Kulttuurishokki ja jetlag

Moikka, jenkkilässä oon nyt viettänyt pari viikkoa ja oon huomannut monia eroavaisuuksia Suomen ja Amerikan tavoista. Vietin siis ensimmäiset viisi päivää Amerikassa New Yorkissa Exploriuksen soft landing campilla. Leiri oli todella hyvä tapa aloittaa vaihto-oppilas vuosi. Jo leirin ekana päivänä huomasin monia outoja juttuja joita meillä suomessa ei ole.

Kultturishokki
Kentälle saapuessa turvatarkastukset olivat tosi tiukkoja ja, koska olen aikaisemmin matkustanut vain euroopan sisällä, jo se tuntui oudolta. Kaikki ihmiset ovat todella kohteliaita ja käyttävät please, thank you ja you’re welcome tosi paljon. Myös honey, darling ja lovely sanoja kuulen paljon. Ihmiset myös puhuttelevat toisia nimillä ja musta ainakin nyt tuntuu, että suomessa ei tyyliin koskaan tehä silleen :D Myös jos puhutaan puhelimessa niin puhelu lopetetaan about näin: Love you, bye. Toiki tuntuu musta tosi hassulta ja näitten love you ei oikeen varmaan tarkota niin paljoo samaa asiaa, kun suomessa, koska nää sanoo sitä tyyliin kaikille. Myös tuntemattomille sanotaan noit honey ja darling ja kaikkii tommosii sanoja.

Kaikki on isompaa Amerikassa on niin totta :D tähän kategoriaan kuuluu myös ruuat, niin myös talot ja huonekalut. Esimerkiksi tää mun sänky on just tämmöne perus jenkkisänky mikä tuntuu musta tosi isolta. Kaikki ruoka-annokset ja juomat on paljon isompia kun suomessa ja kun käytiin yks päivä ruokakaupassa kaikki oli niin isoa mikä tuntuu tosi hassulta. Myös maito tölkit on niin isoja enkä oikeen ees ymmärrä miks kaikista tehään isoja.

Sit ihan nää perus jutut, että vessoissa ne hanat on outoja en oikeen vielläkään tiiä kummasta tulee kylmää ja kummasta kuumaa. Vessanpöntöissä se vesi on tosi korkeella ja kesti myös hetken tajuta, miten se vessa edes vedetään. Myös suihku on tosi outo enkä oikeen tykkää siitä. On jotenki tosi vaikeeta saada se vesi sopivan lämpöseksi ja tuntuu ettei se vesi tuu tarpeeks kovalla paineella ni on vaikee pestä shamppoot pois päästä :D Myös ovet ja oven kahvat on outoja, ovet on tosi onttoja ja ovenkahvat on semmosia nuppeja vaan.

Jetlag
Jetlag tuli aika pahana mulle. Heräsin ekoina öinä aina joskus 4-5 aikaan eikä sit tietty väsyttäny enää yhtään. Illat oli tosi vaikeita pysyy hereillä ja yrittää puhua ja kuunnella enkkua, kun suomen aikaa oli jo yö. Onneks vietin noi ekat päivät nycissä niin pääs hieman siitä jetlagista eroon jo siellä, että perheeseen päästyä ei ollut enää melkein ollenkaan jetlagia.

Football game
Hauskana kulttuurishokkina koin jenkkien heittäytymisen kaikkeen asiaan. Oon ollu nyt kattomassa kahta football gamea ja vaikka en siitä pelistä ymmärrä mitään niin siellä on silti aina niin hauskaa, kun kaikki huutaa yleisössä ihan hulluna ja jos se on oman koulun peli niin oppilaan on student section alueella ja kaikki on pukeutunut koulun väreihin ja laittanut naamaan jotain kasvomaaleja. Viime pelissä, kun vaan taputin mukana niin joku alkoi osottaa mua ja oli silleen, että hei yritäs säki nytte sit vaan nauroin siinä ni se tuli myöhemmi kysyy kuka oon ja sit kaikki hiljeni ja jäi kuuntelee ku kerroin, että oon vaihtari :D Oon saanu jo monia tuttavuuksia mun host siskon kautta ja kaikki on niin mukavia ku tulee moikkailee ja puhuu jos huomaa, että oon joku uus. Hieman erillaine meno kun suomessa haha! ☺

-Jenna