Miltä vaihto-oppilaana olo tuntuu?

Vaihto-oppilaat veneilemässä Madridissa

Mulla on nyt vaihtovuoden viimeiset viikot käsillä ja kotiinlähtö lähestyy kovaa vauhtia. Päässä pyörii kaikenlaisia ajatuksia ja askarruttavia kysymyksiä: Mitä haluan vielä tehdä ennen kotiinlähtöä? Miten olen muuttunut vaihtovuoteni aikana? Mitä olen oppinut? Miltä tuntuu lähteä takaisin Suomeen ja omaan kotiin?

Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen kokemukseeni ja tunnen itseni onnekkaaksi siitä, että pääsin tekemään tämän. Vaihtovuosi ei ole helppo vuosi, mutta lähtemisen arvoinen se varmasti on.

Mitä vaihtovuosi antaa?

Vaihto-oppilas ja kaveri Espanjan keväässä

Ennen lähtöä en jännittänyt tulevaa ollenkaan, enkä ollut miettinyt miltä oikeasti sitten tuntuisi olla kaukana poissa kotoa. Todellisuus (ja kulttuurishokki) sitten iski ja alku oli minulle raskas. Aika tuntui matelevan eteenpäin ja kymmenen kuukautta tuntui älyttömän pitkältä ajalta. Vaihdoin host-perhettä ja sain arjen rullaamaan, ja sitten helpottikin ja paljon! Nyt tuntuu, että aika on hurahtanut hetkessä, ihan huomaamatta. Olen saanut todella hyviä ystäviä, arki menee koulussa ja harrastuksissa ja etenkin nyt keväällä on ollut koko aika jotain kivaa tekemistä ja tapahtumaa.

Kannattaako vaihtoon lähteä?

Moni miettii, että jääkö jostain Suomessa paitsi jos lähtee vaihto-oppilaaksi. Mun mielestä tämän ajatuksen voisi kuitenkin kääntää toisinpäin; kuinka paljosta jääkään paitsi jos ei lähde vaihto-oppilaaksi? Koti-Suomessa asiat kyllä odottavat yhden vuoden ajan ja niitä kerkeää sitten tehdä vaikka koko loppuelämän kun tulee takaisin. Vuosi ei sitten kuitenkaan ole kovin pitkä aika, ja vuosi sinne tänne ei ratkaisevasti vaikuta esimerkiksi opiskeluihinkaan.

Jos just sä mietit, että lähteäkö vaihtoon vaiko ei, niin mun vastaus on ehdoton kyllä. Jos olet valmis lähtemään maailmalle itsenäistymään, sopeutumaan uusiin tilanteisiin ja oppimaan uutta ja sulla on siihen mahdollisuus, niin käytä se. Vaihtovuosi antaa paljon enemmän kuin ottaa, vaikka joka hetki ei siltä tuntuisikaan. Vuoden aikana oppii uuden kielen, saa uusia ystäviä ja pääsee kokeilemaan monia uusia juttuja. Tälläisten asioiden lisäksi tutustuu erilaisiin ihmisiin, elämäntapoihin ja kulttuureihin, oppii todella paljon itsestään, muuttaa suhtautumista moniin asioihin ja alkaa arvostamaan monia asioita ihan eri tavalla kuin aikaisemmin.

Viimeisten viikkojen tekemisiä Espanjassa

Semana Santa kulkue

Täällä Espanjassa ollaan jo ihan kesässä, nytkin sääennuste näyttää 30 astetta ja aurinkoista koko viikolle. Viikko sitten Sevillassa vietettiin Semana Santaa, eli Pyhää Viikkoa (pääsiäisviikko) ja suuri määrä niin paikallisia kuin turistejakin kerääntyi keskustaan seuraamaan uskonnollisia kulkueita. Kulkueet kiertelivät keskustassa Kristus- ja Neitsytpatsaineen koko viikon ja tätä todella katolista perinnettä seurattiin hiljasuudessa. Viime viikonloppuna lähdin Madridiin ja yövyin pari yötä toisen suomalaisvaihtarin luona. Kävin siellä juoksemassa puolimaratonin ja muu aika hengailtiin yhdessä muiden Madridissa asuvien vaihtareiden kanssa. Tänä viikonloppuna alkavatkin sitten Sevillan Feriat, joita juhlitaan myös viikon verran. Ensi viikolla paras ystäväni Suomesta tulee käymään ja sitten lähden viikonlopuksi Fuengirolaan moikkaamaan siellä asuvia ystäviä. Nämä suunnitelmat menivät päällekäin Portugalin-retken kanssa, joten sinne en nyt sitten pääsekään lähtemään. Kaksi viimeistä viikkoa vielä lomailen täällä perheeni kanssa ja nautin rantakeleistä ennen kotiinlähtöä.

Paljon siis tapahtuu ja olen todella innoissani näistä viimeisistä viikoista täällä Espanjassa, mutta on kyllä kiva palata takaisin Suomeen ja kotiinkin!

- Anna