Vaihto-oppilaaksi lähtemistä miettivälle

Vaihto-oppilas ja kaverit baseball kentällä

Oon lukenu tosi monia postauksia, missä luetellaan erilaisia vaihtarivinkkejä ja päätin nyt koota oman listan ja yritän lisätä mukaan jotain vähän erilaisia ja uusia vinkkejä.

Ennen vaihtovuotta

  • Aloita vaihto-oppilaaksi hakeminen ja valmistautuminen ajoissa. Tää on varmasti tosi yleinen neuvo, joka on mainittu kaikissa vaihtarivinkeissä ja ihan syystä. Kaikki se paperisota ottaa oman aikansa, hakupaketit yms. rokotukset pitää saada ajoissa valmiiksi, joten kannattaa aloittaa valmistelut tarpeeksi ajoissa.
  • KELA:n opintotukea voi anoa myös vaihto-oppilasvuodelle. Hakemusta varten tarvitset suomalaiselta lukioltasi todistuksen, että vaihto-oppilasvuonna suorittamistasi lukio-opinnoista hyväksiluetaan vähintään 10 kurssia lukukautta kohti korvaamaan osana suomalaisia lukio-opintoja. Opintotukea haetaan vaihtarivuoden alussa, sitä ei myönnetä jälkikäteen.
  • Älä stressaa sitä, mitä tulet ”missaamaan” vaihtarivuoden aikana. Oli se sitten wanhat tai ihan mikä vaan muu, voin vannoa, että sun vaihtarikokemus on kaiken sen arvoinen. 
  • Älä kasvata odotuksia liikaa. Vaihtariblogien lueskeluahan ei oikeen voi välttää ja itsekin syyllistyin mun vaihtarivuoden alussa vertailemaan omaa vaihtarielämääni siihen, mitä olin muiden blogeista lukenut ja nähnyt kaikkia upeita kuvia. Odotuksissa pyöri myös esim. matkailun suhteen vaikka mitä, kuten pitkiä roadtrippejä ja matkustelua ympäri USA:ta, Hollywoodissa pyörimistä ja Havaijilla surffailua. Loppujen lopuksi noista nolla toteutui, ja silti se ei kaduta tai harmita mua millään tavalla. Kaikkien vaihtarivuosi on omanlaatuinen ja omalla tavalla erityinen, joten ei kannata muodostaa odotuksia ennen lähtöä, vaan lähteä reissuun avoimin mielin.
  • Ja tärkein: pakkaa kevyesti ja tällä tarkoitan KEVYESTI. Paikan päältä voi aina ostaa kaikkea lisää.

Vaihtovuoden aikana


  • Älä pelkää tehdä virheitä puhuessasi, varsinkin täällä Amerikassa ihan kaikki, joihin oon törmänny pitää pientä takeltelua ja aksenttia aivan mielettömän söpönä. Keskustelu uuden tyypin kanssa on helppo aloittaa esim. kysymällä jostain ruuasta tai aktiviteetistä, joita uutena tulokkaana sun on pakko ainakin kerran kokeilla. Amerikkalaiset vie vaihtareita mielellään syömään ja ottaa kaikkiin uusiin juttuihin mukaan, jos ne vaan kuulee, että et oo ikinä esim. kokeillut Olive Gardenia tai käyny kattoo Drive In Movieta.
  • Laita elämä koto Suomessa ”paussille” vaihdon ajaksi. Liika yhteydenpito vaan lisää koti-ikävää ja vie sulta aikaa pois muista vaihtarivuoden aktiviteeteista.
  • Älä lannistu, jos sut feidataan tai tulee jonkinlaista draamaa. Mun koulussa sattuu ja tapahtuu vaikka mitä draamaa joka viikko. Se mikä täällä tapahtuu vois tuntua Suomessa maailmanlopulta, mutta voin vannoa, että täällä reilun viikon päästä porukka on jo unohtanu koko jutun. Ja joka tapauksessa ei kannata huolia epäonnistumisista, sä oot kuitenkin lähdössä vuoden lopussa takasin kotimaahan, joten mitäs menetettävää sulla on!

Tässä oli nyt muutama vaihtarivinkki, toivottavasti näistä on apua! 

Jasmin