Arjesta bongattuja ihmeellisyyksiä!


Heipähei!
Melkein kuukausi hurahtanut täällä Granadassa vaihto-oppilaana ja alkuihmettelyn jälkeen olen kotiutunut tänne tosi hyvin. Koulu on alkanut ja siitä selviää! Arjen rutiinit on alkanut sujumaan luontevammin ja perheen kanssa oon lähentynyt päivä päivältä enemmän. Myös ystäviä olen ympärilleni saanut joten tekemistä on kyllä riittänyt! Näin vaihtovuoden alussa on vielä helpompaa kiinnittää huomiota  arkisiin eroavaisuuksiin, joten jaan nyt teille seuraavaksi asioita joita olen tähän mennessä täältä bongannut!

1.  Poskipusut vaihdetaan aina kun tavataan uusia ihmisiä tai esimerkiksi moikataan/hyvästellään kavereita. Myös toiseen koskeminen ei oo samanlainen tabu täällä kun Suomessa.
Esimerkiksi keskustellessa saatetaan pariin otteeseen läimäyttää kaveria ja esimerkiksi nuoret halailee ja roikkuu toisissaan jatkuvasti. Koko ajan myös hoetaan ”Guapa/Guapo” joka on siis kaunis/komea.

2.  Ruoka-ajat on erilaiset. Täällä syödään harvemmin mutta tuhdimmin. Harvat syö arkena edes aamupalaa ja koulussakin moni saattaa napostella vaan keksejä/sipsejä. Lounas syödään siinä 15-16.00 ja Illallinen 22-23.000. Pääruokana on tosi paljon liharuokia joiden kaa on sitten perunaa pastaa tai riisiä. Ateriat nautitaan koko perheen kanssa ja onkin tärkeetä laatuaikaa.

3.  Siestaa vietetään päivittäin lounaan aikoihin ja jotkut nukkuu silloin päikkärit. Mä en nuku, joten usein vain lepäilen sängyssä ja ja nautin. Kaupat on myös kiinni Siestan       ajan ja ollaanki pari kertaa vaihtarikaverin kanssa käyty kävelee kylän keskustassa siestan aikaan kun silloin siellä ei oo mitään liikennettä ja ihanan rauhallista. Monet aikuiset tulee myös siestan ajaksi käymään kotona ja lähtevät illaksi uudelleen töihin.4.  Yhdessäolo on tosi tärkeetä espanjalaisille ja aina kun on mahdollista ollaan jonkun seurassa. Ruokailut,bussimatkat,kauppareissut. Kaikki tehdään jonkun kanssa ja jos ei kavereille ole aikaa niin otetaan serkut tai mummo mukaan. Mun perhekkin ihmetteli tosi paljon miten voin nauttia urheilusta jos mulla ei ole ketään mukana. Myös se, että oon ainoa lapsi mun suomiperheessä on näille kaikille tullu ihan yllätyksenä ja monet on ihmetelly, että eikö mulla ole sitten ollut ihan kauhean yksinäistä.

5.  Koulu on tottakai myös erilaista. Päivä alkaa 8.15 ja loppuu 14.45. Tässä välissä on vaan yksi puolen tunnin tauko jonka aikana syödään eväs. Kännykät on kokonaan kielletty ja opettajia teititellään. Muistiinpanoja tehdään joka tunnilla ja opetus on hyvin teoriapainotteista kaikissa aineissa (jopa liikunnassa). Myös välitunnilla ulos mentäessä tarttetaan lupalaput ja luokasta ei saa ikinä poistua ennenkuin koulun kello soi.

6.  Äänenkäyttö on myös ihan eriluokkaa, mutta siihen tottuu nopeasti. Varsinkin bussi koulusta kotiin on ihan oma kokemus kun kaikki hölöttää päivän tapahtumia kovaan ääneen. Kuski sekä matkustajat huutelevat kaikki päällekkäin ja volyymitasot on kyllä tosi korkeella.

7.  Kenkien käyttö sisällä oli kanssa uus juttu!

8.  Palvelu kaupoissa ja julkisissa on myös ihan omaa luokkaa. Aina tervehditään ja työntekijät on oikeasti mukavia ja tarjoaa koko ajan apua. On ihan normaalia että esimerkiksi vaatekaupoilla jäädään vielä 10 minuutiksi juoruilemaan niitä näitä myyjän kanssa ja kerrotaan vaikka mitä oman elämän tarinoita.

9.  Vieraskieliset ohjelmat/elokuvat on kaikki dubattu päälle espanjaksi. Ihan hyvä mun oppimisen kannalta!

10.  Suunitelmia ja täsmällisyyttä ei kannata tänne tulla hakemaan. On ihan normaalia että kaverit kysyy 15 minuutin varotusajalla ulos ja asiat tehään extempore periaatteella. Jos siis tarvitsee jotain kiireellisesti niin kannattaa asiat hoitaa heti tai siirtää suosiolla seuraavalle viikolle. Myöhästely on myös aika yleistä ja vaikka esimerkiksi koulussa ollaan muka tosi tiukkoja niin silti opettajat saattaa vaan tulla 15 minuuttia myöhässä eikä sitä edes selitellä.

Tässä mun havaintoja tähän mennessä ¡Adiós!

- Annika