Kouluretkellä NormandiassaMeillä piti olla kouluretki Belgiaan muutamaks päiväks ennen ’kevätlomaa’ (jota vietän parhaillaan), mutta valitettavasti viikkoa ennen tapahtuneiden Brysselin iskujen jälkeen se jouduttiin perumaan. Meiän opet sai kuitenki järjetettyä perjantaiks päiväretken Normandiaan, jossa meidän oliki tarkotus pysähtyä tulomatkalla. Kerron mitä tehtiin Normandiassa ja miten ranskalaiset kouluretket yleensä sujuu.

Upea La Pointe du Hoc

Lähettiin kuudelta aamulla bussilla, joten koululla piti olla jo ennen kuutta, eli herätys oli siis ennen viittä. Menomatkalla bussissa melkein kaikki nukku tai yritti nukkua. Puolivälissä pysähdyttiin puoleks tunniks huoltoasemalle jalottelemaan jonka jälkeen jatkettiin matkaa. Meiän eka varsinainen pysähdyspaikka oli mun lemppari, Pointe du Hoc. Se on siis englannin kanaalin rannalla oleva ns. kulma, jonka päässä on kallio ja siitä lähtee Normandian maihinnousurantoja molempiin suuntiin. Toisen maailmansodan aikaan Natsit oli vallannu ton alueen, niin amerikkalaiset ja englantilaiset sotilaat nousi maihin noilta rannoilta vallottamaan ne alueet takasin. Se oli mun lemppari, koska se oli niin kaunis paikka, vaaleensininen meri ja mageet kalliot. Kierreltiin siinä alueella vähän aikaa, johon kuulu myös vallihautoja ja sotapiilopaikkoja. Mä oisin voinu jäädä sinne viideks tunniks ottamaan kuvia ja kattomaan merta hehh.

Eväitä ranskalaisittain

Laskeuduttiin sit rantaa pitkin bussilla vähän alemmas ja pysähdyttiin syömään eväitä toiseen merenrantapaikkaan. Aina melkein jos lähetään koulun kanssa retkelle, pitää olla omat eväät/picnic mukana. Ranskalaisille se yleensä tarkottaa täytettyä patonkia/sandwitcheja, sipsejä, hedelmiä, jogurttia tms. Ja mukana on myös aina karkkia, täällä syödään paljon karkkia! Vietettiin siinä vähän aikaa ja alettiin menemään takas bussille päin.Memorial de Caen

Bussissa bussikuski heitti läppää, että Memorial de Caen on suljettu, että otittehan kaikki uikkarit mukaan, koska mennään sittenki rannalle. Luulin, että se oli oikeesti suljettu, mutta eikun itapäiväks mentiin tutustumaan Memorial de Caen:iin, joka on sota-aiheinen museo. Koska tää oli kuitenkin opintomatka, meiän piti vastata kysymyksiin siellä. Katottiin dokumentti siitä maihinnoususta ja sit kierreltiin Kylmän sodan aiheisia näyttelyitä pienemmissä ryhmissä. Sen jälkeen lähettiin bussilla takasin päin ja pysähdyttiin taas puolessa välissä vähäks aikaa syömään välipalaa, joka oli ranskalaisittain terveellisesti sipsiä, suklaacroissanttia ja patukoita.

Kevät!

Meille sattu ihan mahtava keväinen sää ja aurinko paisto melkein koko päivän. Olin varautunu kylmään merituuleen ja oikein kerrospukeutunu. Onneks olin, koska lopulta oli niin kuuma, että piti olla sitä mitä riisua pois. Lisäks illalla bussissa oli ihan hirveen kuuma, koska lämmitykset oli jostain syystä päällä koko päivän ja ilmastointi loppu välillä… Mulla oli niin hyvä fiilis koko päivän ja nautin hirveesti koko retkestä. Kuten arvata saattaa meillä oli hyvä tunnelma bussissa ku pelleiltiin ja pidettiin hauskaa kaikkialla. Vaikka illalla olin ihan poikki en ois halunnu mennä nukkumaan, kun oli ollu niin hyvä päivä.

Normandian maihinnousu on historiallisesti mielenkiintonen ja tunnettu, niin tuolla kyllä näky paljon turisti- ja koulubusseja. Mä voin kuitenki lämpimästi suositella käymään siellä, jos vaan tulee mahdollisuus, koska se oli vaikuttava paikka! Ja että vaihtareille kouluretket on parhaita, kun helpompi tutustua paljon paremmin kavereihin :)).

À la prochaine,
Hilla

Tilaa esite vaihto-oppilasohjelmista