Suomi vs Espanja

Hola! Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa Suomen ja Espanjan eroavaisuuksista.

1. Ruoka

Täällä ruokailuajat on tosi erilaiset kun Suomessa. Aamupala on ainoa, joka syödään suunnilleen samaan aikaan. Kahden-kolmen aikaan syödään ensimmäinen lämmin ruoka, ja illalla n. kymmeneltä tai sen jälkeen toinen lämmin ruoka. Vaihtelee kyllä perheittäin, mutta tosi myöhään kuitenkin verrattuna Suomeen. Koulussa syödään yleensä jonkunlainen leipä tai hedelmä. Oliiviöljyä käytetään kaikkeen. Se on kastike, siinä paistetaan kaikki ja sitä laitetaan leivän päälle. Voita ei käytetä juuri ollenkaan. Täällä syödään vaan vaaleaa leipää. Vähän on ruisleipää ikävä... Hanavettä voi täällä juoda, mutta se ei ole kovin hyvää.

2. Ihmiset

Ihmiset on täällä tosi avuliaita ja sosiaalisia. Aluksi oli tosi outoa kun hississä naapuri alkoi jutella jotain, bussissa joku tuli viereen istumaan ja tuntematon moikkasi. Kaikki on tosi kovaäänisiä ja keskustelut saattaa muuttua huudoksi ihan sekunnissa ja se on vain kuulemma normaali puheääni. Kuin suoraan Serranon perheestä. Keskusteluissa aiheet vaihtuu niin nopeasti, että ei ehdi osallistua keskusteluun. Täällä ollaan myös paljon lähempänä muita eikä ehkä tunneta käsitettä “oma tila”, mutta siihenkin tottuu. Ihmiset myös puhuu paljon kaikkea turhaa. Suomessa sanotaan oikeastaan vaan se mitä täytyy sanoa, mutta espanjalaiset kiertelee ja selittää asian vierestä vaikka mitä ja ehkä loppujen lopuksi saa sanottua asiansa.

3. Tervehtiminen

Täällä annetaan kaksi poskipusua aina kun tavataan ja hyvästellään.Ihan sama onko tuttu vai tuntematon. Rakastan poskipusuja varmaan eniten täällä. Jotenkin niin ihana tapa.

4. Kenkien käyttö sisällä

Täällä ulkokenkiä ei oteta pois jalasta kun mennään sisään. Mun perheessä kyllä käytetään sisäkenkiä, joten mäkin ostin sellaiset kun onhan ne paljon mukavammat kuin ulkokengät sisällä. Tosi outoa, kun on tottunut kävelemään avojaloin.

5. Televisio

Täällä kaikki on dubattu espanjaksi. Ja vielä tosi huonosti. Suurin osa kyllä tykkää enemmän dubatusta, mutta mä en voi sietää sitä. Mainoskatkot on ihan järkyttävän pitkiä. Ne voi kestää 5-10min.

6. Raha

Käteistä käytetään paljon enemmän kuin korttia. Aina kannattaa olla käteistä mukana. Mun tietääkseni täällä pankkikortin saa vasta kun täyttää 18, joten mun espanjalaiset kaverit oli ihan ihmeissään, että miten mulla voi olla jo pankkikortti.

7. Myöhästyminen

Täällä ollaan aina myöhässä. Kaikki tulee oikeastaan milloin huvittaa, eikä välitä sovituista ajoista. Mua itteeni ärsyttää tää tosi paljon, mutta oon huomannut täällä, että mä oon myös myöhässä tosi usein.

8. Kehuminen

Tosi usein, kun puhutellaan jotain, lisätään lauseen loppuun esimerkiksi guapa (=kaunis) tai cariño (=kulta). Kaupassa myyjä saattaa puhutella noin asiakasta. Muutenkin saatetaan kehua jopa tuntemattomia, joka oli sekin aluksi tosi outoa. Koska täällä suurimmalla osalla on tummat hiukset, niitä harvoja blondeja kutsutaan nimellä rubia (=blondi).