Millainen Australia on vaihto-oppilasmaana?

Moikka, oon nyt siis Australiassa vaihto-oppilaana 10 kuukautta josta on noin 8 kuukautta jäljellä. Lähdin vaihto-oppilaaksi lukion ykkösvuoden puolivälissä, tammikuun lopussa. Nyt oon 16 vuotias ja täytän 17 vuotta täällä ollessani. Mä oon ihan pienestä pitäen halunnut lähtee vaihto-oppilaaksi johonkin englanninkieliseen maahan ja oppia uutta kulttuuria ja miten muualla maailmassa eletään. Myös mun vanhemmat on pitkään puhunu mulle vaihdosta että kannattaa lähtee jos vaan ite haluaa. Pitkään sit mietittiin lähenkö Yhdysvaltoihin vai Australiaan. Lopulta päätin lähtee Australiaan koska en siitä nii paljon tienny kun Yhdysvalloista. Oon siellä pari kertaa jo käynytkin ja aattelin että nyt ois hyvä hetki lähtee Australiaan. Oon kyllä niin tyytyväinen että valitsin Australian!

Vaihto-oppilas Sydneyssä
Sydney opera house & Harbour bridge

Koulu Australiassa

Koulu täällä Australiassa on todella erilaista kun Suomessa. High School on year 7-year 12 ja sen jälkeen mennään yliopistoon. Ite oon year 11. Oon myös huomannu et koulu täällä on helpompaa mutta onhan se tietty välillä vaikeeta ymmärtää uusia englanninkielisiä kappaleita esimerkiksi maantiedossa, mutta opettajat kyl auttaa täällä mua tosi paljon ja antaa helpotusta kaikkiin juttuihin. Nuoret täällä on myös tosi erilaisia. Koulussa on ns ”ryhmät” joiden kanssa sitte ollaan ja muut ryhmät ei oikeestaa hengaa muiden kanssa, vaa puhuu pelkästää oman ryhmänsä kanssa. Mulla on kaks hyvää kaveria koulusta joiden kanssa sitte oon. Koulussa kavereiden kanssa vietetään recess ja lunch. Molemmat kestää 30min ja ne on ainoot koulupäivän tauot. Kouluun pitää myös ottaa oma lounas mukaan, tai ostaa koulun kahvilasta mikä ei mikää hirveen ihmeellinen tai hyvä oo. Siel on myös aika kallista. Yleensä mun lounaaseen kuuluu sandwich, viinirypäleitä, porkkana, omena, proteiinipatukka ja sipsi- tai keksipussi. Mulla on sama lukujärjestys koko vuoden. Joka päivä koulu alkaa klo 8.28 ja loppuu 2.40. Koulupäivä alkaa roll callilla, jossa kerrotaan kaikki ilmotukset koulupäivään ja tuleviin tapahtumiin liittyen.

Vaihto-oppilaan australialainen koulu
Koulun piha, missä vietetään recess ja lunch

Australialaiset ihmiset

Ihmiset täällä Australiassa on aika rentoja ja ystävällisiä. Poikkeuksia tietysti löytyy, mutta suurimmaks osaks kaikki on mukavia. Mun host perhe otti mut hyvin vastaan. Mun kohalle ei oo kyllä vielä sattunu sellasta että joku ihminen tulis vaa ihan randomisti juttelemaan, mutta mun koululaiset ja perheen kaverit/tuttavat on kyl ollu tosi kiinnostuneita Suomesta. Suurin osa ihmisistä ei edes tiedä missä Suomi on, mutta tietää että Suomessa on hyvä koulusysteemi ja oon ihan samaa mieltä! Ihmiset kans ihmettelee hirveesti sitä että miten jossain voi olla niin kylmä kun -25°C. Ihmisiä näyttää kyllä kiinnostavan Suomi erityisen paljon.

Australialaista rannikkoa
Kuva kansallispuiston rannalta

Kaiken kaikkiaan Australia on ihan mahtava kohde vaihtomaana ja voin vaan suositella! Australiassa on paljon nähtävää ja koettavaa mitä ei missään muualla pääse tekemään. Jos mietit vaihtoon lähtemistä niin lähde! Tää on hyvä mahdollisuus oppia uutta ja nähdä maailmaa.