Retket ja matkustelu vaihto-oppilaana

Vaihto-oppilas Tukholmassa

Kun puhutaan vaihtovuodesta, useasti ajatellaan, että se sisältää paljon matkustelua ja retkiä kohdemaassa. Tämä tietysti riippuu paljon kohdemaasta, mutta itse olen päässyt nauttimaan ikimuistoisista reissuista aika paljon loppuen lopuksi aika tuntemattomalla Ruotsin maalla, ja juuri näistä muistoja täynnä olevista päivistä kirjoitan alla olevilla riveillä. 

Missä päin Ruotsia olen seikkaillut?

Uppsalan yliopiston avoimet ovet

Asun Gävlessä, joka sijaitsee Itä-rannikolla keskellä Ruotsia, ja lähellä Tukholmaa (reilut pari sataa kilometriä), minkä vuoksi olen päässytkin käymään Tukholmassa todella monta kertaa näiden kuukausien aikana. Olen tavannut kummitätini, ja hänen ystäviään, tehnyt perinteisiä turistikierroksia, nauttinut muuten vaan Tukholmasta päiväretkillä tutustuen erilaisiin museoihin ja paikkoihin, joihin turistina en olisi eksynyt ja matkaseurakin on vaihdellut mukavasti. Tukholma on mielestäni todella upea ja mielenkiintoinen kaupunki, jossa riittää nähtävää ja koettavaa useaan otteeseen, minkä vuoksikin olen nauttinut suuresti asemastani asua niin lähellä sitä.

Vaikka Gävle ei ole yhtä tarinoita tai nähtävää täynnä oleva kaupunki, sielläkin on riittänyt koettavaa moneen otteeseen sekä keskustassa että kaupungin ulkopuolella. Monet ravintolat on tultu koluttua ruoan, kävelylenkkien ja muiden aktiviteettien merkeissä, minkä kautta olen päässyt tutustumaan sekä uusiin ihmisiin että Ruotsin kulttuuriin ja maantuntemukseen paremmin.

Lähikunnat mm. Forsbacka, Sandviken, Söderhamn ja Falun ovat olleet retkikohteinani useampaan otteeseen, ja olen myös asunnot Sandvikessa, Storvikin kaupungin osassa. Erityisesti opiskelijakaupunkina tunnettuun Upsalaan olen tutustunut sekä yliopiston avoimien ovien päivänä että hiihtolomalla mukavan kevät päivän merkeissä.

Mitä retket ja matkustelu maksaa?

Vaihto-oppilas Pohjanlahden rannalla

Jokainen reissu, jonka olen tehnyt täällä, on ollut ehdottomasti ikimuistoinen, oli sitten kyse muutamasta tunnista rannalla brunssin merkeissä tai naurua täynnä olevasta päivästä Tukholmassa. Olen ollut todella onnekas, sillä monet näistä retkistä, joita olen tehnyt erityisesti lähiseudulla ovat ollut ilmaisia minulle, sillä entinen host-äitini ja nykyinen ”vara kummitätini” on ollut seuranani ja halunnut kustantaa kaiken.

Itse tekemäni reissut kavereiden kanssa tai omin päin olen maksanut itse, ja erityisesti ruokailu ja matkakustannukset ovat nostaneet hintalappua. Suosittelen ehdottomasti tarttumaan jokaiseen retkimahdollisuuteen, joka on mahdollinen sekä taloudellisesti että muuten, sillä ne ovat juuri niitä vaihto-oppilasvuoden kultahippuja, joita muistellaan vuosienkin jälkeen.

Kuinka paljon Explorius ja isäntäperheeni vaikuttaa liikkumiseeni?

Omaan liikkumiseeni ja seikkailuihini en ole kokenut missään vaiheessa, että Explorius tai isäntäperheeni olisivat rajoittaneet niitä. Minun aluekoordinaattorini on aivan mahtava persoona ja ollut todella rento ja kannustava näkemään ja kokemaan uusia asioita ja paikkoja, ja yleisestikin hänen ”ehtonaan” on ollut vain, että ilmoitan, jos matkustan jonnekin tai yövyn jossain muualla kuin kotona. Tässäkin kohdassa olen ollut siis todella onnekas, että minuun luotetaan ja pääsen tekemään paljon asioita ilman sen suurempaa neuvottelua tai pohdintaa. Tietenkin liikkumisen vapaus on hyvin maakohtainen ja erityisesti turvallisuuskysymys, ja minun kohdallani Ruotsi on todella turvallinen paikka reissata ja joukkoliikenteellä pääsee useampaan paikkaan näppärästi.


Hälsingar från grannen!

Kram, Melina