Kielenopin askeleet

Yksi suuri osa vaihtovuodesta on uuden kielen oppiminen. Minun tilanteessani se oli espanja. Osaan puhua suomen lisäksi englantia ja ruotsia, mutta olen aloittanut niiden opettelemisen niin nuorena, etten muista tarkalleen, miten se tapahtui, missä ajassa ja työn määrää.

Täällähän puhutaan vain espanjaa!

Kaverien kanssa lumisateessa Espanjassa

Minun tilanteessani oli hyvin tärkeää, että osasin jo puhua englantia. Vaikka espanjani oli 10 yläasteella, se ei todellakaan tarkoita sitä, että osaisin käyttää sitä oikeassa tilanteessa paikallisten kanssa. Tämä harhaluulo oli silti jokaisella vaihto-oppilaalla Madridin kielikurssilla ja heräsimme aikas nopeasti tästä toiveesta. Jos haluat oppia uuden kielen, sinun TÄYTYY työskennellä sen eteen hurjasti.

Minulle sanottiin, että oppisin espanjan nopeasti, sillä minullahan jo oli kokemusta kielten opiskelusta. Tämä ei silti tarkoita sitä, että se olisi helppoa tai viikon kestävä projekti. Vaihtarit jotka menevät asumaan englanninkielisiin maihin, pystyvät paljon helpommin kommunikoimaan alusta asti ja siten pääsemään helpommin tutustumaan ihmisiin, sillä englanninkielen taso Suomessa on erinomainen yleisesti ottaen. Esimerkiksi minun koulussa ei puhuttu englantia ollenkaan. Kaksi luokkalaistani osasi perusasiat ja se siitä. Olen kylläkin todella kiitollinen tästä, sillä tällöin en pystynyt käyttämään englantia oikotienä, vaan espanjalla oli mentävä. Perheeni osaa puhua englantia ja tämä on minusta tärkeää, että tärkeät asiat tulevat oikeasti selviksi ja että en ollut alussa kun mikäkin tuppisuu.

Kuinka kauan kestää oppia espanjaa?

Todennäköisesti kaikki tulevat ennustamaan, kuinka kauan sinulla kestää oppia se kieli. Voin vain sanoa sen, että sitä ei kukaan tiedä, et edes sinä. Olin niin innoissani, pitkän odotuksen jälkeen viimein pääsemään puhumaan espanjaa Espanjassa ja tänne päästyäni huomasin, etten ymmärtänyt melkein mitään. Kahden päivän jälkeen soitinkin äidilleni kyyneleet silmissäni ja kerroin etten VIELÄKÄÄN osaa puhua (onneksi äiti puhui järkeä päähäni, että matka tulee olemaan paljon pidempi kuin kaksi päivää).

Alussa minulla oli todella paljon motivaatiota ja halusin vain oppia ja oppia, mutta se oikeasti vie voimat. Yritin opetella satoja sanoja vain päivien sisällä ja se nyt ei vain ole mahdollista varsinkaan monien viikkojen kuluessa. Olen sekoittanut monia sanoja ja se on saanut aikaan hauskoja, kömpelöitä ja huvittavia tilanteita. Olen kysynyt ravintolassa mitä ystäväni soittaa syömisen tilasta sillä nämä verbit ovat espanjaksi tomar ja tocar. Ystäväni katsoivat minua hetken ennen kuin tajusin virheeni ja nauroimme niin sanotusti ”nolon hetken” pois. Siinä ei ole mitään noloa tai väärää. Tämä vain osoittaa, että yrität ja olet vielä matkalla uuden kielen oppimiseen.

Työtä ja onnistumisia

Minä en herännyt yhtenä päivänä ja ymmärtänyt espanjaa kuin taikaiskusta, vaan se tuli hetki hetkeltä. Ymmärsin sitä jo hyvin kolmen kuukauden jälkeen, mutta siitä ei saa aikaan hauskaa keskustelua jos itse et osaa puhua. Joten älä huoli se tulee kyllä sieltä. Joulun jälkeen pystyin jo puhumaan hyvin ja monia eri keskusteluja eri aiheiden kanssa, en pelkästään ”miten päivä oli kulunut” keskustelua.

Käyn yksityistunneilla jotka aloitin joulun jälkeen, sillä halusin oppia espanjan täydellisesti. Kirjoittaen ja puhuen. Tämän avulla sain varmuutta ja vaikka osasin puhua, on paljon kielioppiasioita mitkä ovat vaikeaa oppia yksin, siksi suosittelen lämpimästi ekstratuntien ottamista kun olet ulkomailla vaihto-oppilaana. Uusi kieli on hankalaa aluksi, mutta sen oppiminen on todella palkitsevaa ja saa aikaan ihan parhaan fiiliksen kun osaat esim. kertoa vitsin tällä kielellä tai näät unia muulla kielellä kuin äidinkielelläsi.

-Aliisa

Tilaa esite vaihto-oppilasohjelmista