Viikonloppureissu LyoniinLyonissa järjestetään vuosittain Fête des lumières, joka on siis valojen juhla. Tänä vuonna sen piti olla 5. Joulukuuta ja mun paikallinen järjestö järjesti sinne viikonloppureissun. Pariisin hyökkäysten takia tämä juhla oli peruttu mutta reissu järjestettiin kuitenkin pienten ohjelmamuutosten kanssa. 

Kulttuuriosuus

Saavuttiin perjantaina Lyonin juna-asemalle ja tavattiin siellä muut. Oli keskipäivä ja meillä oli vapaa-aikaa syödä tai käydä läheisssä kauppakeskuksessa. Sen jälkeen lähdettiin bussilla Vienneen ja ohjelmassa oli pakollinen kulttuuriosuus, eli kierrettiin oppaan kanssa Viennen päänähtävyydet. Mun mielestä se oli ihan mielenkiintosta, Ranska on saanu mut innostumaan kulttuurista ja taiteesta paljon enemmän heh. Tosin ranskankielinen opas yritti puhua englantia, joten kierros kesti tuplasti pidempään, eikä ollut yhtään helpommin ymmärrettävä. Vienne on vanha tosi nätti kaupunki, muttei mitenkään kovin suuri.

Illaks lähdettiin meidän majapaikkaan, jonne kivuttiin bussilla vuorenrinnettä ylös. Mä en tiiä olikse ainoo paikka mistä saatiin niin lyhyellä varotusajalla yöpaikka, mutta kummone se ei kyllä ollu. No asetuttiin taloks kuitenkin, syötiin illallista ja loppuilta vietettiin jutellen muiden vaihtareiden kanssa.

Punainen kukkulakaupunki

Lauantaina syötiin aamiaista ja sen jälkeen suunnattiin Ranskan toisiks suurimmille markkinoille, jotka ymmärtääkseni järjestetään joka lauantai Viennessä. Markkinoilla oli myynnissä kaikkea mitä vaan voi kuvitella :D. Löyty vihanneksia, hedelmiä, juustoja, kaloja, vaatteita, koruja, kenkiä, laukkuja, hattuja, kelloja ja vaikka mitä! Sen jälkeen lämmiteltiin kahvilassa ja käytiin parissa pikku liikkeessä.

Haettiin meille lounas ja suunnattiin iltapäiväks Lyoniin. Se oli niin kaunis kaupunki, jokineen, joka vaikuttaa olevan yleisesti Ranskan kaupunkien tunnus hahh, puissa vielä punasia lehtiä ja takana häämötti kukkuloita. Tajusin vasta sinne tultua miten tasasta täällä rannikolla on. Otettiin kuvia, kierreltiin vaan ympäriinsä ja ihasteltiin.

Piponkoristelukisa!Illaks palattiin Vienneen ja siellä meille oli varattu ravintolasta kokin kanssa kokkaustuokio. Aiemmat ryhmät oli jo tehny alkuruuan (lohi tartaria) ja jälkiruuan (paistettua omenaa hunajalla ja vanilijajädellä), joten meille jäi pääruoka. Todellisuudessa ei kyl tehty sitä, vaan kokki kerto meille mielenkiintosia juttuja ruuanlaitosta, yleisestä terveydestä ja neuvo miten leikataan vihanneksia, sekotetaan oikein yms. Hän myös sano, että aina ennenku tulee ravintolaan syömään pitäis kävellä puol tuntia, joten me lähettiin kävelylle. Sit palattiin syömään ja maistu!

Palattiin majapaikkaan ja meille sanottiin et illalla on joku yllätys. Yllätys järjetettiin alakerrassa ja tultiin semmoseen huoneeseen. Kaikille oli ostettu tyylikkäät "Fête des lumières Lyon" -pipot ni sit tehtiin oma "fête". Meillä oli kisa, jossa piti koristella oma pipo kaikilla helmillä, nauhoilla, tarroilla tms. :-D Voittajalle oli palkintona kasa karkkia. Vietettiin loppuilta jutellen mukavia ja syöden lisää herkkuja.

Markkinoita ja auringonpaistetta

Sunnuntaina aamupalan jälkeen lähettiin bussilla Lyoniin ja mentiin kiertämään joulumarkkinoille ja muuten kävelemään Lyonin kaduille. Lounas syötiin rannassa ihanassa auringonpaisteessa. Sit mentiin bussille asemalle, kun osan piti jo lähteä. Meillä oli vielä muutama tunti aikaa, ni juostiin tietenki Primarkkiin ostoksille. Sen jälkeen suunnattiinkin junalla kotiinpäin. 

Olin tosi pettyny, kun kuulin että se "Fête des lumières" oli peruttu, vaikka se olikin arvattavissa.. Kuitenkin mulla oli ihan mahtava viikonloppu! Ohjelma oli tosi vapaa, niin saatiin ite seikkailla ja nähä uusia paikkoja sekä tietenki jutella paljon ja tutustua uusiin, sekä vanhoihin paremmin! :))

-Hilla

Lue kaikki Hillan blogijutut täältä >>

Tilaa esite vaihto-oppilasohjelmista