Olivian blogi #1 - Millainen on vaihto-oppilas hakuprosessi?

Moikka!
Mä oon 17-vuotias Olivia Helsingistä, ja olen lähtemässä USA:han vaihto-oppilaaksi tänä vuonna, eli vuoden 2015 alkusyksyllä. Olen saanut tietää osavaltioni jossa tulen viettämään kauan odotettua ja jännitettyä vaihto-oppilasvuottani, ja se on Georgia! Kaupunki on Atlantassa oleva paikka nimeltä Buford. En tehnyt/ saanut tehdä osavaltiotoivetta kissa-allergiani takia, mutta tämä paikka ylitti odotukseni täysin ja olen erittäin innoissani lähtemässä! Lähtöni on aivan elokuun alussa, jolloin heti ensimmäisenä suuntana on New Yorkissa järjestettävä Soft landing camp.

Kerron teille tosta hakuprosessista jonka jokaisen vaihto-oppilaaksi haluavan tulee käydä läpi. Ensiksi otin yhteyttä Exploriukseen puhelimitse ja sainkin heti sovittua itselleni haastatteluajan. Haastattelu pidettiin Exploriuksen toimistolla, Helsingin keskustassa. Oma haastatteluni oli muistaakseni elokuussa. Minulta kysyttiin kysymyksiä nykyisestä elämästäni Suomessa, sekä myös odotuksiani mahdolliselta vaihtovuodelta. Lopuksi oli myös haastatteluosio englanniksi. Ylipäätänsä haastattelu meni todella mukavasti eikä sitä todellakaan tarvitse kenenkään jännittää!

Tämän jälkeen kului noin viikko, jonka jälkeen sainkin ihanat ilouutiset, sillä minut oli hyväksytty vaihto-oppilaaksi USA:han! Tällöin päätin että minähän aijon todellakin lähteä, sillä aluksi olin hiukan epävarma lähtemisen suhteen (joka on todennäkösesti erittäin tavallista ja yleistä, älä huoli jos sinulla ilmenee samaa, hahah). Kului taas hetki jonka jälkeen sain lokakuun lopussa hakupaketin, ja voin sanoa, että siihen todellakin kannattaa varata hyvin aikaa! Paketin täyttöön annetaan kuukausi, johtuen siitä, että siinä on niin monta osaa jotka pitää täyttää ja aina nopeus ja asian eteneminen ei ole riippuvainen itsestä. Pitää käydä lääkärissä monen asian takia, pitää ottaa rokotteita, pitää pyytää suosituksia, kirjoittaa teksti itsestään sun muuta, joten kärsivällisyys, huolellisuus ja aika on välttämätöntä hakupaketin täyttämisessä. Kun hakupaketti on vihdoin valmis, se lähetetään Exploriukselle.

Tämän jälkeen alkaa se eeeeerittäin pitkä odottelu, tai ainakin itseni kohdalla se tuntui siltä! Koska lähtöä ja tietoja odottaa niin paljon, voi helposti unohtaa keskittyä sen hetken tärkeisiin asioihin. Voin kyllä sanoa, että tuntuu kuin aika olisi mennyt siivillä, sillä muistan kun joulun alla lähetin hakupakettini, ja siitä on kumminkin jo puoli vuotta. Oma neuvoni on, että kannattaa nauttia perheestä, kavereista ja arjesta niin kauan kuin täällä on ennenkuin huomaa että lähtöpäivä on jo edessä!

Omat sijoitustietoni tulivat kesäkuun alussa. Minulla ei vielä varsinaisesti ole host-perhettä, vaan welcome family, joka tässä tapauksessa on toisen aluevalvojani perhe. Koska hän on aluevalvoja, he etsivät minulle parhaillaan jo pysyvää host familyä jonka kanssa voisin viettää koko vuoteni. Vielä ei ole varmaa, selviääkö pysyvä perheeni ennen minun lähtöäni vai vasta sitten kun olen jo siellä. Jälkimmäisessä tapauksessa siis asun aluevalvojani perheessä niin kauan kuin pysyvä perhe löytyy! Tiedän jo kumminkin tulevan High Schoolin jossa tulen opiskelemaan. Jännityksellä kuitenkin odotan mitä tulee tapahtumaan enkä malttaisi odottaa lähtöä johon on nyt tasan kuukausi!
Tässä ei ole kaikkea mitä hakuprosessiin kuuluu, sillä siihen kuuluu vielä lisäksi mm. viisuminhakemusta ja exploriuksen järjestämiä get ready tilaisuuksia, joista saa paljon tietoa. Toivottavasti saitte silti otetta mitä hakuprosessiin kuuluu!

Tuleville mahdollisille vaihto-oppilaille sanoisin, että jos teillä vaan on mahdollisuus ryhtyä vaihto-oppilaaksi, kannattaa ehdottomasti lähteä! Ei kannata miettiä päätä puhki että onko itsestä siihen, sillä jokaisesta varmasti on. En usko että se on helppoa, mutta varmasti mahtava kokemus ja todella palkitsevaa! En tietenkään itse ole edes lähtenyt vielä pois Suomesta, mutta itselläni on erittäin hyvä tunne tästä ja oikein lasken päiviä lähtööni!

Hyvää kesänjatkoa kaikille!

- Olivia