Joulukommellukset Espanjassa

Espanjalainen isäntäperhe

Joulu. Aika joka väitetään kaikista vaikeimmaksi ajaksi vaihto-oppilaille. Näen miksi näin väitetään, mutta joulu on perheen kanssa vietettävää aikaa, joten eikö tämä konsepti sisällä, host-perhettä, kenen kanssa olet asunut melkein puoli vuotta?

Espanjalainen joulu

Joulu on ja ei ole Espanjassa. Meillä Suomessa, joulupukki tuo lahjat 24. päivä ja nautimme kinkkua perheen kesken takan ääressä. Täällä perheillä ei saata olla edes joulukuusta. Täällä kaikilla on seimi, joka on todella tärkeä. Tietenkin Suomessakin niitä näkyy, mutta täällä KAIKILLA on kotona seimi tai kaksi. Vietin jouluni Pohjois-Espanjassa, Oviedossa (host-vanhempieni kotikaupungissa) ja siellä kaupungilta löysimme myös todella suuren huoneen kattavan seimen valoineen päivineen missä päivätkin vaihtuivat ja siellä oli elämää ja vilskettä.

Kolme kuningasta

Espanjalaiset "Joulukuninkaat"

Yksi tärkeimmistä osista seimessä on Kolme Kuningasta. Täällä ei siis uskota joulupukkiin vaan kolmeen kuninkaaseen jotka tuovat lahjat yöllä 5.-6. tammikuuta. Aamulla kaikki pääsevät avaamaan lahjat. Ns. ”Joulupukki-ilmiö”, saapui Espanjaan vasta 15–20 vuotta sitten joten perheen vanhemmilla ei ole perinne tuttu ja siksi se kasvaa hiljattain. Perheen lapset saavat kuitenkin jo pari lahjaa jouluaattona. Kolme Kuningasta sen sijaan ovat hyvin tärkeitä ja jokaisella on ”oma kuningas”. Minäkin pääsen valitsemaan oman kuninkaani tänä jouluna. Seimessä kuninkailla on myös tietty järjestys Jeesus lapsen luo, joka pitää noudattaa tarkalleen. En itse muista Kuninkaiden nimiä, mutta varmasti ne tulevat tutuiksi!

Juhlaan kuuluu hyvin syöminen

Jouluherkkuja

Jouluaattona ja – päivänä on perinne syödä yhdessä perheiden kanssa. Jouluaattona pääsin nauttimaan 13 host-perheenjäsenen kanssa joulua, jolloin söimme paljon. Söimme yhteensä neljä pientä eri suolaista ruokaa ja jälkiruoaksi oli paljon eri vaihtoehtoja. Aluksi meillä oli itsetehtyä kolmen juuston salsaa leivän kanssa, seuraavaksi meillä oli uunissa paistettuja katkarapuja liemi kastikkeessa, kolmanneksi kana keittoa (joka poikkeaa suomalaisten käsityksestä todella paljon, sillä se sisältää pelkästään ”revittyä kanaa” ja kirkasta kastiketta) ja neljänneksi meillä oli suussa sulavan pehmeää karitsaa, joka on perinneruoka jouluisin. Jälkiruoaksi meillä oli monta eri Turron jälkiruokaa. Turron on lyhyesti mantelitahnaa joka on enimmäkseen (melkein pelkästään) mantelijauhetta ja muita miedon makuisia raaka-aineita joka saa aikaan oikean koostumuksen. Vaihtoehtoina oli esimerkiksi, suklaa-turronia, kovaa turronia, pehmeää turronia ja monen erimallisia marsipaanileivoksia.

Joulupäivänä pääsin nauttimaan host-perheeni isän puolen perheen kanssa. Tänään ruoka sisälsi myös monta eri lajia, kuten rapuja. Minulle suurin eroavaisuus joulu ruuissa täällä ja siellä on merieläinten syönti. Täällä syödään mereneläviä vuoden ympäri ja Suomessa ne ovat enemmänkin harvinaista herkkua.

5. ja 6. päivä ovat enemmänkin rauhallisia kuin ”fiesta” päiviä. Tällöin perheet ovat perheen kesken ja illallinen ei poikkea normaaleista päivistä niinkään. Minun perheellä on perinteenä viidentenä päivänä syödä churroja normaalin illallisen sijaan, mistä olen harvinaisen innoissani, sillä en ole vieläkään päässyt maistamaan oikeita autenttisia churroja täällä ollessani! Illalla monella perheellä on myös tapana mennä katsomaan Kolmen Kuninkaan paraatia joka pidetään joka ikisessä kaupungissa Espanjassa, joten se ei ole niinkään mikään pikku juttu. Kuudentena päivänä lahjat ovat ilmestyneet. Kun kysyin perheeltäni lahjojen paikasta (sillä niin kuin mainitsinkin täällä joulukuusi ei ole ”juttu”), he sanoivat, että edeltävänä iltana perinteenä on putsataan kengät ja mihin ne on jätetty lahjat ovat tuotu niiden luokse. Hekään eivät tienneet historiaa sen takana, mutta se vain on ollut niin kauan kuin he muistavat.

Olen kirjoittanut tämän tekstin ennen viidettä päivää, joten olen innoissani pääsemään näkemään pitääkö kuvitelmani Kolmen Kuninkaan-juhlasta!

Feliz Navidad
Aliisa<3

Tilaa esite vaihto-oppilasohjelmista