Onnistuneen vaihdon perusta: isäntäperhe

Vaihtari ja Gävlen olkipukki
Gävlen kuuluisa olkipukki.

Välillä pysähdyn pohtimaan aikaa, jolloin istuin kotona malttamattomana odottaen sähköpostia Exploriukselta perhetiedoista ja tulevasta kotipaikkakunnasta. Päivät ja viikot tuntuivat menevän todella hitaasti, ja ajatus elämästä Ruotsissa tuntui kaukaiselta. Kuitenkin yhtenä päivänä sain tietooni väliaikaisperheeni ja kotipaikkakuntani, ja kaikki realisoitui ja yhtäkkiä olinkin jo lentokentällä kohti Kööpenhaminaan, ja sieltä vain silmänräpäyksessä istuinkin jo koulunpenkillä Ruotsissa. Reilun neljän kuukauden ajan olen saanut nauttia vaihto-oppilaan elämästä täällä, ja olenkin avannut tämän ajan omia ajatuksiani niin koulusta kuin vapaa-ajasta. Vaihto-oppilaan elämään vaikuttaa myös eräs iso tekijä, nimittäin isäntäperhe, joka on merkittävä osa elämää myös tulevaisuudessa, ainakin omalla kohdallani.

Kolme isäntäperhettä vaihtovuodeltani

Olen asunut näiden kuukausien ajan kolmessa eriperheessä, ja kaikki nämä ovat olleet todella erilaisia hyvällä tavalla. Ensimmäinen perheeni oli Storvikissa n. 40km Gävlestä, ja asuin siellä vanhemman rouvan ja hollantilaisen vaihto-oppilaan kanssa. Arkemme oli todella rauhallista ja mukavaa, sillä host-äitini työskenteli osittain ruotsin kielen opettajana, mutta oli myös siirtymässä eläkkeelle. Meistä ei tullut ikinä erityisen läheisiä host-veljeni kanssa, mutta tulimme toimeen niin kuin elämässä yleisestikin kaikkien kanssa pitääkin.

Vaihtarin reissu Söderhamiin
Kävin tutustumassa Söderhamin viehättävään kaupunkiin saksalaisen vaihto-oppilaan kanssa.

Puolentoista kuukauden jälkeen muutin asumaan mahtavan pariskunnan luokse kahdeksi viikoksi Valboon, joka on n. 10km Gävlestä, ja host-veljeni teki saman eriperheeseen, sillä ensimmäisen host-äitimme oli matkoilla. Host-veljeni sai lopulta jäädä uuteen perheeseensä pysyvästi, ja minä puolestaan löysin omastani uuden väliaikaisperheeni. Tämä perhe oli kuusikymppinen hauska ja välittävä pariskunta. Nainen työskentelee opettajana ja mies bussikuskina. Asuin kuitenkin tässä perheessä vain puolitoista kuukautta, sillä heidän ystäväpariskunta, jonka olin tavannut useasti aikaisemminkin, halusi kokeilla minua vaihto-oppilaaksi heidän luokseen.

Tällä hetkellä kirjoittaessani asunkin juuri heidän luonaan, ja en voisi olla onnekkaampi, sillä olen saanut näin fantastisen perheen. Asun n. 8km Gävlestä samassa kaupungin osassa, Valbossa, ja tähän perheeseen kuuluu host-isä, -äiti ja saman ikäinen host-veli. Heillä on myös kolme muuta lasta, ja yksi heistä asuu yläkerrassamme oman perheensä kanssa (mies ja kolme pientä lasta), joten tapaan heitä vähintään kerran viikossa. Heidän talonsa on todella iso, joten siellä riittää tilaa nukkua ja olla myös heidän kahdelle aikuiselle pojalle, jotka asuvat Gävlen keskustassa. Host-äitini työskentelee kampaajana ja host-isä projektipäällikkönä.

Vaihto-oppilas katsomassa jääkiekkopeliä
Ensimmäinen jääkiekko-otteluni Ruotsissa, Gävle vs. Österbro.

Onko perheen vaihto huono asia?

Useasti olen törmännyt kysymykseen monesta muuttokerrasta ja kolmessa eriperheessä asumisesta, sillä se on todella epätavallista vaihto-oppilaana, että näin käy. Olen halunnut kuitenkin ajatella tämän asian positiivisen kautta, sillä olen saanut tutustua kolmeen hyvin erilaiseen, mielenkiintoiseen ja upeaan perheeseen. Kiitollisuus näitä kaikkia perheitä kohtaan on suuri, koska saan asua heidän luonaan ilmaiseksi, ja he ovat mahdollistaneet, että voin juuri asua Gävlen hienossa kaupungissa ja he ovat luoneet minulle parhaan mahdollisen kodin.

Kotityöt ovat yleisesti myös kysymyksiä herättävä aihe, ja itse en näe niissä mitään ongelmaa. Oikeastaan päinvastoin, sillä tykkään ja haluan auttaa parhaani mukaan, ja näin olenkin tehnyt kaikissa perheissäni. Siivoaminen, tiskaaminen, tiskikoneen tyhjennys ja täyttö, pyykkääminen, ruoanlaitto ja muut pienet arkiset asiat kuuluvat arkeeni, ja ne hoituvat omalla painollaan ja monesti enemmänkin autan perhettäni näissä asioissa ja samalla vaihdamme päivänkuulumiset ja juttelemme yleisesti elämästä.

Talvi Gävlessä
Talvinen Gävle.

Vaikka vaihtovuoteni puoliväli häämöttää, ja se rehellisesti harmittaa todella paljon, aion nauttia fantastisesta talvesta, kauniista keväästä ja hienosta alkukesästä täysin rinnoin. Nimittäin tätä mieleenpainuvaa aikaa ei saa takaisin, vaan se ainoastaan leijuu unen tavoin mielessä koko elämän ajan.

Ihanaa ja aurinkoista talven jatkoa naapurista!

Kram, Melina