Elämää Australiassa

Moi!

Tervetuloa seuraamaan mun vaihtarivuotta Australiassa. Mun nimi on siis Katya ja oon vaihto-oppilaana Australiassa 9 kuukautta. Asun kaupungissa nimeltä Gold Coast, joka on Australian 6. isoin kaupunki ja sijaitsee itärannikolla.

Vaihtari ja koala

Gold Coastin rantaa

Oon ollut Ausseissa nytten kaks kuukautta ja oon huomannut monta eroa Suomen ja Australian välillä. Maiden kulttuurit ovat erilaisia ja ajattelin kertoa teille vähän niistä kulttuurieroista joihin oon kiinnittäny huomiota näiden parin kuukauden aikana.

Ilmasto Australiassa

Yks iso syy miksi valitsin Australian kohdemaaksi on lämpö ja ennen kaikkea aurinko. Saavuin Australiaan heinäkuussa, joka on Australiassa keskitalvi. Ekat päivät vietin Sydneyssä Soft Landing-Campilla ja muistan kuinka iltasin oli todella viileä. En ollut pakannut mukaan tarpeeksi takkeja ja huppareita joten minä ja kaikki muut vaihtarit palelimme iltasin Sydneyssä. Vaikka kaikki tiesi että saapuisimme Ausseihin talvella oletimme silti Australiassa aina olevan lämmin. Kuitenkin kun lensin pohjoiseen Gold Coastiin niin täällä oli huomattavasti lämpimämpi. Näiden kahden kuukauden aikana on ollut auringonpaistetta melkeen joka päivä ja vietämme kavereiden kanssa viikonloput usein rannalla. Talvella päivisin täällä on ollut noin 23 astetta, joka on melkeen yhtä lämmin kun Suomen kesä. Aurinko täällä on todella voimakas ja lämmittää paljon. Vinkkinä siis jos lähdet Australiaan talvella: muista pakkaa mukaan huppareita illoiksi ja aurinkorasvaa päiviksi.

Ranta

Koulu suomalaisena vaihto-oppilaana

Koulupäivät täällä alkaa kello 8.50 ja loppuu kello 15.00 joka päivä. Kaikilla on 6 eri ainetta ja täällä on paljon aineita mistä valita. Mulla on aineina englanti, ranska, taide, tanssi, draama ja recreation (vastaava kun liikunta Suomessa). Tykkään mun koulusta ja aineista mitä opiskelen. Koulun taso on hyvä mutta koen koulunkäynnin vähän helpommaksi täällä kun Suomessa. Isoin ero kouluun Suomessa on että Australiassa kaikissa kouluissa on koulupuvut. Aluks mua vähän pelotti ajatus koulupuvusta, mutta nyt oon tottunut siihen ja on oikeestaan aika ihanaa että ei tarvii miettiä että mitä pukisi joka päivä. Meillä on kaks eri uniformia, Sports Uniform ja Formal Uniform ja niistä saa aika vapaasti valita kumpaa käyttää minäkin päivänää. Täällä kouluissa on myös vähän tarkemmat säännöt, esim. että luokasta ei saa poistua tasan ennen kun kello. Opettajat täällä ovat todella mukavia ja auttavaisia ja yleensä oppilaan ja opettajan suhde on täällä enemmän ”kaverimainen” kun Suomessa.

Australialaisia koulupukuja
Retkellä Brisbaneen musiikkiluokan kanssa. Tältä näyttää meidän koulupuvut.

Vaihtarin vapaa-aika

Olen aina kuullut kuinka Australiassa ihmiset ovat niin mukavia ja rentoja ja oli kiva huomata että tää on täysin totta. Täällä on small talk-kulttuuri johon en oikeen oo tottunut Suomessa, joten aluks tuntu vähän oudolta kun tuntemattomat tulivat esim. rannalla tai ratikassa juttelemaan. Mutta vähitellen siihen alkaa tottua ja olen oppinut tykkämään small talkista. Tunnettu australialainen ”laid-back” elämäntyyli on täällä juuri sellaista kun kuvittelin. Koen olevani rento ja spontaani ihminen joten tämä Aussie-elämäntyyli sopii mulle täydellisesti! Kaupunki jossa asun on meren rannalla ja yhteensä rantaviiva on 53 km pitkä. Vietämme paljon aikaa rannalla ja ylipäätänsä ulkona. Kaupungin keskusta sijaitsee ihan rannan vieressä ja usein keskustassa näkee ihmisiä kävelemässä ilman kenkiä ja surffilaudat kädessä. Itekin oon päässy kokeilemaan surffausta ja se on ehdottomasti mun uus lempi harrastus!

Vaihtari ja surffilauta

Elämä Australiassa on ihanaa ja parempaa kun edes osasin kuvitella. Maisemat täällä ovat niin kauniita ja rannat aivan ihania. Ihmiset ovat mukavia, puheliaita ja vieraanvaraisia. Gold Coastissa asuu paljon kansainvälisiä ihmisiä ja täällä on ihmisiä kaikilta puolilta maailmaa. Monet puhuvat Australialaisella aksentilla ja sanontoja kuten ”No worries, mate” ja ”All good” kuulee monesti joka päivä. Säät täällä ovat olleet todella hyvät tähän asti enkä malta odottaa kesään.

Vaihtari kavereineen rannalla Australiassa