Vaihto-oppilaaksi Iso-Britanniaan!Hakuprosessi

Moikka! Mä olen Minttu, ja oon lähössä elokuussa 2017 vaihtoon Brightoniin. Lähtöön on enää noin kuukausi, ja en osaa vieläkään uskoa, että kohta mä oikeesti lähen, ihan epätodellista! Hakuprosessi lähti liikkeelle muistaakseni marraskuussa 2016, kun oltiin vanhempieni kanssa päätetty minkä järjestön kautta lähden, ja laitettuani viestiä kiinnostuksestani Exploriukselle. Tajusin ehkä hieman myöhään, että haluaisin todella päästä lähtemään vaihtoon jo seuraavaksi vuodeksi (eli nyt 2017-2018), mutta onneksi minua autettiin heti asiassani eteenpäin, ja ennen kuin huomasinkaan, haastattelut olikin jo tehty ja minut oli hyväksytty Exploriuksen vaihtariksi. Sen jälkeen alkoi hakupaketin täyttö, jossa riitti todellakin tekemistä. Vihdoin sen saatuani lähetettyä tuli hieman pitkä aika odotellessa sijoitustietoja, koska kovastihan tietenkin kiinnosti mihinpäin kohdemaata, millaiseen perheeseen ja mihin kouluun sitten päätyisikään vaihtovuottaan viettämään.

Kohdemaan valinta
Kun rupesin miettimään, minne kohdemaahan haluaisin, ensimmäisenä mieleeni tuli kieli. Osaan puhua jonkin verran espanjaa, mutta en kiinnostunut mistään espanjankielisestä maasta niin paljoa että sinne olisin halunnut lähteä. Puhun hieman myös ruotsia, mutta en kokenut haluavani lähteä tällä hetkellä sinnekään. Päädyin haluamaan maahan, jossa puhuttaisiin englantia, koska en ole innostunut oppimaan vielä uutta kieltä, vaan halusin oppia jotain jo osaamaani kieltä paremmin. Kallistuin Englannin puoleen, koska USA ja Australia/Uusi-Seelanti tuntuvat niin kaukaisilta. Täytän vasta 16-vuotta juuri viikkoa ennen lähtöä, joten saattaisi äitiä tulla ikävä jo pelkkää välimatkaa miettiessä, jos jonnekin kauemmas olisin lähtemässä, vaikka toisaalta olisi sinnekin ollut mielenkiintoista lähteä. Tunnelmat ennen lähtöä
Nyt vietän vielä viimeisen kuukauden Suomessa, ja onkin vielä paljon tekemistä ennen lähtöä. Pitää hommata tulevalle isäntäperheelle joitain tuliaisia, itselle muun muassa pari adapteria ja muita Englannissa käytännöllisiä asioita. Kohta olisi hyvä myös vähitellen alkaa pakkailemaan tavaroita kasaan, joka saattaakin olla pieni haaste, koska pitäisi aikalailla kaikki ensi vuoden vaatteet ja kengät yms. saada mahtumaan yhteen matkalaukkuun. Jotain voi tietysti ostaa paikanpäältä, ja siihen vähän turvaudunkin, että ihan kaikkea ei välttämättä tarvitse saada mahtumaan mukaan. Innolla odotankin jo shoppailureissuja Lontoossa, ja kaikkia kauppoja, joita ei Suomesta löydy.

Joitain tärkeitä asioita, joita ei helposti tule miettineeksi, pitää myös muistaa hoitaa, kuten mun täytyy vielä yksi rokotus käydä ottamassa. Onneksi mulla ei ole enää kesätöitäkään jäljellä, vaan nyt on jo vähän rahaa tienattu mukaan, ja kerkeää tehdä kaikkea muuta vielä ennen lähtöä. Tietenkin haluan kavereiden ja perheen kanssa viettää paljon aikaa, ja nauttia kesälomasta täällä Suomessa. Läksiäiset on jo suunnitteilla, ja niitä sitten vietetään varmaan viimeisenä viikonloppuna ennen lähtöäni perheen kesken meidän mökillä. Kaikkia tulee varmasti ihan hirveä ikävä, mutta nyt innostus lähdöstä on niin suuri, ettei sitä oikein vielä edes tajua. Onneksi nykyään on niin helppo pitää yhteyttä kavereihin ja perheeseen ympäri maailmaa, niin se helpottaa edes vähän varmasti.

Terkuin, Minttu