Vapaa-aika isäntäperheen kanssa

Kastanjoiden valmistusta

Vapaa-aika perheen kanssa on hurjan tärkeää monella eri tavalla. Yhteinen aika lähentää, saa aikaan puheenaiheita ja yhteisiä muistoja. Minun onnekseni, perheeni on aktiivisesti keksinyt tekemistä viikonlopuille, sillä he haluavat näyttää mahdollisimman paljon Madridin ja Espanjan eri puolia ja tapoja. Vaihto-oppilaana uudessa maassa, haluan kokea ja nähdä mahdollisimman paljon. Siksi periaatteeni on sanoa kaikkeen kyllä ja kokeilla ainakin kaikkea kerran. Haluan kerätä mahdollisimman paljon uusia kokemuksia, ja jos ne eivät ole minun makuuni ainakin minulla on uusi tarina kerrottavana.

Espanjalainen siiderinkaato

Heti ensimmäisestä illastani lähtien perheeni oli hankkinut tekemistä. Meillä oli tuuria, sillä samana iltana pidettiin kerrostaloalueen uima-altaan sulkemisjuhlat. Vaikka olinkin hurjan väsynyt ja hermostunut uudesta perheestä ja tilanteesta ja itse asiassa kaikesta mahdollisesta, olen iloinen, että he veivät minut sinne. Siten minulla ei ollut aikaa miettiä liikaa eikä antaa hermoille valtaa. Samalla pääsin tutustumaan uusin ja tuleviin naapureihini ja sain ensimmäisen ja yhden tärkeimmistä ystävistäni naapuristani. Näin siis ensimmäisenä päivänäni Alcobendaksessa paljon perinteisiä espanjalaisia perheitä ja ensimmäisen pihajuhlani!

Mitäs muuta olemmekaan tehneet... Olemme käyneet Madridin arkeologisessa museossa, nähneet musiikki/taika esityksen, patikoineet piknik reissulle Madridia ympäröiville vuorille ja jopa matkustaneet Pohjois-Espanjaan, sillä host-vanhempani ovat Asturiaksesta ja siten heidän perheet asuvat vielä siellä. Pääsin kokeilemaan upeita perinteitä, kuten perinteistä siiderin kaatoa ja auttaa kastanjoiden preparoimisessa (kastanjat ovat perinteinen ruoka Espanjassa) ja tuoreen omenamehun valmistuksessa. Ihaninta oli kylläkin päästä näkemään heidän perheet, päästä käyttämään uusia espanjankieli taitojani ja päästä keskustelemaan perheiden ja vanhempien kanssa. Yksi parhaista hetkistä oli kun leivoin hostäidinäitin kanssa perinteisen mantelikakun ja hän oikeasti auttoi minua ja näytti miten hän on tottunut leipomaan.

Isäntäperheen isoäidin kanssa leivottu piiras

Monesti ystäväperheet tulevt kylään viikonloppuisin ja silloin syömme aina yhdessä. On sitten perheitä yksi tai monta jokainen tuo jotakin mukanaan. Joku tuo jälkiruoan, joku chorichot ja kinkut, joku on saattanut valmistaa omaa pravuuriaan ja niin kuin pystyy arvaamaan, ruokaa on paljon. Pidän tästä menetelmästä, sillä tämä on perinteinen tapa Espanjassa. Tämä on sellaista, mitä Suomessa ei ole niin sanotusti "normaalia" ja täällä pääsen silti näkemään sen. Illassa ei saata olla mitään hurjan spelsiaalia, mutta tunnelma on aina huippu. Ei tarvitse huolehtia liikaa ja koska tämä tapahtuu usein, ei vieraita tarvitse paasata. Minut on myös pari kertaa yllätetty kesken minun rauhallisen viikonlopun talolla täynnä ihmisiä. Täten olen myös tutustunut moniin eri ihmisiin, ympäri Espanjaa. On todella mielenkiintoista kuulla, heidän tarinoitaan ja hauskaa kuunnella heidän tietämystään Suomesta. Samalla pääsen ylpeästi kertomaan kotimaastani.

Aiemmat esimerkit ovat olleet joko kodin ulkopuolella tai vaatineet jonkun verran suunnittelua. Toinen asia mitä teemme kotona paljon on leffaillan pitäminen. Meillä on yläkerrassa terassi ja lasihuone joka on muutettu täysin elokuva-huoneeksi. Siellä on säkkituoleja ja valoa estävät verhot. Elokuvat ovat yleensä dubattu espanjaksi ja tekstitys on englanniksi ja siten opin myös paljon uutta sanastoa. Nämä hetket lämmittävät sydäntäni, kun käperryn host-siskoni kanssa samalla sohvalla ja pystyn rentoutumaan ja olemaan täysin huolimatta.

Taikaesitys

Olen saanut mahtavan mahdollisuuden jopa matkustaa Kanarian saarille host-perheeni kanssa, joka ei ole todellakaan oletettavaa tai normaalia vaihto-oppilasvuodessa. Tämä matka silmin nähden paransi ja sai aikaan rennomman fiiliksen kaikkien kesken, varsinkin perheen lasten kanssa sillä, saimme seikkailla ja kommeltaa yhdessä, ilman ”koti”-kaupunkin vilskettä. Olen todella kiitollinen tästä ja kaikesta, mitä perheeni on tehnyt minun vuokseni.