Iiriksen blogi #7 - School Spirit & Patriotismi

School spirit

Heti ensimmäisinä päivinä tänne tultuani ja koulun aloitettuani huomasin, miten hyvä kouluhenki meillä on. En puhu pelkästään meidän koulusta, sillä muillakin kouluilla on tosi hyvä henki. Kaikki oppilaat tukee ja kannustaa omaa koulua niin urheilussa, kuten muissakin kilpailuissa ja haasteissa. Tämä näkyy erityisesti koulujen välisissä kamppailuissa.

Meidän koulu on saanut paljon arvostusta hyvästä tasostaan urheilussa ja meiltä löytyykin paljon mahdollisuuksia harrastaa. Meillä on tietysti oma jefu- joukkue ja koripallojoukkue sekä muita perusjoukkuelajeja. Tämän lisäksi meiltä löytyy kuitenkin myös erikoisempia lajeja kuten golfjoukkue sekä painijoukkue. Tuntuu mulle ainakin huvittavalta ajatella, että joku painii koulun puolesta. Ei sillä, että siinä olisi jotain vikaa, mutta en jotenkin osannut yhdistää näitä ei niin tyypillisiä lajeja koulun kanssa. Kaikissa lajeissa järjestetään kilpailuja muita kouluja vastaan ja aina kun oma koulu voittaa jossain on juhlan paikka.

Isoin laji on jefu eli amerikkalainen jalkapallo ja suurin osa oppilaista tulee katsomaan pelejä. Peleissä kaikki ovat pukeutuneet teeman mukaisesti tai koulun väreihin. Tämä näkyy myös koulupäivinä, monet pukeutuvat koulun huppareihin tai paitoihin. Meidän koulun värit on keltainen/kulta ja sininen, niitä näkyy monien päällä. Jopa lähikaupoissa on myynnissä koulumme vaatteita ja ”kannustuspaitoja”. Yleensä urheilijat pukeutuvat oman lajin vaatteisiin. Pelipäivinä/kisapäivinä urheilijoiden täytyy pitää jotain edustusasua päällä, jotta kaikki tietävät tulevasta koitoksesta ja mahdollisimman monet tulisivat paikalle tukemaan joukkuetta sekä koulua. Tämä näkyi erityisesti jefu- pelejen aikaan, kun pojilla oli pelipaidat ja tanssijoilla cheerleader- univormut.

Meidän koulu kuuluu isompaan alueeseen, jolla on kahdeksan muutakin koulua. Yksi näistä kouluista on saman tien varrella, joten kaikissa urheilulajeissa on suuri kilpailu. Tänä vuonna hävisimme täpärästi monissa lajeissa, mutta uinnissa otimme voiton kotiin! Tämän vastakkaisen koulun voittaminen on todella tärkeää kaikille oppilaille, oli laji sitten mikä tahansa.

Kouluhenkeä ja urheilutapahtumiin kannustusta pidetään yllä ”pep rally” nimisillä tapahtumilla. Näissä koko koulu kerääntyy yhteen ja kannustaa sen kauden urheilujoukkueita kohti voittoja ja menestystä. Tapahtumissa on esityksiä sekä urheilijoiden esittelyä. Oppilaat ovat innoissaan ja tunnelma on korkealla, vähän eri meno kuin suomessa. Suuressa osassa on myös tietysti koulun oma bändi, jota kaikki arvostavat. On aivan tyypillistä osata kaikki kannustuslaulut ja –tanssit ulkoa.

Patriotismi

Amerikkalaiset ovat todella ylpeitä maastaan sekä kulttuuristaan. Vaikka suomessakin ollaan isänmaallisia ja arvostetaan kotimaata, näkyy se täällä vielä enemmän. Joka aamu kun kello soi, on koulupäivä valmis alkamaan aamun kuulutuksilla. Kuulutukset alkavat ”pledge of allegiancella” joka on suomeksi kännettynä uskollisuusvala. Käsi rinnalla ja katse kohti lippua oppilaat lausuvat uskollisuuttaan maalleen. Alussa tämä tuntui oudolta, sillä en ollut tottunut siihen, mutta nyt olen jo aivan mukana tässä. Tästä syystä jokaisesta luokasta löytyy Amerikan lippu. Lippuja näkee myös oppilaiden autoihin tai niiden periin kiinnitettynä. Arvostusta osoitetaan myös urheilutapahtumissa, joissa Amerikan kansallislaulu lauletaan aina aluksi. Tuntuu kivalta olla hengessä mukana, kun tuntee kuuluvansa joukkoon.

-Iiris