Amerikkalainen kaupunki ja High SchoolMoi! Elämää on täällä lätäkön toisella puolella takana jo kolme kuukautta. Elämä on saanut tietynlaisen rytmin ja tiedän miten asiat toimii ja miten käyttäytyä erilaisissa tilanteissa. Aika menee niin nopeasti täällä. Tässä postauksessa kerron teille mun uudesta kotikaupungista ja koulusta

Tämän vuoden asustelen Bay City nimisessä kaupungissa, Etelä-Texasissa. Bay City on osa Matagorda Countya ja samalla tämän countyn suurin ”kaupunki”. Bay Cityssä asuu noin 20 000 ihmistä. Koska Bay City on Matagorda Countyn suurin kaupunki, on tänne keskittynyt suuri osa kaupoista ja ravintoloista. Löytyy niin Walmart ja HEB, vaatekauppoja, kenkäkauppoja, leffateatteri, keilahalli, monia ravintoloita ja paljon kaikkea muuta. Suomalaisiin kaupunkeihin verrattuna Bay City on paikkana aika erilainen. Täällä ei ole varsinaista keskustaa, koska täällä vaatekaupat, ruokapaikat ja muut on ripoteltuna ympäri kaupunkia. Autolla kuljetaan kaikkialle, eikä julkisesta liikenteestä ole tietoakaan, en oo edes nähnyt yhtäkään taksia. Suomessa on tottunut kävelemään ympäri keskustaa kavereiden kanssa aikaa viettäen, mutta täällä ei semmosta pysty tekemään. Kaikki paikat on sen verran kaukana toisistaan, että aina tarvii olla joku kulkupeli. Tää on vaihtareille usein aika turhauttavaa, koska ei vaan voi lähteä ja mennä käyttämällä julkista liikennettä tai kävellen, mutta kyllä siihenkin pikkuhiljaa tottuu. Täällä nuoret yleensä menevät vapaa-ajalla leffaan, syömään tai rannalle.

Kouluni Bay City High School on valtava verrattuna kouluuni Suomessa. Kahdessa kerroksessa etenevät käytävät tieviittoineen hämmensi, kun kävin käppäilemässä ekan kerran koulun sisällä. Naulakoita ei näkynyt missään, vaan jokaiselle on oma lukollinen kaappi. Noin puolet täällä pitää kaikki tavaransa kaapeissaan ja kantaa mukanaan vaan seuraavan tunnin kirjaa. Mun lukiossa Suomessa oli varmaan joku 400 opiskelijaa, joten oli aika iso muutos tulla 1000 oppilaan kouluun. Vielä kolmen kuukaudenkin jälkeen nään uusia kasvoja. Täällähän on High Schoolissa neljä vuosiluokkaa ja mä oon junior, suurin osa vaihtareista on junioreita eli koulun toiseksi vanhimpia. Periaatteessa se millä luokalla on ei vaikuta hirveesti koulunkäyntiin, sillä täällä tunneilla voi olla oppilaita kaikilta eri vuosiluokilta. Kieltämättä on vähän outoa olla välillä 14-vuotiaan kanssa samalla tunnilla :D Eroavaisuuksia kotiin on lukematon määrä, mutta päivä päivältä uusi koulu tuntuu enemmän omalta. Ensimmäisen viikon aikana olin ihan hukassa luokkahuoneiden suhteen, jotka löytyy ihan eripuolilta kampusta. Aikaa luokan vaihtoon on neljä minuuttia, joten reittiä on pakko kysyä heti kun on epävarma sijainnistaan. Tää oli myös hyvä tapa vähän tutusta uusiin ihmisiin, kun aina vaan pyysi apua. Myöhästely otetaan täällä yllättävän vakavasti ja koulun säännöt ovat muutenkin paljon tiukempia. Säännöistä voisin kertoa sen verran, että kunnioitus opettajia kohtaan on huomattavasti suurempaa kuin Suomessa ja dresscodea on super tärkeää noudattaa. Puhutellessa opettajaa käytetään etuliitettä "herra" tai "rouva" ja aina sukunimeä. Saman opettajan tunnilta on lupa poistua kolmesti yhden lukukauden aikana. Ristiriitaista kyllä, koulunkäynti itsessään ja opiskelu on ihan super helppoa täällä. Vaikeustaso toki on erilainen eri tunneilla ja eri kouluissa, mutta välillä tuntuu kun olisin ala-asteella. Suurin osa mitä mulle on kolmen kuukauden aikana opetettu, on ollut mulle jo entuudestaan tuttua tietoa. School spirit on ihan hullua täällä ja kaikki urheilulajit on niin kilpailuhenkisiä. High School on paikallisille niin iso osa elämää, koska koulu tarjoaa niin paljon erilaisia aktiviteetteja koulun jälkeenkin. Lopuksi sanoisin, että koulu täällä on paljon hauskempaa kuin Suomessa mutta ei tänne kannata opiskelun toivossa tulla.