Vaihtarin sosiaalinen elämä

Australiassa ihmiset ovat avoimempia

Sosiaalinen elämä täällä kavereitten kanssa eroaa Suomesta monella tapaa. Jopa tapa jolla ollaan kavereitten kanssa on erilainen. (Nämä kaikki asiat eivät välttämättä koske kaikkia nuoria Australiassa, ne voivat hyvin liittyä vain kouluun jossa minä käyn.)

Kaikki täällä ovat todella mukavia ja ulospäin suuntautuvia. On helppo aloittaa keskustelu kenen tahansa kanssa missä vain. Esimerkiksi raitiovaunussa, tuntematon voi yhtäkkiä aloittaa keskustelun kanssasi! Huumorintaju on hyvin arvostettu taito täällä. Ystävien ja perheen kanssa vitsaillaan ja nauretaan paljon. Aluksi vitsailu tuntui hieman oudolta, etenkin isäntä perheen luona. Oli hankala tietää milloin he olivat tosissaan ja milloin he vain laskivat leikkiä. Etenkin heidän sarkasmia oli hankala ymmärtää mutta nykyään minäkin otan osaa heidän vitsailuun. Kaverit ovat fyysisesti paljon läheisempiä toistensa kanssa. Halaaminen on todella tavallista tyttöjen ja myös poikien välillä. Aluksi tämä tuli minulle pienenä shokkina koska ystäväni halasivat minua vaikka he olivat tunteneet minut vain parin päivän ajan.

Ystäväryhmät

Suomessa on normaalia että suurimmalla osalla on se yksi ystävä joka on läheisempi kuin muut ystävät, paras ystävä tuo sen turvallisen tunteen että vaikka jokin menisi väärin, et tule olemaan yksin ja voit kääntyä hänen puoleen. Täällä on tavallisempaa että kaikilla on oma kaveri ryhmänsä joka yleensä koostuu noin 4-6 henkilöstä. Jotkut ryhmän sisällä viettävät ehkä enemmän aikaa toistensa kanssa mutta muuten kaikki ovat suurenpiirtein yhtä läheisiä toistensa kanssa. Harva viettää aikaa toisten ryhmien kanssa. Vaihto yhdestä ryhmästä toiseen tapahtuu harvoin ja usein vain riidan takia. Ryhmän vaihtaminen on yleensä pysyvää. Aluksi olin epävarma siitä miten muut ottivat sen että vietin aikaa eri ryhmien kanssa parin päivän välein mutta kukaan ei oikein vaikuttanut välittävän siitä koska olin vaihto-oppilas. Huomasin itse että paras tapa löytää ystävät joiden kanssa viihtyy parhaiten on aluksi viettää aikaa niin monen eri ihmisen kanssa kuin vain voi.

Nuorina töihin

Moni nuori aloittaa työskentelyn kun he ovat täyttäneet 14-15 vuotta. Suurin osa ystävistäni työskentelee vain pari kertaa viikossa noin 6 tuntia kerralla, riippuen hieman missä ja milloin he työskentelevät. Jotkut työskentelevät enemmän kuin muut mutta työ ei yleensä estä kavereitten kanssa olemista. Se että moni työskentelee näkyy enimmäkseen siinä että heillä on varaa käydä ulkona syömässä ja ostaa vaatteita ja muita asioita. Joten usein kun teemme jotakin yhdessä käymme kahvilassa tai kaupungissa. Harvimmin vietämme aikaa jonkun kotona.

Gatherings

Tällä ei järjestetä yhtä usein koti juhlia kuin Suomessa. Monesti kaikki juhlat järjestetään lauantaisin. Vanhemmat ovat monesti kotona jos joku järjestää isot juhlat. Isoja juhlia ei järjestetä usein, pienemmät ”gatherings”, niin sanotusti ”tapaamiset”, ovat tavallisempia. Ne ovat melkein kuin pienet juhlat mutta vähän rauhallisempia ja vieraita on vähemmän, (15-25 vierasta). Tytöt tapaavat usein jonkun luona ja laittautuvat yhdessä juhlia varten. Pojat eivät yleensä panosta yhtä paljon kuin tytöt, tytöt tykkäävät mennä ”all in” meikin ja asun kanssa.

Parisuhteisiin panostetaan

Seurustelu on vähän tavallisempaa täällä. Moni pari tällä on nyt ollut yhdessä noin pari vuotta. Ne jotka valitsevat olla yhdessä toisen kanssa panostavat paljon suhteeseen ja pysyvät yhdessä pitkään, (ainakin minun koulussani). Tytöt ja pojat voivat hyvin olla ystäviä keskenään. Kävin edellisestä koulustani yhden pojan kanssa elokuvissa ja nykyisessä koulussani vietän aikaa koulun jälkeen poikien sekä tyttöjen kanssa.

Ystävyyssuhteet: Suomi vs Australia

Itse olen saanut vaikutelman että Suomessa ystävien kanssa oleminen on vakavampaa kuin täällä Australiassa. Aika joka täällä vietetään kavereitten kanssa on ehkä vähän enemmän viihdyttävämpää kuin kotona mutta samalla tuntuu siltä että se ehkä on vain viihdytystä eikä ehkä yhtä tärkeää tai syvällistä kuin kotona. Joten aluksi oli hankala olla ystävien kanssa koska en tuntenut itseäni niin kotoisaksi/itsevarmaksi. Mutta ajan mukaan opin että ystävyys-suhteet ovat tärkeitä mutta sen huomaa vain eri asioista. Esimerkiksi Suomessa laskisin tärkeäksi ystäväksi jonkun jonka kanssa on helppo puhua, mutta täällä tärkeiksi ystäviksi lasketaan heidät jonka kanssa vietetään enemmän aikaa ja kenen kanssa on hauskinta.