St. Patrick's Day Dublinissa

Kuten otsikko kertoo; happy St Patrick’s Day eli hyvää Patrickin päivää kaikille sinne Suomeen! Virallisesti sitä päivää vietettiin eilen (17.3) mutta koska en eilen kaikelta hälinältä kerennyt kirjoittaan kirjoitan tässä nyt jälkikäteen mun St Patrickin päivästä, sen vietosta Irlannista ja yleisiä kuulumisia. St Patrickin päivää (iiriksi Lá Fhéile Pádraig) juhlitaan siis täällä Irlannissa 17. maaliskuuta Irlannin suojelupyhimys Patrickin muiston kunniaksi. Se on Irlannin kansallispäivä, mutta sitä vietetään kanssa Ausseissa, Amerikassa, Briteissä ja Kanadassa jne (Chicagossa ne kuulemma jopa värjää kaupungin läpi virtaavan joen vihreäksi pyhän Patrickin päivänä).

Koko Irlanti juhlistaa täällä päivää perinteisesti pukeutumalla vihreisiin vaatteisiin, paraateilla ja irlantilaista musiikkia soittamalla. Ite vietin päivän eilen Dublinissa muiden vaihtareiden kanssa – me keräännyttiin katsomaan paraatia ja jälkikäteen suunnattiin kebabille. Koko Dublin oli täynnä porukkaa ja tunnelma katossa! Lähes kaikilla oli jotakin vihreää; kun kiipesi vähän ylemmäs nähdäkseen paremmin ei näkynyt muuta kun meri vihreitä menninkäishattuja kaikissa koissa, Irlannin lippuja, feikki partoja, rusetteja, viittoja ja ties mitä kaikkea (itse hankin viikinki kypärä pipon ja fani huivin). Yksi vanhempi mies jonka näin pukeutui itse St Patrickiksi, ja näin pariinkin kertaan vanhan pariskunnan pyörätuoleissa hellelasit naamalla, peruukit päässä ja viher-, valko-, oranssi viltit sylissä. Paraatissa me tavattiin ihmisiä suunnilleen kaikkialta maailmasta ja taustalla pyöri irkku musiikkia tai Ed Sheerania nostattamassa tunnelmaa entisestään.

Muutenkin huomaa, että alan vähitellen tottua uuteen kulttuuriin ja ympäristöön taas vaihteeksi. Näin parin kuukauden jälkeen sopeutumaan kaikkeen ja päivät alkaa rutinoitumaan. Toisinaan sitä huomaa kuinka on esimerkiksi alkanut ”ajattelemaan ja näkemään unia englanniksi” jos sitä voi niin sanoa, tai miten nopeasti vasemmanpuoleinen liikenne iskostui aivoihin vaikka luulinkin ettei se ikinä onnistuisi. Perjantaina meillä oli koulussa St Patrick’s Dayn kunniaksi ”Off The Uniform Day”, jolloin saatiin pitää omia vaatteita koulupuvun sijasta. Luoja kuin outoa sekin oli nyt kun on 3 kuukautta täällä ja sitä ennen Ausseissa tottunut pitämään koulupukua hameineen päivittäin! En olisi uskonut että sekin päivä tulee vastaan...