KouluHola! Tällä kertaa puhun koulusta Espanjassa ja joistain eroista verrattuna Suomeen. Mulla on tietenkin kokemuksia vaan mun omasta koulusta, niin en tiedä miten samanlaista muualla on.

Mä oon täällä siis taideluokalla, ja en tiennyt siitä ennen ku koulu alkoi, joten olin vähän hämmentynyt, koska en oo todellakaan mikään paras piirtämään tai maalaamaan. Mulla on kolme eri taideainetta: kuvaamataito, taidehistoria ja joku jossa analysoidaan esim. elokuvia, valokuvia ja niiden valotuksia ja teemoja yms. En oo edes täysin varma. Kuviksen opettaja on tosi vaativa ja tarkka joten numerot mun kuvistöistä ei oo ollu mitään parhaita. Muita aineita on historia, uskonto, filosofia, äidinkieli, englanti ja liikunta. Historia, filosofia ja äidinkieli on ehdottomasti ne vaikeimmat. Filosofiasta en ymmärrä mitään, mutta onneksi niin sanoo kaikki muutkin mun luokkalaiset. Äidinkielen opettaja on aivan ihana ja antaa mulle erikseen kaikkia harjoituksia jotka ei ole niin vaikeita. Englannin tunteja odotan aina eniten, koska siellä ymmärrän kaiken niin ei ole yhtä turhauttavaa kuin muilla tunneilla. Mun englannin opettaja on myös tosi kiva, ja oikeesti osaa englantia toisin kuin monet englannin opettajat täällä.

Koulu alkaa joka päivä kello 8.25 ja loppuu 14.25. Tunnit kestää 55 minuuttia, eli 10 minuuttia pidempään kuin mihin oon tottunut. Päivän aikana on vaan yksi puolen tunnin välitunti kello 11.10 jolloin syödään eväät tai käydään ostamassa jotain koulun kahvilasta tai läheisestä kaupasta. Usein mennään myös tien toisella puolella olevaan kauppakeskukseen.

Koulurakennus on aika vanha, ja siellä kirjoitetaan liitutaululle. Vessoissa ei ole koskaan paperia, ja lukot toimii joskus. Ilmastointia ei ole eli tällä helteellä luokassa on aivan älyttömän kuuma, ja heti kun on yksi kylmempi päivä niin luokassa meinaa jäätyä.

Oon siis Bachillerato ykkosellä eli vuotta nuorempien kanssa. Yleensä vaihto-oppilaat laitetaan just ykköselle, koska kakkosella on sitten jo paljon enemmän kokeita. Bachillerato on 2 vuotta kestävä yliopistoon valmistava yleissivistävä koulutus, joka on periaatteessa verrattavissa Suomen lukioon, mutta mun mielestä tää on enemmän Suomen yläaste. Bachilleratoa on eri suuntauksia joista voi valita. On tieteet, taiteet, ja humanistiset aineet.

Luokat on isoja, mun luokalla on 35 oppilasta. Jokaisella luokalla on oma luokkahuone jossa pidetään suurin osa tunneista. Opettajat kiertävät luokasta toiseen tunneille, eivätkä oppilaat kuten Suomessa. Koulukirjat on yhtä kalliita ellei kalliimpia kuin Suomessa, mutta koska koko vuoden on sama lukujärjestys, ei kirjoja onneksi tarvii ostaa kuin kerran. Kuvikseen ja liikuntaan sitten pitää ostaa ihan kaikki itse. Liikunnassa pelataan sulkapalloa, niin joudut ostamaan tai tuomaan kotoa oman mailan ja sulkapallon.

Jaksoja ja koeviikkoja ei ole, eli kokeita on yläasteen tyyliin vähän milloin sattuu. Kokeiden arvosanat ei ole 4-10 vaan 0-10. Esim. historian kokeesta mun luokalta vain yksi pääsi läpi arvosanalla 5, ja kokeita ei saa uusia. Täällä on tosi yleistä jäädä luokalle, munkin luokalla on muutama 18-vuotias. Viimeinen trimestre ratkaisee, voit periaatteessa saada ala-arvoisen kaikesta ennen viimeisiä kokeita, mutta kunhan kesäkuun viimeisissä kokeissa pääset kaikesta läpi, et jää luokalle. Mutta jos et pääse läpi yhdestä aineesta viimeisissä kokeissa, joudut yleensä uusimaan koko vuoden.

Suurin osa täällä opiskelee tosi paljon, mutta silti saa kokeista tosi huonoja numeroita. Toisaalta on sitten taas paljon niitä, joita koulu ei kiinnosta yhtään.