Miksi valitsin Kanadan kohdemaakseni?

Otsikon kysymystä jokainen vaihtariksi haluava nuori varmasti pyörittelee mielessään pitkään ennen hakupapereiden lähettämistä. Jenkkien high school -kulttuuri kiinnostaisi kovasti, mutta toisaalta olisi erittäin mukavaa oppia jokin uusi kieli. Pitäytyäkö Euroopan rajojen sisäpuolella vai repäistä ja lähteä toiselle puolelle maapalloa? Ehkä kylmän Suomen vastapainoksi vuosi aurinkoisessa Australiassa kenguruiden kera?

Kanada tuskin tulee useimmille heti ensimmäisenä mieleen maavaihtoehtoja pohtiessa; maa, jossa puhutaan englantia, ilmasto kutakuinkin samanlainen kuin Suomessa ja vielä kaiken kukkuraksi jääkiekkofanaatikkoja kaikkialla. Ehkä sittenkin sinne Australiaan nauttimaan auringosta..? Kun päätin haluavani lähteä vaihtoon, tiesin että haluan kauas. Halusin lähteä sellaiseen paikkaan, jonne ei yleensä noin vain osteta äkkilähtöä ja vietetä muutamaa päivää. Eurooppa tuntui jotenkin pieneltä ja liian läheiseltä (vaikkakin täällä ollessani olen tajunnut että ei se sitä ole). Yhdessä vaiheessa olin varma, että lähden Yhdysvaltoihin, mutta hylkäsin tämän idean, sillä halusin oppia uuden kielen. Sitten pyörittelin mielessäni Brasiliaa, mutta lopulta tajusin ajatella myös Kanadaa, erityisesti Québecia.

Québecin kulttuuri alkoi kiinnostaa kovasti: entinen siirtomaa, joka on kuulut sekä Briteille että Ranskalle. Kun tähän päälle lisätään vielä vaikutteet jenkkikulttuurista, päästään käsiksi jo aika kiinnostavaan kulttuurien sekamelskaan. Saisin siis mahdollisuuden harjoittaa kahta kieltä sekä nähdä sekoittuneista kulttuureista muodostuneen oman, uuden kulttuurin. Jo tämä sai minut aivan täpinöihini ja olin 100% varma maavalinnastani. Kun saavuin Québeciin, yllätyin vielä enemmän. Ainakin omassa kaupungissani maahanmuuttajien määrä on valtava, mikä myös näkyy. Mm. ravintoloita löytyy joka lähtöön: "perus" italialaisen ja kiinalaisen lisäksi löytyy marokkolaista, vietnamilaista, libanonilaista, korealaista, irkkubaareja, liettualainen leipomo ja buffetti, josta löytyy ruokaa jokaiselta maanosalta! Onhan ruoka suuri osa kulttuuria. ;) Myös koulusta saattaa löytää kavereita, jotka ovat lähtöisin ympäri maailmaa: omasta kaveripiiristäni löytyy mm. israelilainen, kongolainen ja vietnamilainen. Olenkin tämän vuoden aikana oppinut erittäin paljon uusista kulttuureista, mihin olen enemmän kuin tyytyväinen.

Jossakin vaiheessa pelkäsin hieman Québecin oman kulttuurin oppimisen jäämän varjoon kaikkien ympäriltä tulevien vaikutteiden vuoksi. Ne vaikutteet kuitenkin ovat osa Québecin kulttuuria ja tämän lisäksi oma host-perhe pitää kyllä huolen, että québécilaistun aivan täysin. :D Kuitenkin, Québecissa ehkä ihailtavin asia on se miten jokainen rakastaa omaa maataan (tässä tapauksessa provinssiaan) ja on ylpeä ollessan québécilainen.

-Jasmin