Olivian blogi #11 - Kulttuurieroja!Avoimuus
Ihmiset on paljon avoimempia, ja keksii aina jotain puhuttavaa ("small talk"). Esim tuntemattomat voi ihan vapaasti tulla puhumaan sulle ja se on ihan normaalia, kun taas suomessa todennäköisesti ajateltais että se ihminen on varmaan hullu :D mutta yks juttu on kans, että usein keskustelut on pinnallisia ja semmosta mitä muut haluaa vaan kuulla. Sun pitää tuntea toinen ihminen tosi hyvin jotta keskustelut ois syvällisiä tai keskustelussa ois oikeesti jotain "merkitystä".

Small talkista pieni tosi yleinen esimerkki on kun näät jonkun ni tervehditään näin: hi how are you? Ja siihen kuuluu vastata I'm good thanks how are you? Toi on vähänniiku vaan Suomen moi :D ja tohon just vastataan noin, ei siinä yleensä kerrota jos menee huonosti. Eli vaikka oiski "avoimempia" ihmisiä täällä, en tiiä kumpi on parempi; pinnallinen juttelu jossa ei hirveesti ilmaista tunteita tai mielipiteitä vai Suomalainen suorapuheisuus?

Vanhempien ihmisten arvostus
Iso juttu ja eroavaisuus on kanssa se kuinka paljon vanhempia ihmisiä arvostetaan. Vanhemmille ihmisille ei väitetä vastaan tai ei oikeen sanota ees ei, tietenki on poikkeuksia niinkun aina mutta toi on semmonen normi. Vanhempia ihmisiä ja opettajia kutsutaan myös Mrs., Ms., tai Mr. Heidän sukunimen (tai etunimen) edessä, ja on epäkohteliasta jos ei niin sano.

Ruokakulttuuri
Suomessa syödään viis kertaa päivässä vähän joka aterialla (ainakin näin pitäisi olla) mutta täällä syödään isoja annoksia n. 3 kertaa päivässä. Täällä ei hirveesti tiedetä mikä on terveellistä ja mikä ei, ja voin vaan sanoa, ei edes kannata koittaa kertoa että joku ei oo terveellistä vaan siks että siinä lukee 30% vähemmän sokeria... :D välipalat ja koululounaat on usein tosi epäterveellisiä; sipsejä, keksejä "fruit snackseja" (= karkkeja, en vieläkään tiedä miks niitä kutsutaan fruit snackseiksi koska ne on hedelmän muotoisia karkkeja...) jenkeissä ei myöskään syödä iltapalaa joka on hassua!

Urheilu, koulu & vapaa-aika
Tosiasia on, että Suomalaiselle lukio-oppilaalle Amerikkalainen koulu on helppoa. Ihmiset on aina ihan järkyttyneitä siitä miten en muista millon oisin Suomalaisessa koulussa saanu monivalintakokeen :D High schoolia käydään täällä neljä vuotta, ja koulusysteemi on muutenkin tosi erilainen, muistuttaa vähän yläastetta, ja Suomalainen lukio näiden Collegea.
Urheilu on iso osa monen nuoren elämää, ja täällä koulun harrastukset on tosi suosittuja. Kaikki menee kannattamaan oman koulun urheilujoukkueita iltasin. Urheilua myös katotaan hirveesti tv:stä ja käydään omien suosikkijoukkueiden peleissä.
Vapaa-aika on nuorilla aika niukalla, koulun, harrastuksien ja mahdollisen työpaikan takia. Monet nuoret käy töissä koulun jälkeen ja viikonloppuisin ja töitä on alaikäisenä tosi helppo saada. Harrastukset on yleensä 2-3 tuntia koulun jälkeen. Monet vanhemmat ei myöskään haluu että heidän lapset menee ulos koulu iltaisin.

Siinä on nyt jotain isoimpia kulttuurillisia eroavaisuuksia, mutta ihan varmasti löytyisi vielä monia muita!
Mä oon ihan ihmeissään nimittäin mulla on enään alle kolme viikkoa jäljellä täällä.. aika on mennyt niin niin nopeesti että se on ihan hullua! Mulla on hirveesti kaikkea kivaa tulossa näinä vikoina viikkoina, ens viikonloppuna meillä on prom (jee!!), me mennään six flags huvipuistoon, Luke Bryanin konserttiin, ja Atlantaan isoon "Georgia Aquariumiin"! Oon tosi innoissani kaikesta, mutta lähtö lähenee kovaa vauhtia ja siitä on kyllä tosi sekavat tunteet. Pitää muistaa nauttia tästä hetkestä :) se on hyvä neuvo kaikille!
-Olivia