Vaihto-oppilaat San Sebastianissa

Vaihto-oppilaat retkellä San Sebastianiassa

Joulukuussa vietimme lähes viidenkymmenen vaihto-oppilaan voimin viiden päivän leirin Pohjois-Espanjassa sijaitsevassa San Sebastianin kaupungissa. Retken tarkoituksena oli tutustua Baskimaan kulttuuriin ja erilaiseen Espanjaan, tavata muita vaihtareita ja ennen kaikkea pitää hauskaa! Saavuimme kaikki ympäri puolilta Espanjaa ja kokoonnuimme Madridissa, josta matka jatkui bussilla kohti pohjoista. Matkan aikana pääsimme vaihtamaan kuulumisia sekä vanhojen että uusien tuttujen kanssa ja meillä oli huippuporukka kasassa!

Matka San Sebastianiin

Jokaiselle retkipäivälle oli suunniteltu oma ohjelmansa, mutta myös vapaa-aikaa oli reilusti. Pääsimme kokeilemaan vaikka mitä kivaa ja uutta, pelasimme erilaisia pelejä ja leikkejä ja jäljelle jäi vielä aikaa seikkailla kaupungissa, rentoutua rannalla, syödä yhdessä ja shoppailla.

3.12. oli tosiaan vain matkustuspäivä. Meitä lähti Sevillasta samalla bussilla seitsemän vaihtaria ja ennen lähtöä kävimme yhdessä lounaalla ja ostimme evästä bussimatkaa varten. Puoli kolmelta lähdimme matkaan. Madridiin saavuttaessa meillä oli hetki aikaa käydä illallistamassa, jonka jälkeen menimme juna-asemalle muualta Espanjaa tulevia vastaan. Noin 23.30 lähdimme kaikki yhteisellä bussilla kohti San Sebastiania, jonne saavuimme viiden jälkeen aamuyöllä.

Ensimmäisenä retkipäivänämme saimme aikaa levätä yön matkustamisen jäljiltä. Asetuimme huoneisiimme viihtyisässä hostellissa, jonka jälkeen kokoonnuimme kaikki yhdessä rannalle pelaamaan erilaisia pelejä ja tutustumaan toisiimme. Iltapäivällä meillä oli ohjelmassa ohjattu kierros San Sebastianin keskustassa ja rannan ympäristössä. Kaupunki ja sen historiallinen keskusta ja upea ranta ovat todella kauniita!

Surffausta baskimaassa

Vaihto-oppilaat surffilautoinen rannalla San Sebastianissa

Toisen päivän aloitimme oppitunnilla Baskimaan historiasta ja kielestä. Tunti oli mielenkiintoinen ja opimme paljon uutta. Jotain sanojakin jäi mieleen: tervehdittäessä sanotaan ”kaixo” ja kiitettäessä ”eskerrik asko”.

Iltapäivällä pääsimme kokeilemaan jotain minulle ja monelle muullekin aivan uutta, surffaamista! San Sebastian sijaitsee Atlantin puoleisella rannikolla ja aallot ovat tarpeeksi suuret surffaamista varten. Me pääsimme kokeilemaan surffaamista surffikoulun kanssa opettajien ohjeistamina. Lyhyen rannalla pidetyn opetustuokion jälkeen suuntasimme märkäpuvut päällä ja surffilaudat kainalossa aaltojen sekaan. Itse kaaduin joka kerta kun yritin nousta laudan päälle, mutta bodysurfaaminen sentään onnistui! Tunti oli vaikeuksista huolimatta todella hauska ja kaikki nauttivat siitä kovasti!

Kolmas päivä olikin sitten täynnä ohjelmaa. Heräsimme varhain aamupalalle, jonka jälkeen lähdimme reippaasti vaellukselle kohti viereistä kylää. Reittiin meni kaiken kaikkiaan noin neljä tuntia ja kuljimme koko ajan upeissa maisemissa. Huvittavaa oli, että sekä australialaiset että norjalaiset kokivat maisemien muistuttavan kotimaan luonnosta. Päästyämme kohteeseen vierailimme kylän venemuseossa, jossa saimme kuulla lisää Baskimaan historiasta. Museovierailun jälkeen jäi aikaa eväslounaalle, jonka jälkeen bussi nouti meidät ja jatkoimme matkaa seuraavaan vierailukohteeseen. Pääsimme kokeilemaan ja seuraamaan meille kaikille uutta lajia: baskipalloa. Katsoimme pari ammattilaisten ottelua tätä Baskimaan perinteistä peliä, jonka jälkeen oli aika palata takaisin hostellille. Vielä oli kuitenkin ohjelmaa, nimittäin konsertti Baskimaan perinteisellä soittimella Txalapartalla. Soitin on rakennettu eri kokoisista laudanpätkistä ja sitä soitetaan puukapuloilla. Soitinta soittavat kolme paikallista pitivät meille ensin konsertin ja kertoivat hieman soittimen taustasta, jonka jälkeen vapaaehtoiset pääsivät itse kokeilemaan soittamista.

Tilaa vaihto-oppilasesite

Kulttuuria, historiaa ja vapaa-aikaa

Vaihtarikaverukset matkalla San Sebastianissa

Neljäntenä päivänä, eli viimeisenä kokonaisena päivänämme San Sebastianissa oli taas mielenkiintoista ohjelmaa tiedossa. Aamiaisen jälkeen lähdimme läheiseen pikkukylään Ezkioon vierailemaan 1600-luvun maalaistaloon ja oppimaan lisää Baskimaasta ja sen historiasta. Vierailun jälkeen saavuimme takaisin hostellille viettämään yhteistä vapaa-aikaa. Saimme myös lähteä kiertelemään ympäri kaupunkia ja rantaa. Illaksi meille oli järjestetty kokkauskurssi ja pääsimme valmistamaan ja maistelemaan paikallisia tapaksia, eli pinchoja. Niitä oli helppo ja hauska tehdä ja makukin oli kohdallaan!

Seuraavana päivänä oli sitten aika hyvästellä San Sebastian ja muut vaihtarit. Lähdimme varhain aamulla matkustamaan takaisin kohti kaupunkejamme eri puolilla Espanjaa. Oli todella upea reissu, pidimme kaikki hauskaa ja saimme uusia ystäviä!