Tai ainakaan se ei koulussa samalla tavalla käy kuin kotona.

Muoti "Down Under"

Mitä olen kavereiltani kuullut nuoret tykkäävät laittautua ”kunnolla” vaikka ovat menossa vain ulos koulun jälkeen, koska koulupuvut rajoittavat paljon sitä miten voi ilmaista itseään vaatteiden avulla. Nuorten muoti täällä on sekoitus jenkki muodista ja eurooppalaisesta muodista. Nuoret pukeutuvat mielestäni hyvin tyylikkäästi uusimpien trendien mukaan. Vaikka nuoret joskus laittautuvat kunnolla ulos mennessään, hyvin usein he myös käyttävät rentoja vaatteita esim. jos he vain käväisevät kaupoilla. Suomalaiset nuoret tosin pukeutuvat hyvin eritavalla kuin aussi nuoret. Osa siitä varmaan johtuu siitä, että täällä ei pakkasta juurikaan talvella ole ja kesät ovat hyvin kuumia, Joten varvastossut ja shortsit ovat aina hyvä vaihotehto, kuten taas Suomessa huppari ja farkut toimivat melkein aina. Hassua sinänsä, että UGG kengät ovat australiainen merkki, kun me olemme tottuneet käyttämään niitä kovalla pakkasella.

Talvisin puetaan kunnolla vaatetta päälle vaikka useissa paikoissa ei edes ole pakkasta, vaan alle 10 astetta. Monet kyttäävät kevyt toppatakkia ja ”talvikenkiä”, joka minusta tuntuu hassulta, koska Suomen talvi on paljon kylmempi. Vaikka aussit ajattelevat, että heidan talvensa on kylmiä, kaikki voivat olla samaa mieltä että kesä ovat hyvin kuumia ja se näkyy myös pukeuttumisessa. Kesällä kaikilla on shortsit, kevyt yläosa ja varvastossut. Varvastossut on varmaan täällä yleisin vaatekappale joka kaikilta löytyy.

Ole kuullut, että minun tyylini eroaa paljon aussi tyylistä. Omasta mielestäni se eroaa myös siitä miten suomalaiset nuoret varsinkin naispuoliset henkilöt pukeutuvat. Olen myös täällä huomannut sen, että läheskään niin monet nuoret eivät ole merkkivaatteiden perään kuin Suomessa. Koulussa kaikilla on reppu kuten taas suomessa suurimmalla osalla nuorista tytöistä on käsilaukku.