Annikan blogi #4 - Kouluni Espanjassa

Mun koulu sijaitsee siis ihan Granadan keskustassa ja tuntuu, että melkein kaikki paikalliset tietää sen sijainnin. Mulla koulumatka kestää sellasen 30 minuuttia bussilla. On helpottavaa että täältä mun kylästä on muitakin samassa koulussa, joten usein bussia odotellessa pääseekin vaihtamaan kuulumisia ja koulumatka itsessään on jo hyvin viihdyttävä.

Kouluaineet ja opetus

Koulupäivä alkaa kello 8.15 ja päättyy 14.45. Meillä on kuusi eri ainetta päivän aikana. Mun luokka on 2º Bachillerato/Humanidades, eli mun lukkarista löytyy matikan ja englannin lisäks aika paljon lukuaineita. Ekonomia, Maantieto, Filosofia, Espanjan historia, Filosofian historia sekä Musiikin ja tanssin historiaa. Just noi tunnit on alusta asti ollut mulle rehellisesti aika hepreaa. Kirjoja ei juurikaan käytetä ja suurin osa opetuksesta tapahtuu suullisesti usein ilman mitään materiaaleja. Mun lemppariaine on yllätyksenä maantieto, koska kuvien avulla ymmärrän paljon. Opettaja toistaa puhuessaan paljon ja ollaan kirjotettu niin paljon muistiinpanoja että mun espanjan kirjoittaminen on edistynyt tosi nopeesti! Opetus ja ymmärtäminen johtuu siis ihan opettajasta. Oon myös päässy opiskelemaan tietotekniikkaa kaksi kertaa viikossa joka on mukavaa vaihtelua verrattuna toisiin aineisiin!

Teoriaa

Koska täällä lukio on vaan 2 vuotta niin näiltä puuttuu kokonaan taideaineet. Liikuntaa on ekana vuonna kerran viikossa, mutta kun kävin kokeilemassa sitä niin sekin oli enimmäkseen todella teoreettista ( harjoiteltiin oikeita hyppytaktiikoita ja nimettiin lihaksistoa). Mulle tuli myös yllätyksenä, että sama lukujärjestys on käytössä koko vuoden. Aineet ei siis vaihdu kertaakaan. Koeviikkoja ei myöskään ole vaan kokeet päätetään aina opettajan mukaan.
Koska 2 vuoden aikana opiskellaan tosi tiheään tahtiin niin monet myös reputtaa kursseja. Täällä on myös yleistä, että jos esim. reputat matikan ja kesäkoulussakaan et sitä saa hyväksytyks niin joudut uusimaan koko vuoden.

Taukoja?

Jokainen aine kestää tunnin ja kun kello pirahtaa niin kaikki kiiruhtaa suoraan seuraavalle tunnille. Välitunteja ei siis ole, joka oli ekoina viikkoina aika kaaosta, kun kaikki yritti löytää oikeat luokat mahdollisimman nopeesti.
Kello 11.15-11.45 on kuitenkin yksi tauko, jonka aikana saadaan syödä ja käydä vessassa. Tän tauon aikana kaikki lähtee usein läheiseen puistoon näkee kavereita ja ostamaan evästä.
Koulussa on siis oma Cafeteria, mutta se on usein niin täynnä, että on nopeampaa/halvempaa kipittää ulos. Tämä puolen tunnin tauko on ehdottomasti sosiaalisin tapahtuma koko päivänä. Koska tunneilla oikeasti keskitytään niin tauko on ihan ehdottomasti pyhitetty kavereille ja juuri ketään et nää puhelin kourassa tauon aikana, koska kaikki haluu olla sosiaalisia. 

Eväät

Koska lounas syödään vasta kotona niin eväinä monilla on Bocadillot jotka on siis patonkeja joiden välissä on joko juustoa,kinkkua tai tomaattisosetta. Myös viereisestä leipomosta saatavat pasteijat, pizzat ja suklaaleivonnaiset on kanssa tosi suosittuja välipaloja. 

Sääntöjä

- Puhelinten käyttö on ihan ehdottomasti kielletty. Jos opettaja näkee sulla puhelimen niin ne ottaa sen kansliaan ja sun vanhempien pitää hakea se sieltä jotain paperia vastaan

- Kokeet tehdään kuulakärkikynällä.

- Luokasta ei poistuta ennen kellon pirahdusta vaikka opettajakin olisi jo valmis.

- Jotkut opettajat ei anna juoda edes vettä tunnilla tai syödä purkkaa.

- Koulun ovet on lukossa koko ajan paitsi tauolla.

- Vessapaperia/käsipaperia ei koulusta saa. Näin estetään mahdollinen ilkivalta.

- Opettajia nimitetään Profesor/profesora. Opettajat on selkeästi korkeemmassa asemassa ja heitä kunnioitetaan ihan eri tavalla kuin Suomessa.

- 5 minuuttia myöhässä niin et pääse tunnille ja kotiin annetaan lappu.

- Tauolla, ulos poistuessa tarvitaan kuvallinen opiskelijatodistus.

Koulu on siis huomattavasti tiukempaa, mutta kun säännöt oppii niin ilmapiiri on kuitenkin tosi rento loppujenlopuksi. Mun lisäksi koulussa on yksi amerikkalainen vaihtari, joten niin oppilaat kuin opettajat tunnistaa meidät jo aika hyvin. Ja tottakai, koska olemme Espanjassa niin vapaapäiviä löytyy melkein kuukausittain. Fiestojen takia etenkin opiskelijoilla on usein vapaata koulusta. Mulla on tähän asti ollut jo kaksi keskiviikkoa vapaana ja pitkitetty viikonloppu halloweenin takia. Vaikka siis jouluna on vasta seuraava virallinen loma niin silti vapaita osuu sinne tänne ihan mukavasti.

- Annika