Tiian blogi #1 - Vaihto-oppilaan hakuprosessi

Moikka kaikki! Tällä puolen ruutua kirjottelee Tiia Espoosta. Olen 17-vuotias ja tulen viettämään seuraavat 10 kuukautta Missisipin osavaltiossa Pohjois-Amerikassa. Ajattelin ensimmäisenä kertoa teille hieman hakuprosessista, sillä se on ensimmäinen etappi matkalla kohti vaihtovuotta, elikkä siitä on omasta mielestäni ihan loogista aloittaa.
Tosiaan hakuprosessista sen verran, että kannattaa varautua suureen määrään (paperi)työtä. Monikaan ei tule ajatelleeksi mitä kaikkea oppilaiden ja heidän perheiden tulee tehdä ennen kuin oppilaan on edes mahdollista lähteä kohdemaahansa. Itselläni kohdemaana on tosiaan USA, joten olen käynyt läpi USA:n hakuprosessin. Uskoakseni hakuprosessit ovat kuitenkin suhteellisen samanlaiset kaikissa kohdemaissa, suurin ero on sitten hakupakettien sisällöissä.

Ensin vaihto-oppilaan täytyy käydä haastateltavana, ja haastattelun aikana haastattelija arvioi, onko oppilas pätevä lähtemään vaihto-oppilaaksi. Tätä ei tarvitse pelätä! Tilanne oli ainakin omassa tapauksessani tosi rento ja ilmapiiri ei ollut lainkaan painostava. Omassa tapauksessa oltiin haastattelijan kanssa kahvilassa, eli ei missään ahtaassa ja painostavassa tilassa! Muutaman päivän päästä haastattelusta sain sähköpostin, jossa ilmoitettiin että läpäisin haastattelun. Tuloksista kuulee yleensä viimeistään viikon kuluttua haastattelusta.

Läpäistyäsi haastattelun teet lopullisen päätöksesi vaihtoon lähdöstä. Jos päätät lähteä vaihtoon, on aika aloittaa itse hakupaketin kokoaminen. Hakupaketissa on erilaisia kysymyksiä joihin sinun tulee vastata rehellisesti ja samalla antaa oikea kuva itsestäsi ja persoonastasi. Hakupakettiin liitetään kuvia sekä todistuksesi, lääketietoja sun muuta. Sinun tulee myös kirjoittaa kirje itsestäsi isäntäperhettä varten ja suosittelenkin kaikkia panostamaan tähän osaan, sillä kirjeen perusteella isäntäperhe tekee valintansa.

Hakupaketin kokoaminen vie aikaa, ja siihen on hyvä varautua. Hakupaketin ’’palauttamisessa’’ on deadline, joten kannattaa aloittaa täyttäminen heti, ja selailla jo valmiiksi mitä kaikkea tarvitset pakettia varten. Hakupakettia varten sinun tulee käydä lääkärissä ja hankkia suosituksia, joten ei kannata jättää näitä viimetippaan. Vasta sen jälkeen, kun olet täyttänyt hakupakettisi (ja se on hyväksytty sekä lähetetty vastaanottavalle järjestölle kohdemaahasi) tuleva isäntäperheesi voi löytää profiilisi vastaanottavan järjestön tietokannasta.

Sinun tulee myös tehdä Suomessa koe, joka testaa kielitaitoasi kohdemaan kielellä. Tästäkään ei kannata ottaa stressiä, sillä kokeen voi uusia useamman kerran jos siitä ei ensimmäisellä kertaa pääsisi läpi. Kenenkään vaihtovuosi ei ole koskaan peruuntunut tämän kokeen takia, joten pelko pois!

Kun olet tehnyt kaikken tarvittavan, alkaa isäntäperheen odotus. Jotkut saavat isäntäperheet nopeammin kuin toiset, ja siitä ei kannata pahoittaa mieltä. Jos oman sijoituksesi saamisessa kestää kauemin kuin kaverisi, se ei tarkoita että pakettisi olisi huonompi. Isäntäperheen löytyessä aika ei ole ratkaiseva taikka tärkein asia. Tärkeintä on löytää mahdollisimman hyvä isäntäperhe JUURI sinulle, ja joskus se vie enemmän aikaa. Itse lähetin hakupakettini syyslomalla ja sain sijoitustiedot loppukeväästä.

Vielä ennen lähtöä on jäljellä viisumihaastattelu sekä Exploriuksen järjestämiä Get ready-tilaisuuksia, joissa neuvotaan hakupaketin suhteen sekä vastataan kysymyksiin. Get ready-tilaisuuksissa on myös vanhoja vaihto-oppilaita kertomassa omista kokemuksistaan ja itse koin tilaisuudet oikein mukaviksi ja hyödyllisiksi. Ne eivät ole pakollisia mutta suosittelen kaikille lämpimästi.

Työmäärää ei kannata pelästyä. Se on tottakai hyvä tiedostaa, mutta uskokaa pois se tulee olemaan kaiken sen arvoista!

Tsemppiä kaikille koulun alkuun ja ihanaa kesää!
-Tiia

Takaisin blogien pääsivulle >>