Iiriksen blogi #9 - Ruokakulttuuri

Huomenta,

kello on puoli kymmenen ja tulin juuri aamupalalta. Söimme host- perheeni kanssa perinteisen amerikkalaisen aamupalan: pannukakkuja pekonin kera. Meillä on sukulaisia vierailemassa, joten päätimme kerrankin syödä aamulla yhdessä. Olemme ennenkin käyneet muutamaan kertaan aamupalalla jossain ulkona. Tarjolla on perinteisesti ollut pannukakkuja, ”hashbrownseja”, pekonia, sekä kananmunia. Näistä koostuu tyypillinen amerikkalainen aamupala. Kouluaamut alkavat mulla herätyksellä, valmistautumisella, sekä aamupalan tekemisellä ja syömisellä. Aamupalaksi syön usein puuroa tai jugurttia sekä hedelmiä. Suomessa tämä on aika perus, mutta täällä poikkean normaalista. Useimmat koululaiset käyvät aamupalalla pikaruokaravintoloissa, kuten ”chick-fil-a” tai muissa vastaavissa. Nuoret hakevat makeaa teetä, kanahampurilaisia ja muita tämän tyyppisiä ruokia. Tämä on kuitenkin kuulemma suosittu juttu vain täällä etelämmissä osavaltioissa.

Koulun alueelta ei saisi poistua päivän aikana, mutta osa saattaa kuitenkin lähteä hakemaan ruokaa lounastauon aikana. Ulkopuolelta oppilaat hakevat pikaruokaa; tacoja, hampurilaisia ja pizzaa, sekä kahvia tai limsaa. Tämä on normaalia ruokailua täällä, monet kulkevat päivällä ekstra-suuret limsat kädessä edellisen ruokailun tai aamupalan jäljiltä. Koulussa ruokana on yleensä friteerattua kanaa ja perunamuusia, hampurilaista, pizzaa tai nachoja. Tarjolla on myös salaatteja ja joitakin vihanneksia, mutta niitä ei näe usein ihmisten lautasilla. Ruoka tulee tarjottimella, johon saa itse valita pieniä ”annoksia”; pääruoka ja vihanneksia, juustoa tms. Tämän lisäksi saa vettä, mehua, jäähilejuomaa tai suklaajuomaa. Meillä on myös paljon limukoneita ja ruoka-automaatteja, joista saa pieniä välipaloja. Limsat ovat light- limuja ja sokerittomia, joten niiden oletetaan olevan terveellisiä. Välipalakoneissa on sipsipusseja, juustotikkuja, mehupurkkeja ja muita pieniä eväitä. Kirjastossa myydään vielä jäätelöä, jos kaiken tuon jälkeen vielä sitä kaipaa. En usko, että pystyisin syömään koulussa joka päivä.

Kuten olen aiemmin maininnut, melkeinpä kaikilla nuorilla on työpaikka. Aamulla kouluun, koulusta suoraan töihin ja illalla myöhään kotiin. Missä välissä ehtii tehdä ruokaa ja syödä perheen kanssa? En ihmettele, miten kaikki kertovat, ettei ole aikaa. Jos tuohon kaikkeen lisää vielä harrastukset ja urheilun, miten sitä ehtii? Myös vanhemmat työskentelevät täällä ainakin omien havaintojeni mukaan enemmän kuin mitä Suomessa. Vanhemmat saattavat lähteä töihin aamulla ennen seitsemää ja palata illalla seitsemän jälkeen. Tietysti mukaan täytyy laskea työmatkat jne., mutta en ihmettele, jos pitkän päivän jälkeen ei jaksa kokata. Pikaruokalat ovat täällä siis todella suosittuja ja yleisiä ruokailupaikkoja. Meillä kuitenkin on tästä poiketen kotiruokaa melkein joka päivä, sillä host- isäni Jay on jäänyt jo eläkkeelle töistä ja on kotona kokkaamassa meille. Olen tosi iloinen, että asia on näin, sillä pidän kotiruoasta ja terveellisistä elämäntavoista. Ennen tänne lähtöä jännitin, että laittaakohan perheeni minut syömään paljon pikaruokaa tai muuta vastaavaa. Uskon kuitenkin, että vaikka perhe söisi itse näin, ei kukaan pakottaisi vaihtariakin syömään heidän tavoillaan. Toisaalta, voihan se olla vaikeaa yrittää järjestää itselleen ruokaa. Kaikki on kuitenkin mennyt tosi hyvin, eikä ole tarvinnut huolehtia!

- Iiris