Vinkkejä isäntäperheeseen

Blue Mountains

Soft Landing Campilta isäntäperheeseen meno saattaa olla aluksi jännittävää ja ehkä vähän pelottavaakin. Isäntäperheet on varmasti innoissaan kun saa vaihtarin perheeseen ja haluavat jakaa oman elämänsä vaihtarin kanssa. Mä itse viestittelin ja soittelin mun perheen kanssa ennen lähtöä jotta oppi edes vähän tuntemaan heitä ennen isäntäperheeseen menoa. Kerroin esimerkiksi ruokia joista en pidä ja joista pidän sekä miten mun arki kuluu Suomessa ja minkälaisia aktiviteetteja mun elämään kuuluu. 

Tuliaisia isäntäperheelle

Isäntäperheelle yleensä viedään jotain tuliaisia. Mä vein mun isäntäperheelle Fazerin suklaata, salmiakkia ja turkinpippureita. Vein myös omat muumimukit jokaiselle perheenjäsenelle, marimekon esiliinan ja hauskan Finnish Nightmares kirjan. Myöhemmin mun vanhemmat lähetti mulle erilaisia juttuja Suomesta kuten lisää salmiakkia ja suklaata. Muita ideoita voisi olla vaikka villasukat, suomalaisia design käsipyyhkeitä tai muita kodin tuotteita taikka kirja suomalaisesta luonnosta.

Kulttuurieroja

Finnish pastry

En tiedä miten kulttuurieroihin voisi oikein valmistautua koska sitä ei ikinä voi tietää miten itse siihen suhtautuu. Isäntäperheellä voi olla hyvinkin erilaiset säännöt mihin on kotoa tottunut, esimerkiksi aikainen kotiintuloaika tai puhelin pitää illaksi viedä keittiöön. Pitää aina muistaa kunnioittaa heidän sääntöjään ja sopeutua parhaansa mukaan heidän elämään ja sääntöihin. Ruoka on myös varmasti isäntäperheessä erilaista. Kannattaa kokeilla kaikkia ruokia mitä he tekevät ja olla avoin erilaisille ruoille uudesta kulttuurista. Mä myös olen itse kokkaillut suomalaisia ruokia isäntäperheelle kuten makaroonilaatikkoa, karjalanpiirakoita ja korvapuusteja.

Ongelmia isäntäperheessä

Isäntäperheessä tulee melkeinpä jokatapauksessa jossain vaiheessa ongelmia, isompia tai pienempiä. Sen takia joka vaihtarilla on aluevalvoja, joka auttaa ongelmien kanssa. Jos tulee pientäkään ongelmaa missään, suosittelen olemaan yhteydessä aluevalvojaan heti, jotta ongelmat saadaan käsiteltyä eikä ne kasva isoiksi. Väärinkäsityksiä voi helposti perheen kansa tulla kulttuurierojen takia. Joskus ongelmia ei voida saada selvitettyä isäntäperheen kanssa ja silloin vaihtoehtona on isäntäperheen vaihto ja se voi muuttaa koko kokemuksen paremmaksi eikä sitä kannata pelätä. Mulla itsellä on ollut 3 isäntäperhettä. Ensimmäisen kanssa oli paljon ongelmia ja kun vaihdoin perhettä, mun koko vaihtovuosi sai uuden puolen kun menin mulle ’sopivampaan’ perheeseen. Mun koulu oli halukas auttamaan etsimään mulle uutta perhettä, ja mun koulussa oli kaksi opettajaa ketkä halusi tarjoutua isäntäperheeksi mulle. Nämä opettajat päättivät sitten että puolet jäljellä olevasta ajasta olen toisella ja puolet toisella. 

Tekemistä isäntäperheen kanssa

SeaLife

Isäntäperheelle voi vaikka ehdottaa erilaisia juttuja joita haluaisi nähdä tai tehdä vaihtovuoden aikana. Esimerkiksi mun isäntäperhe kysy multa mitä kaikkea haluaisin vielä tehdä ja tehtiin sitte yhdessä lista kaikesta mitä haluaisin tehdä ja mitä saadaan mahtumaan aikatauluun. Käytiin esimerkiksi Blue Mountains sekä Sydneyssä Sea Lifessä. Mun isäntäperhe on myös ehdottanut erilaisia aktiviteetteja mitä ollaan tehty, kuten eläintarha.

 

Tilaa ilmainen esite lukiovaihdoista