Kesävaihdon eka viikko ja kouluelämää

Näköala Brisbanessa

Kesävaihdon aikana sain nähdä millaista australialainen elämä pikkukaupungissa on sekä sain hieman nähdä myös suurkaupunkielämää. Vietin osan ajastani Brisbanessa ja lähiseuduilla.

Australiaan lähdin juhannuksen aikoihin. Suomeen palasin koulujen alkaessa eli olin kesävaihdossa noin 7 viikkoa.

Lennot ja saapuminen Brisbaneen

Lentokentällä matkalla Australiaan vaihtoon

Lensin yksin Helsingistä Singaporen kautta Brisbaneen. Lennot olivat aika pitkiä (Ensin 12h ja Singaporesta n. 8h), mutta ne menivät yllättävän sujuvasti ja koneen vaihto sujui helposti.

Australiaan saavuttuani oli uskomaton fiilis! Isäntäperheeni tuli vastaan kentälle ja oli mahtavaa tavata heidät viimein. Hostperheen kanssa tulin todella hyvin toimeen näin kesävaihtoa ajatellen, joka on kuitenkin paljon lyhyempi kuin muut vaihdot.

Heti aamulla suoraan lentokentältä host perhe näytti minulle ylimmässä kuvassa olevan upean paikan, josta näki Brisbanen keskustan.

Vietimme Brisbanessa jonkin aikaa ja sitten lähdimme ajamaan kohti perheen kotia, joka sijaitsi noin 3.5 tunnin ajomatkan päässä Brisbanesta.

Kouluelämää ja eroja Suomen & Australian koulun välillä

Vaihto-oppilaan koulupuku Australiassa

Ensimmäinen viikko Australiassa meni todella nopeasti. Heti maanantaina menin hostäitini kanssa koululle katsomaan sopivat oppiaineet. Pakollisen englannin ja matikan lisäksi valitsin: liikuntaa, tanssia, kuvataidetta, legal studies (Queenslandin lakiopinnot)

Hostsiskoni oli samalla vuosikurssilla ja pääsinkin hänen kanssaan monille samoille tunneille, joten minun oli todella helppoa päästä tutustumaan hänen kauttaan uusiin ihmisiin. Lisäksi hän oli etukäteen kertonut kavereilleen ja muutamalle opettajalle, että olen tulossa.

Opin paljon australialaisesta koulusta nopeasti. Aamut alkoivat aina sillä, että kaikki menivät kotiluokkiin ja sen jälkeen siirryimme eri oppitunneille.

Koulussa vietettiin välitunnit ulkona ja koulussani oli todella monia erillisiä pienempiä rakennuksia. Koulussa käytettiin joka päivä kalenteria, jossa oli mm. koulun säännöt (jotka olivat tiukempia kuin Suomessa), esimerkiksi jos täytyi lähteä kesken tunnin ulos luokasta täytyi pyytää kalenteriin opettajalta merkintä.

Koulussa minulle selvisi, että esimerkiksi liikunnassa ja kuvataiteessa oli paljon teoriatunteja ja myös kirjallisia kokeita. Minun ei kuitenkaan tarvinnut tehdä mitään isompia projekteja ja kokeita ei ollut 7 viikon aikana.

Huomasin, että koulussa oppilaat eivät saa niin paljoa läksyjä, mutta erilaisia suurempia tehtäviä oli monissa aineissa.

Mielestäni koulussa oli enemmän sääntöjä, mutta ilmapiiri oli silti aika rento. Opettajat ja oppilaat olivat todella mukavia, sekä mielestäni koulussa oli helppoa jutella ja tutustua ihmisiin. Koulussa oli lisäkseni vain pari muuta vaihtaria, joten monet kysyivät aika paljon kysymyksiä esimerkiksi Suomesta.

Tutustumista perheeseen ja lähiseutuihin

Kuvassa kaupunkini Chinchillan hauska nähtävyys eli jättivesimeloni. Chinchillasta käytetään välillä nimeä “melon capital” sillä Chinchilla tuottaa 25% Australian meloneista

Kiertelimme autolla hostperheen kanssa maaseudulla ensimmäisinä päivinä ja näin todella paljon kenguruita.

Kävin katsomassa host-siskoni touch-jalkapallo-ottelua, jossa tutustuin paremmin koulukavereihin. Katsoimme myös TV:stä perheen kanssa pari kertaa State of Origin Rugby-ottelua, joka on vuosittainen iso rugby-turnaus itärannikolla. Kaupoissa myytiin paljon erilaisia vaatteita kannattajille ja todella moni puhui turnauksesta.

Australiassa oli Suomen kesän aikaan talvi, joten kouluissa oli kahden viikon talviloma. Näin monia eri paikkoja loman aikana ja tutustuin entistä paremmin kulttuuriin. Lomasta lisää seuraavassa blogipostauksessa!


Milla