Paperisota


Vaihto-oppilaaksi ryhtyminen vaatii paljon järjestelyjä

Kaikki teistä varmaan tietää, että jokainen vaihtari joutuu/saa täytettäväkseen hakupaketin ennen lähtöä, joka on aivan järkyttävä paperisota. Deadline hakupaketin lähettämiseen on aina reilu kuukauden päästä sen saapumisesta, mikä kuulostaa pitkältä ajalta, mutta voin kokemuksesta sanoa, että se aika menee ihan hujauksessa, sillä sitä hommaa nimittäin riittää! En olisi ikinä uskonut miten paljon asioita vaihtariksi lähteminen sisältää/vaatii.
Pitää käydä terveydenhoitajalla tarkastuksissa ja rokotuksissa, piti tilata kaiken maailman todistuksia henkilöllisyydestä, sekä myös käydä vanhalla yläkoululla tapaamassa vanhaa englannin opettajaa suositusten merkeissä. Muistan että kävin myös lukion opettajanohjaajani kanssa jos jonkinmoisia keskusteluja mun opiskeluista lukiossa. Pariinkin otteeseen kävin Tampereella get ready -tilaisuuksissa ja Englannin ELTIS -testin parissa. Kyseinen kielitesti oli erittäin helppo, joten sitä ei todellakaan tarvitse jännittää, muistakaa se!

Hakupaketin videoiden ja kuvien tärkeys

Mä tein hakupakettiini myös lyhyen esittelyvideon itsestäni, ihan vaan sen takia, että olisi paremmat mahdollisuudet saada just mulle sopiva perhe. En varmaan pitkään aikaan uskalla katsoa kyseistä videota, sillä olihan se nyt vähän outoa kuvata itsestään englanniksi ja kertoa kuka olen ja mistä tulen. Oli myös tosi jännittävää liittää se hakupakettiin, sillä käytännössä jenkeissä moni mulle täysin vieras ihminen näkisi sen. Liitin pakettiin mukaan itsestäni, perheestäni, koulustani, kodistani ja ystävistäni kuvia, joihin kirjoitin lyhyet kuvatekstit. Panostakaa kuviin paljon, sillä niiden kautta tuleva host-perhe saa ensivaikutelman susta!

Oppilaankirje

Hakupaketissa oli myös yhtenä kohtana student letter, eli mun itse kirjoittama kirje itsestäni englanniksi. Sitä tuli rustattua jokunen päivä, sillä olin tosi epävarma siitä mitä nyt kertoisin tulevalle host perheelleni mieltymyksistäni, sekä elämästäni Suomessa. He valitsisivat minut siis kuvien, videon ja kirjeeni kautta, joten niihin piti sen takia panostaa 110%. Suosittelen kirjoittamaan erittäin rehellisesti kirjeeseen asioista. Älä liioittele äläkä vähättele, kerro vaan se totuus. Pienilläkin yksityiskohdilla voi olla suuri vaikutus minkälaisen perheen saat ja mikään ei ole tärkeämpää kuin se, että saat sellaisen perheen jolla on samoja mieltymyksen kohteita sun kanssa. Kirjeestäni loppujenlopuksi tuli tosi kattava, ja olin siihen tyytyväinen. 

Kun perhetieto vihdoin saapuu!

Hakupaketti lähti eteenpäin marraskuussa 2016 ja silloin alkoi odottelu siitä, koska saan tietää tulevan perheeni. Kaverit kyseli tosi paljon multa, että tiedänkö jo mihin menen ja millanen perhe mulla on, mutta pystyin vastata heille vain, että saan tietää sen vasta todennäköisesti keväällä.

Mutta sitten tuli päivä 20.12. Olin juuri päässyt koulusta joululomalle ja olin syömässä ravintolassa ystäväni kanssa. Isäni soitti mulle, vastasin ja hän kertoi, että mä olin saanut perheen! Mun sydän pomppas kurkkuun ja sanoin huusin  hänelle, että älä kerro mihin pääsin, haluun itse lukea sen sähköpostistani ja lopetin  heti puhelun. Kävin samantien läpi sähköpostini "saapuneet" -kansion ja siellä se oli: Sähköposti mun tulevalta host äidiltä!! Mä en pystynyt keskittymään syömiseen enkä ystävääni siinä kohtaa ollenkaan, vaan luin kirjettä niiiin innoissani. Ette voi kuvitellakaan sitä fiilistä mikä mulla oli. Parasta tässä oli se, että olin varautunut odottelemaan kevääseen asti, mutta sain perheen vaan alle kuukaudessa, sillä hakupaketti oli tullut marraskuun alussa mulle?! Ja mä vannon, että kyseinen sähköposti oli mun paras joululahja, minkä ikinä koskaan milloinkaan olen saanut tai tulen saamaan.