Veeran blogi #11 - Kielen oppiminen on asenteesta kiinni!

Vaihto-oppilas ja kaveri

Lontoon soft land campillä kuulin, että tosi moni halusi vaihtovuoden aikana oppia puhumaan täydellistä englantia. Mun tavoitteena oli oppia puhumaan sitä paremmin.

Oon aina ollu tosi hidas oppimaan vieraita kieliä. Yläasteella englannista sain vielä ihan kohtuullisia numeroitakin, kunhan vain luin hiki hatussa. Lukiossa opiskelu olikin aivan toisenlaista ja suoraan sanottuna rämmin lukion englannin kurssit läpi. Sitten mä päätin, että mun ainoa toivo olisi lähteä oppimaan käytännössä.

Ensimmäiset kaksi viikkoa on ne vaikeimmat. Mun host mamalla oli ennenkin ollut vaihto-oppilaita, joten hän ymmärsi puhua tarpeeksi hitaasti ja selvästi. Moni teistä on varmaan kuullutkin, että kannattaa yrittää puhua englantia, kuin olisi kuuma peruna suussa. Ensimmäisenä päivänä koulussa mun tuutori antoi saman neuvon. Aina kannattaa kysyä uudestaan jos ei ymmärrä, mitä pitää tehdä. Ja kysyä vieläkin uudestaan, jos ei siltikään ymmärrä. Kysyä niin kauan, että varmasti ymmärrät. Niin sitä oppii.

Nyt kun mun viimeistä kuukautta täällä viedään, tajuan, että en oo koskaan ollut niin hukassa, kun ekana kahtena kuukautena olin täällä. Mun kavereiden, opettajien ja hostien on pakosti pitänyt olla tosi kärsivällisiä, koska he ovat joutuneet selittämään mulle kaiken tuhanteen kertaan uudestaan. Mutta oon tosi kiitollinen siitä.

Suomen koulutuksen taso on niin korkealla, että edes mun lukion kursseja rämpineen englanti on todella hyvä. Mun hostitkin sano aluksi, että mun englanti on tosi hyvää, vaikka omasta mielestä se olikin todella surkeaa. Mutta he ovat selvästikin nähneet huonompiakin suorituksia.

Tämän vuoden aikana oon kehittynyt todella paljon. Englanti tulee ihan luonnostaan ja oikeastaan suomenkieli on ollut unohduksissa jo monta kuukautta. Tuskastelen aina välillä kirjoitella näitä blogitekstejäkin, koska suomenkieli ei aina taivu niin kuin pitäisi, joten antakaa anteeksi kielioppivirheet ja lauserakenteet.

Ei kannata pelätä lähteä vaihtoon sen takia, että ei muka osaisi. Vaikka et osaisi kohdemaan kieltäsi yhtäkään sanaa niin tulet pärjäämään silti ja opit sen kielen, vaikka se ei helppoa tule olemaankaan. Se on omasta asenteesta kiinni!

Veera