Aurinkoo ja tähtitaivasta

Hei!

Oon Reetta, 17 vuotta, ja tääl maapallon toisella puolella asun kaikkiaan 5 kuukautta. Täl hetkellä oon ollut täällä jo melkeen 2 kuukautta. Nää muutamat kuukaudet elän vaa ihan täysii tääl, tästä eteenpäin kirjoitan stooreja, havaintoja ja muitakin väläyksiä elämästä täällä ja sen jälkee jatkuu elämä täysii Suomessa.

Vaihtarin matka

Asun Victorian osavaltiossa, joka on eteläisessä Australiassa. Hytisen aamun viileydessä ja paistun kävellessäni pysäkiltä kotiin päivän kuumimpaan aikaan. Näen kenguruja koulubussista. Toivon että en näkisi, koska se tarkottaa että ne on liian lähellä tietä, mutta ainakin ne joita näkee on toistaiseksi väistynyt autoilta. Aavikkokettuja ja emuja näkee myös, ja niitä tuulessa pyöriviä heinäkasoja. Tumbleweeds. Väsyn ku oon kävelly 10 min auringossa, mutta siitä mä vaan tiedän, että on KESÄ. Mun lemppari aussikeksintöjä on ehdottomasti kesä helmikuussa, ja maaliskuu alkaa olemaan jopa miellyttävä lämpötilan kannalta, haha. Ilmasto ja lämpötilat vaihtelee ympäri Australiaa aika paljon, täällä etelässä kesä on kuuma ("asfaltti sulaa saappaisiin" -kuuma) ja talvi "kylmä" (perus Suomen kesä...), täällä pohjoinen on lähempänä päiväntasaajaa joten ihan pohjoisessa vuodenajat ei oo sinänsä mikää juttu, vaan siellä vaan on tosi lämmin. Aina.

Australian luontoa

Oikeastihan sää on pukeutumis- ja asennekysymys, ja täällä se tarkoittaa että farkkuja ei kannata pitää kesällä käytännössä ikinä, lähes kaikkialle sandaalit eli "thongs" on aivan hyväksyttävä kenkävalinta päiväksi ja useimmiten suorastaan optimaalinen vaihtoehto, paikasta toiseen kun ei tarvitse koskaan kiirehtiä, vaan kävellään rauhassa koska hiki tulee muutenkin. Tääl puoliaavikossa selviytymiselle olennaista on myös kylmät juomat, jäähilejuomat on jopa tavallisia limsoja yleisempiä esim. Hungry Jacksissa, joka on paikallinen Burger King. Aussit laittaa jäätä lähes aina myös mehuun, veteen ja jopa viinilasilliseen. Ja suklaa jääkaappiin! Meillä on onneksi hyvä ilmastointi kotona, sisätilat toimii ihmisjääkaappina jossa kaikki tuntuu viihtyvän kesällä. Tuntuu hassulta että esim ikkunat tuntuu kuumilta ja muutenkin kaikki mikä Suomessa olisi yleensä kylmää on täällä sen sijaan hothothot.

Australialainen auringonlasku

Kuumin lämpötila, jonka täällä oon kokenut oli 45C, mikä oli vähän niinku tosi kuiva sauna, paitsi 40C kylmempi, eli ei mitenkää paha :) mutta oltiin hyvin ilmastoidussa autos. Roadtripit on Australiassa maustettu ”Stay awake” -kyltin kymmenillä erilaisilla variaatioilla, kuten ”Only sleep cures fatigue” ja ”Powernaps save lives” koska matkat isojen kaupunkien välillä on useempia satoja kilometrejä.

Eräs erittäin australialainen kokemus täällä on ollut viinirypäleiden poimiminen! Australiassa kasvatetaan paljon erilaisia hedelmiä, ja hedelmien sadonkorjuuaikaan poimimiseen värvätään niin reppureissaajat kuin lähisuku. Pääsin pariksi tunniksi auttamaan sulttaanien poimimisessa kuivatettavaksi, oli kuumaa koska ollaan kuitenkin keskellä Australian kesää, mutta paarmoja on paljon vähemmän kuin mustikkametsässä, hah. Kävin mielenkiintoisen keskustelun Aussie-grandma’n kanssa menneestä ja tulevasta, muistoista ja unelmista.

Emuja Australiassa

Iltaisin pimee tulee aikaisemmin kuin Suomen kesällä mut myöhemmin ku Suomen talvella, ja vähän väliä kaheksan-yheksän aikaan illalla tykkään vaan mennä trampoliinille makaamaan ja katsoo tähtiä, jotka on täällä älyttömän kirkkaita pilvettömällä taivaalla. Orionin vyö ja Southern Cross on tähtikuvioita kaikki tietää, Otavaa on tääl vähän ikävä tietysti. (Oikeesti en oo tähtikuvioissa mitenkään erinomainen, tähdet on mulle enemmänkin ystäviä. Merri, Pippin, Jeffrey ja Dylan on kaikki mulle tähtii paikallaan. Blank space & Stand by me loistaa kirkkaina kun kuuntelen musaa trampalla.)