Amerikka vaihtarin kotimaana

Olen asunut kohta 8 kuukautta Amerikassa, ja kantapään kautta kokeneena olen oppinut kuinka täällä sujuu tavallinen arki. Monet ajattelevat Amerikkaa edelläkävijänä ja unelma matkakohteena — mitä se varmasti onkin. 245 päivän aikana oon kuitenkin huomannut että unelmien matkakohteellakin on kääntöpuolensa ja kaikki ei ole niin täydellistä täälläkään! Tähän postaukseen listasin pari faktaa mitkä on ainakin mut saanut ikävöimään Suomea.

Vapaa-ajanviettoa kaverien kanssa

Julkisen liikennen puute saa varmaan muidenkin Jenkkivaihtareiden hiukset pystyyn — täällä nimittäin ei käytetä busseja ja takseja liikkuessa paikasta toiseen. Jokainen ajaa omalla autolla ja jatkuva kyytien kysyminen turhauttaa. Niillä kuuluisilla keltaisilla koulubusseilla pääsee kouluun ja takaisin, mutta sitten that’s it. Myöskään kävely ei ainakaan mun kaupungissa oo kovin kannattavaa, sillä täällä on puutetta myös jalkakäytävistä ja ajomatkatkin kestää 20 minuutista puoleen tuntiin.

Täällä ei ole ilmaista kouluruokaa, ja koulussa myytävät ateriat ovat suurimmaksi osaksi aika epäterveellisiä eikä valikoima ei ole kovin laaja. Ostin kerran koulussa salaatin ja se oli jäässä — heippa! Koulun alkaessa jo aamuseitsemältä on jokapäiväinen lounaan pakkaaminen välillä taakka ja se saa mut ikävöimään sitä Suomen terveellistä kouluruokaa josta en pitänyt sitten lainkaan vielä kotona asuessani. Nyt tekisin mitä vaan että voisin vaan koota oman ateriani! Lisäksi täällä oppii myös arvostamaan Suomilukiota ja meidän opetusmenetelmiä. Yliopistot maksaa kymmeniä tuhansia dollareita vuodelta, me saadaan koulutus ihan ilmaiseksi. <3 lisäksi täällä monet Suomen pakolliset oppiaineet on valinnaisia ja sen kyllä näkee siitä miten paljon nää ei tiedä asioista. Suomen koulutusmenetelmiä on kehunut mulle täällä tosi moni — me ollaan maailmankuuluja!

Isäntäperheen kanssa

Säännöt on täällä yleisesti todella paljon tiukempia. Koulussa viiden minuutin siirtymisen jälkeen ei pääse luokkaan ilman tardy -passia, eli ”pääsylippua” joka pitää hakea kansliasta. Poliisit vahtivat koulun käytävillä ja jos haluat vessaan kesken tunnin pitää siihenkin pyytää ”hall-pass”. Koulun ulko-ovet ovat lukittuina heti ensimmäisen tunnin alkaessa, ja koulun päätyttyä laitetaan ympäri koulua turva-aitoja. Jos poistuit kampukselta kesken koulupäivän, pitää jonkun hakea sut pois ja ilmoittaa siitä kansliaan. Tää lista jatkuis vaikka kuinka pitkään..
Vanhemmat on paljon tiukempia kotiintuloajoista ja yleensä heidän pitää tietää kenen kanssa liikutaan, mihin mennään jne. Ihan joka välissä. Mun kaverit täällä saa suurimmaksi osaksi viettää aikaa mun kanssa vaan viikonloppuisin, koska kotitehtäviä on paljon ja täällä vietetään paljon enemmän aikaa perheen kesken.
Vaikka nää saa ajokortin jo 16 -vuotiaina, saa ne kuljettaa vaan yhtä matkustajaa mukana kunnes he täyttävät 18.

Vaikka Amerikka onkin ihan huippu maa ja täällä on todella moni asia hyvin ja jopa paremmin kun koti-Suomessa, on täällä silti oppinut arvostamaan kaikkea mitä Suomessa on. Oon nauttinut jokaisesta päivästä täällä ja vähän kotiinpalu jo pelottaa. Vielä kaksi kuukautta. :)

- Ida

Jalkapallojoukkue