13:23 08th huhtikuu 2018

Katolilainen pääsiäinen Saksassa

Pääsiäinen vaihtarina Saksassa

Moikka! Tässä blogissa kirjotan mun pääsiäisestä Saksassa, katolilaiseen tapaan. Suurin osa saksalaisista on siis katolilaisia ja niin myös mun host-perhe. Itse kuulun evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta uskonto ei ole oikeen ikinä ollu osa mun elämää. Mun mielestä uskonto on Saksassa isompi osa arkea kun Suomessa, mutta se ei ole häirinny mua millään tavalla, vaan tulee lähinnä esiin kivana osana kulttuuria. Pääsiäisloma Saksassa oli mulla kaksi viikkoa. Moni host-perhe lähtee reissuun pääsiäislomalla ja osa ei.

Missä?

Mun hostperhe viettää joka vuosi pääsiäistä Schillig nimisessä paikassa, ihan Saksan pohjoisrannikolla. Schillig on todella suosittu loma-kohde asuntoautojen ja ranta-rakastajien kesken, vaikka se on todella pieni paikka, jossa asuu 86 paikallista! Se sijaitsee myös ”nurkassa” joten merta on joka puolella ja rantaviiva on todella pitkä. Saaret Saksan pohjoispuolella ovat todella suosittuja saksalaisten kesken loma-kohteina.

Mitä?

Tällä pikkusella paikkakunnalla on iso, todella nätti ja moderni, katolinen kirkko, joka on vasta aivan uutena rakennettu. Mun hostit tekee mukana ”pääsiäistiimissä” joka vuosi, eli ne valmistelee jumalanpalveluksia ja muuta tapahtumaa pääsiäisen aikana kirkossa. Mä tein tänä vuonna myös mukana siellä ja mut ylipuhuttiin jopa avustamaan jumalanpalvelusta 😀 Tiimiin kuuluu noin 30 henkilöä ikähaarukasta 17-80. En siis onneksi todellakaan ollut ainut nuori siellä. En itse tiiä paljoa kristinuskosta tai sen traditioista, mutta sen verran huomasin että katolilaisilla ja evankelis-luterilaisilla on kuitenkin aika paljon eroja.

Uskonnon osuus

Jumalanpalveluksia oli kirkossa noin 2 kertaa päivässä ja yleensä päivittäin myös muuta ohjelmaa, kuten mandalojen-väritystä, pääsiäismunien maalausta ja raamatun pohdintaa. Suurin osa tiimistä oli mukana jokaisessa jumalanpalveluksessa, mutta mä kävin vaan muutamassa. En tuntenu mitään painetta mennä niihin vaikka muut meni, koska mun hostit aina sanoo mulle että mun kuuluu käydä vaan sillon kun mua huvittaa.

Käytännön järjestelyt

Mun host-vanhemmat oli vuokrannu loma-asunnon ja Tiimin nuoret (17-30), 12 tyyppiä, sai yöpyä kirkon viereisessä rakennuksesssa ilmaseks. Sain siis valita asunko kahden viikon ajan mun hostien kanssa loma- asunnossa vai muiden nuorten kanssa toisessa talossa. Noh, päätin sitten yöpyä nuorten kanssa (wohoo, hyvä päätös!) ja jaoin huoneen viiden muun ihmisen kanssa. Tunsin näistä mun ”kämppiksistä” jo suurimman osan, koska pääsiäistiimillä oli eka tapaaminen jo helmikuussa. Meillä oli todella hyvä yhteishenki tässä pikkusessa 12-hengen ryhmässä enkä oikeen edes osaa kuvailla sitä.

Eka viikko meni aika samalla kaavalla joka päivä, mutta lauantai-maanantai olikin sitten jotain aivan muuta. Lauantaina me siis juhlittiin Jeesuksen ylösnousemista ja tää juhla jatkui sunnuntaihin ja jopa maanantaihin. Fiilis ja tiimihenki meiän talossa oli aivan upee.

Vaihtarin fiiliksiä katolilaisesta pääsiäisestä

Mä oletin että tylsistyn kuoliaaks siellä keskellä ei mitään ja joudun istumaan päivät pitkät kirkossa ja lukemaan raamattua, vaikka yritänkin suhtautua kaikkeen positiivisesti ja ilman mitään odotuksia. Schillig ja pääsiäistiimi yllätti mut kuitenkin todella positiivisesti, kun vain tein mukana, kokeilin kaikkea uutta ja kysyin aina kun en jotain tiennyt tai tuntenut. Mä oon todellakin menossa ensi pääsiäisenä uudestaan, no doubt, Schillig on tosi makee paikka ja ne kaikki tutut on todella ihania ihmisiä!

Uskalla yllättää ittesi sillä mitä ”et osaa”.

Anna-Sofia <3

Anna-Sofia Düsseldorfissa

Anna-Sofia Düsseldorfissa

Saksa

Unohtumaton elämys

Vaihtovuosi on ainutkertainen kokemus, joka muovaa tulevaisuuttasi. Tilaa esitteemme, josta saat apua vaihto-oppilasjaksosi suunnitteluun. Varaa sitten ilmainen tapaaminen kanssamme ja tee suunnitelmastasi totta.