Joulu ja uusivuosi vaihto oppilaana


Minä ja ystäväni uutena vuotena

Sää päälaellaan

Joulun ympäröimä aika voi ennen vaihtoon lähtöä tuntua pelottavalta. ”Tuleekohan mulle koti ikävä?” ”Mitä mä tuun tekeen siellä koko loman aikana?” Minulla ainakin oli tämmöisiä ajatuksia ennen kuin lähdin vaihtoon. Mutta kuin lähestyimme joulua täällä kaikki ne murheet olivat poissa. Joulufiilistä minulla ei tosin ollut niin paljon kuuman ilman ja kaiken valon takia. Suomessa joulu aikaan on aina niin pimeää Australiaan verrattuna.

Jouluaatto vaihto-oppilaana Australiassa

24:nnen päivän vietimme isäntäperheen kesken kotona. Australiassa yleensä vietetään joulua 25 päivä mutta perheeni halusi kunnioittaa minun joulu tapojani joten vietimme joulun molempina päivinä. 24:tenä päivänä söimme ihanan joulu illallisen kotona. Söimme joitakin perinteisiä ruokia kuten kinkkua ja kalkkunaa mutta meillä oli myös tarjolla hieman enemmän Aussie tyylistä jouluruokaa. Esimerkiksi tarjolla oli katkarapuja ja vihreitä salaatteja. Ruoan jälkeen istuimme alas ja jaoimme joululahjamme. Joululahjat täällä jätetään aina kuusen alle tai joulusukkaan joka yleensä roikkuu lastenhuoneen ulkopuolella tai heidän sänkyjen vieressä. Vanhemmat kertovat sitten (25.12) aamulla lapsilleen että joulupukki kävi yön aikana ja jätti paketit kuusen alle ja joulusukkiin.


Joululounas 25.12.

Joulupäivä

25.12 aamulla host siskoni vielä avasivat pari lahjaa jotka ”joulupukki” oli tuonut yön aikana heidän Aussie tradition mukaan. Lounaan söimme isäntä äitini siskon luona. Heidän luonaan meitä oli minun isäntäperheeni, isäntä äidin siskot ja heidän perheensä ja siskojen vanhemmat. Söimme hyvän joulu lounaan ja jälkeenpäin jotkut, (erityisesti lapset) avasivat vielä pari joululahjaa jotka he olivat saanet sukulaiselta tänään päivällä. Lopun ajan vietimme krikettiä pelaten. Harjoittelimme kriketin pelaamista takapihalla. Minun ”bowling” (heittäminen) kaipaa kyllä vielä hieman hiomista...

Mitä olen oppinut arvostamaan vaihdossa ollessani?

Joulun aikana etenkin aloin arvostamaan suuresti kuinka ystävällisiä ja tervettulevia minun isäntäperheeni ja heidän perheensä ovat. Minä olen todella kiitollinen kaikesta mitä he ovat tehneet minun puolestani ja että edes saan olla tässä tilanteessa täällä heidän luonaan. Uskon että suuri asia vaihdossa olemisessa on se että alkaa arvostamaan monia asioita joita ei aiemmin kotona edes huomannut.

Täällä monet asiat vaikuttavat paljon tärkeämmiltä kuin kotona, hyvässä ja huonossa. Etenkin ystävät kotona Suomessa ovat itsestäänselvyyksiä mutta tänne tullessa iloitaan joka ystävyys suhteesta jonka onnistuu tekemään. Tämä sai minut ymmärtämään kuinka hankala kotiin meno tulee olemaan. Lähtö vaihtoon on paljon helpompaa kuin kotiin tulo. Kun lähdet tiedät että tulet näkemään kaikki uudestaan tietyn ajan kuluttua. Mutta kun lähdet vaihdosta kotiin et tiedä milloin tulet näkemään heitä uudestaan, jos edes ollenkaan.


Vuoden viimeinen päivä vietettiin rannalla

Uusi Vuosi

Uudenvuoden vietin ystävieni kanssa ystäväni ”beach house” (ranta talolla). Vuoden viimeisenä päivänä loikoilimme vielä rannalla ja nautimme lämmöstä. Tämä tuntui minusta todella oudolta. Myös vuoden vaihtuessa olimme rannalla ystävieni kanssa ja muitten alueen nuorten kanssa. Ilotulituksia emme valitettavasti nähneet mutta hauskaa oli silti. Uusi vuosi kyllä tuntui aika erilaiselta täällä kun sen vietti ihanassa lämmössä rannalla. Tuntuu siltä kuin joulu ja etenkin uusi vuosi olisi mennyt minulta täällä ollessa ohi koska en saanut yhtään samanlaista fiilistä ja tunnelmaa täällä Australiassa viettämässä, mutta hälläväliä, elin monta muuta enemmän arvoista kokemusta.